Nydalaleden (Markaryd-Ljungby)

Egentligen är det samma väg... Vare sig vägen hetat E4:an, Riksettan, Stockholmsvägen eller Kungsleden, till den namnlösa väg som människor färdades på för årtusenden. Det är samma väg, bara lite rakare och snabbare för varje upplaga.

Sträckan Markaryd - Ljungby följer i långa stycken Riksettan, dvs E4:an föregångare. På vissa platser vittnar gravhögarna om att människor bott och verkat här i årtusenden.

Hamneda är en av orterna längs leden. Den kan bjuda på en säregen upplevelse:

Vid 1800-talets slut revs den gamla kyrkan och ny byggdes. Den gamla kyrkan finns kvar som ruin och runtomkring finns en del föremål som vittnar om äldre tiders bruk, bl.a. i samband med bröllop. - Själva kyrkan finns kvar som ruin, med drygt 1½ meter höga murar. Även altaret finns kvar. I mitten på altaret finns en sten med en liten fördjupning.

Känn med tummen i fördjupningen. Där förvarades en liten benbit av det helgon som kyrkan hade sitt namn av. På 1200-talet kände nog en stenhuggare efter med sin tumme i fördjupningen, precis som du gjort.
– Är den slät och fin nog att lägga helgonreliken i?

Läs mer och ladda hem material på visitsmaland.se