Lyssna

Var beredd om krisen kommer

Att vara väl förberedd är avgörande om något oförutsett händer. Detta var temat för en kulturarvsdag som lockade många besökare.

Väderrelaterade hot, bränder, olyckor, strömavbrott, cyberangrepp, terrorattentat, anfall av främmande makt… Saker kan hända och då är det viktigt att vara beredd. Svenska kyrkan har dessutom lagkrav på sig att även i tider av kris och höjd beredskap klara begravningsverksamheten och skydda kulturarvet.

Över 80 personer samlades när Växjö stift i samverkan med länsstyrelserna och länsmuseerna i stiftet bjöd in till en kulturarvsdag på temat ”Om det oförutsedda händer” förra torsdagen i Växjö.

Dagen bjöd på ett antal föredrag utifrån temat. Branden i Sjösås nya kyrka och ett pass om brandtillsyn i kyrkor och andra historiska miljöer inledde dagen. I den djungel av brandlarm som finns rekommenderades de larm som är kopplade direkt till SOS Alarm – för att spara värdefull tid. Christer Holmström från Räddningstjänsten i Ljungby rekommenderade alla församlingar att göra listor med prioriteringar av inventarier vid brand och skicka dem till Räddningstjänsten i deras område.
– Tar ni fram insatskort har vi koll på vad vi ska prioritera att bära ut eller på annat sätt skydda vid brand. Hör gärna av er, med god dialog kommer man långt, säger han.

Under dagen fick deltagarna veta mer om Växjö pastorats beredskapsarbete med krigskyrkogårdar. Det bjöds också på en historisk tillbakablick på beredskapsarbetet i södra Sverige. Länsantikvarien i Kronoberg berättade om utmärkning och undanförsel av kulturegendom.

Ett pass som väckte mycket uppmärksamhet var när Susanne Bergenheim berättade om beredskapsarbetet i Åhus församling. En församling som kommit långt i de här frågorna – och som nu är hett eftertraktade som föreläsare i olika sammanhang. 
– Jag arbetade i Skinnskatteberg som var mottagande församling för kulturhistoriska föremål som var hotade i samband med skogsbranden i Västmanland 2014. Det var textilier, kyrksilver, hästar och kor om vartannat. Det vill jag inte vara med om igen, nästa gång vill jag vara förberedd. För det kommer en nästa gång, säger hon.

Hon är kyrkomusiker och har ingen antikvarisk kompetens. Men det är hon som styrt upp beredskapsarbetet i Åhus församling. Hon berättade om hur man gjort en riskanalys utifrån sitt lokala sammanhang. Stigande havsnivåer, militära anläggningar i närområdet och kuststräckans enda djuphamn är exempel på vad som finns med i analysen.

Bland annat har man märkt upp och fotograferat skyddsvärda objekt. All personal som kan krigsplaceras har krigsplacerats. Likaså har kompetens inventerats.
– Vi vet vad folk kan och vi vet vad folk inte vill. Exempelvis har vi de som kan sårvård och vi har någon som inte tål åsynen av blod. Sådant är bra att ha koll på, säger hon.

Församlingen har även byggt upp ett beredskapslager samt tagit fram krislådor. Det finns olika krislådor för olika situationer. En låda innehåller bland annat gula västar, powerbanks och batterier. En annan är till för utryckning, när något hänt någon annanstans. Den innehåller ljus, tändstickor, psalmböcker, minnestavlor med mera som kan vara bra att ha med sig. Det finns en medicinbox och det finns en hoppets låda – med uppbygglig läsning och annat som kan behövas för att hålla modet uppe i svåra situationer.

Hon påminner också om vikten av att öva. 
– Öva, öva, öva! Och när ny personal börjar så är det bara att börja om. Det här är ett projekt som saknar slutdatum, säger Susanne Bergenheim.

Dagen avslutades med ett pass om Svenska kyrkans roll i beredskapsplaneringen med Magnus Hedin, regionpräst och kris- och beredskapssamordnare i Växjö stift. Han påminde om den sorg som människor i bygden känt när Sjösås nya kyrka brann ned. Och visade därefter en bild på en sönderbombad kyrka i ukrainska Mariupol. En kyrka förstörd med avsikt.
– Putin vet vad en kyrka betyder, det är därför man riktar in sig på dem. För att det gör så ont. Kyrkorna är en symbol för traditioner, för det trygga, en plats dit man gått för att få kraft. Därför är det så viktigt att bevara i en orolig tid, säger Magnus Hedin.

Charlotte Granrot Frenberg

Tre röster om dagen

Anke Decker, förvaltningsassistent i Kalmar pastorat
– Så bra att jobba tillsammans kring komplexa och svåra frågor och uppgifter. Arbetet med skyddet av kulturarv ligger mig varmt om hjärtat och vi jobbar mycket med detta just nu och försöker hitta rätt prioriteringar. Åhus församling imponerar verkligen, som kommit så långt och jobbar så konkret med detta. Det inspirerar till att ta efter och se vad vi kan göra hos oss.  

Jens Hillström, kyrkogårds- och fastighetschef i Vetlanda pastorat
– En bra dag med mycket matnyttigt att ta med sig hem. Det är viktigt att inte bli för stressad över att inte vara färdig med allt, utan fortsätta jobba successivt och metodiskt. Trevligt också att kunna nätverka lite sådana här dagar.

Anna Lideborg, kyrkogårds- och fastighetschef i Oskarshamns församling
– En superbra dag med nyttiga föreläsningar. Framför allt tar jag med mig vikten av brandskydd, insatskort och beredskapsplaner. Och att förbereda sig inte bara för de värsta scenarierna utan även andra kriser.