Foto: Charlotte Granrot Frenberg

Mycket att upptäcka i stiftets sommarkyrkor

Antalet sommarkyrkor i Växjö stift blir fler för varje år. I år finns 191 kyrkor med i broschyren Vägen till kyrkrike. Nytt för i år är att det förutom duvor även finns fiskar att samla i stiftets symboljakt.

Knäppta händer eller öppna toaletter? Jättegamla målningar eller nybakta bullar? Pilgrimsvandra eller sträcka på benen? Frågeställningarna kommer från Svenska kyrkans sommarkampanj, som visar på vilka möjligheter och vilken bredd som finns med sommarkyrkorna. Oavsett vad man letar efter så finns det chans att hitta det i kyrkan. Konstupplevelser, stillhet, spännande historia, en kopp kaffe, en stunds svalka. Kanske till och med en laddstolpe till bilen.

– Det är roligt att kunna ses igen i kyrkorna igen efter pandemin, att kunna fika tillsammans, bjuda in till guidningar och så vidare. Det finns så många möjligheter med sommarkyrkorna, man kan göra det till vad man vill. Det är också någonting som är generationsöverskridande och som tilltalar olika åldrar, säger Sara Peterson, som är kommunikatör på Växjö stiftskansli.

Hon är den som tar fram broschyren med sommarkyrkorna och hon är glad över att det varje år tillkommer fler sommarkyrkor i stiftet. Vissa ordnar allt från utställningar till musikandakter, guidningar, pyssel och sommarcafé, medan andra nöjer sig med att se till att kyrkan är upplåst och att det finns möjlighet att tända ett ljus.

Flera kyrkor deltar också i Symboljakten. Det är för tredje året i rad som Symboljakten anordnas i samband med sommarkyrkoverksamheten. Symboljakten vill uppmuntra till besök i kyrkan men framför allt till att verkligen titta och upptäcka allt som finns samt väcka nyfikenhet om vad det man ser vill förmedla.
– Det allseende ögat och ett kors förväntar du dig säkert att se i kyrkan, men det finns så mycket mer. Varje år introducerar vi en ny symbol. Vi har haft drakar och duvor och i år introducerar vi fisken som är en spännande symbol, berättar stiftsantikvarie Maria Brynielsson.

Fisken är en tidig kristen symbol som användes av de första kristna, som levde i en tid där det kunde kosta livet om andra fick veta att man var kristen. Därför behövdes ett gemensamt tecken för att veta om personen man mötte också var kristen. Fisken blev tecknet genom att en person ritade en båge i sanden, halva fisken, och den andra personen kompletterade med bågen som saknades. Fisken fick också utrymme inom den tidiga kristna konsten och det finns många berättelser i Bibeln där fiskar nämns.

De kyrkor som ingår i Symboljakten är märkta med sigillet för Symboljakten så att det enkelt går att se vilka kyrkor som deltar. I dessa kyrkor finns sigillet som klistermärke som kan klistras in i broschyren om besökaren vill ”stämpla in” sitt besök. I kyrkorna finns också symbolerna att samla på en nyckelring. Symbolerna finns i flera olika färger. Till Symboljakten finns även gnuggis-tatueringar och målarhäften med föremål från stiftets kyrkor.

Charlotte Granrot Frenberg

Görel Jakobsson, här utanför Glömminge kyrka, tyckte det var kul att upptäcka kyrkorna och samla symboler. Foto: Jenny Jakobsson

Kyrksafari med symboljakt väckte nyfikenhet

Jenny Jakobsson och dottern Görel har åkt på kyrksafari och letat symboler i Symboljakten. En spännande sommaraktivitet tycker de - och kul att upptäcka kyrkorna.

Jenny och Görel Jakobsson bor utanför Löttorp på Öland och fick tips av en kompis om Symboljakten när den startade 2020. Då var det drakar som fanns att hitta i kyrkorna, något som kompletterades med duvor förra sommaren och nu i år fiskar.

Jenny och Görel gjorde en utflykt tillsammans med kompisen och hennes barn, som är jämngamla med Görel som är snart nio år. De tog med sig broschyren Vägen till kyrkrike och gav sig ut i närområdet.
– Vi fick blodad tand och ville hitta fler symboler. Så vi packade picknickkorgen och gav oss ut på kyrksafari förra sommaren, berättar Jenny Jakobsson.

De har varit i ett tiotal kyrkor på norra och mellersta Öland och dessutom i kyrkorna i Voxtorp, Halltorp, Hagby och Arby i Södermöre pastorat. Det resulterade dessutom i ett besök hos en släkting, som inte skulle blivit av annars.
– Vi hittade fina duvor i kyrkorna, i olika färger. Vit, blå, guld och silver. Det var roligt att samla dem och spara, säger Görel.

Görel sjunger i kör i Högby kyrka, men i övrigt har de inte varit i särskilt många kyrkor förut. Föra kyrka ligger bara ett par mil bort, men det var första gången de besökt den.
– Det var väldigt roligt att se hur olika kyrkor kunde vara, vi fick liksom upp en nyfikenhet för det. Även kyrkogårdarna var fina att besöka. En favoritkyrka är Glömminge, den är väldigt fin, och Böda kyrka, säger Görel Jakobsson.

Nu i sommar blir det en ny turné.
– Den här gången ska vi vara ute i god tid, innan turisterna kommer. Förra året hade symbolerna tagit slut i många kyrkor. Kanske blir det en runda på cykel i år, säger Jenny Jakobsson.

Charlotte Granrot Frenberg

Sommarkyrkor 2022

Årets sommarkyrkobroschyr "Vägen till kyrkrike 2022" innehåller 191 sommaröppna kyrkor. Välkommen att besöka ett levande kulturarv!

Symboljakten 2023

I sommar kan du upptäcka kyrkor genom att gå på symboljakt efter lamm i kyrkor i Växjö stift.