Skådespelarna Andreas Widén och Aleš Pšajd, som spelar Esaias Tegnér och Christoffer Isak Heurlin repeterar en scen, där Heurlin tröstar Tegnér.
Lyssna

Spelet om Esaias Tegnér tar form

Repetitionerna är i full gång inför det historiska spelet om Esaias Tegnér som sätts upp vid biskopsgården Östrabo i sommar. 

Kärleksbekymmer, vänskap, biskopsgrubblerier och en och annan uppretad bonde från Granhult - det är några av ingredienserna i det historiska spel om den forne Växjöbiskopen, skalden och kulturpersonligheten som nu håller på att ta form.

Rollen som Esaias Tegnér spelas av Andreas Widén som bor i Grimslöv. Han har tidigare medverkat i flera revyer, farser och lustspel i Älmhult med omnejd och är utbildad vid Kalle Flygares teaterskola i Stockholm. Han har även spelat Kapten Långstrump på Astrid Lindgrens värld under två år. Till vardags arbetar han som klusterchef på Carspect. 
– När jag fick frågan om att medverka tänkte jag först avböja eftersom jag hade så mycket annat, men när jag förstod att det var rollen som Tegnér som var aktuell så kunde jag ju inte säga nej, säger han.

Hans förkunskaper om Esaias Tegnér var begränsade. Han kände inte till så mycket mer än att han var en stor kulturpersonlighet från Växjö. Under förberedelserna har han fått lära känna Tegnér lite närmare.
– Framför allt har jag förstått att han var en väldigt känslosam person, som inte dolde sina känslor utan visade dem öppet. Det bidrog säkert till hans begåvning som skald.

Rollgestaltningen kräver en hel del arbete, berättar Andreas.
– Jag har nog aldrig tidigare haft en roll där det är så väldigt mycket text. Men det är en fantastisk karaktär att spela, med stort och brett känsloregister.

Förutom Esaias Tegnér är det två karaktärer som lyfts fram särskilt i spelet. Den ena är Tegnérs hustru, spelad av Anna Tornehagen, som även är regissör och konstnärlig ledare tillsammans med Eva Pettersson. Den andra är vännen och blivande efterträdaren Christoffer Isak Heurlin. Den rollen spelas av Aleš Pšajd, Växjöbo men bördig från Värnamo. Till vardags är han VVS-konsult och deltidsbrandman, men har också medverkat i musikaler och andra uppsättningar, främst inom Linnéateatern.
– Bilden jag fått av Heurlin är att han var en god vän som ville både Esaias och Anna genuint väl och fanns där för dem i med- och motgångar, säger han.

Ensemblens enhälliga uppmaning till alla Växjöstiftare är: alla måste titta!
– Det här kommer bli så bra! Vi hoppas på underbart sommarväder. Om nuvarande biskopen har möjlighet att lägga ett gott ord för det hos de högre makterna så vore det tacksamt, säger Andreas Widén.

Charlotte Granrot Frenberg

 

Leif Sandberg gav idén till historiska spelet

Leif Sandberg, tidigare ordförande för LinneaTeatern i Växjö, är idégivaren till det historiska spelet om Esaias Tegnér.