– I den lilla gruppens trygghet ges tillfälle att hitta språk för mitt liv, att hitta ord för det som är viktigt för mig. Det är en möjlighet att tillsammans med andra undersöka områden i livet som det annars pratas om väldigt sällan, säger Lars Crondahl, som arbetat i 28 år som familjerådgivare i Svenska kyrkan men som numera är pensionär.
Tillsammans med sjukhuspräst Thomas Sjöberg leder han mansgruppen. Det är tredje gången de startar en mansgrupp, och de är trygga med varandra efter att ha arbetat tillsammans i många år. Något de ser som viktigt för att gruppen ska fungera optimalt.
– Vi har rollen som ledare men är på ett sätt lika mycket deltagare och delar lika mycket som de andra. Det är en väldigt platt grupp, ingen är expert, säger Lars Crondahl.
Upplägget är att maximalt åtta deltagare ses under sju tillfällen under våren i Kristinagården i Jönköping. Träffen inleds med enkelt drop in-fika. Därefter tar samtalet vid. Materialet som används heter Samtalskort ”När livet utmanar” och bygger på WHO:s undersökningar om viktiga byggstenar för en god existentiell hälsa. Metoden har tagits fram av Studieförbundet Vuxenskolan och har vidareutvecklats av Thomas Sjöberg och en av hans kollegor på Region Jönköping. Någon i gruppen läser texten, därefter skickas frågekortet runt i cirkeln och alla delar någon tanke kring frågorna som ställts.
– Man får provtänka och provprata om ämnet som tas upp, utan att det ifrågasätts eller kommenteras. Känner man att man inte har något att ta upp så passar man. Så går vi några varv, berättar Thomas Sjöberg.
Det kan vara ämnen som tillit, mening, hopp och förundran. Första och andra gången brukar det vara lite trevande.
– Men korten är till god hjälp. Man kan bolla sina tankar med andra och prova att sätta ord på saker man inte talat om tidigare. Sedan avslutar vi varje träff med ljuständning, säger Thomas Sjöberg.
Fokus är inåt snarare än utåt. Det är samtalet som betonas framför relationsbyggande. Tanken är inte att det ska bli någon fortsättning efter de sju tillfällena. Det ses inte heller som någon missionerande verksamhet.
– Men det kan vara en väg in. Ett sätt att bli bekant med kyrkorummet och kyrkans lokaler och kanske söka sig vidare. De som kommer har inte varit så kyrkvana, berättar Thomas Sjöberg.
Männen som anmält sig har hittat in i gruppen på lite olika vägar. Exempelvis via annonsering i sociala medier, kontakter från Sjukhuskyrkan och affischer på Kyrktorget.
Thomas Sjöberg berättar att det även finns mixade grupper i församlingen, men att de har en lite mer relationsbyggande funktion. Att det bara är män i gruppen gör att det blir en trygg miljö för delande, menar han och Lars Crondahl.
– Jag tror att vi i kyrkan är lite rädda för att på något sätt begränsa eller välja ut. Alla ska få vara med. Men vi tänker att det kan vara en möjlighet för män som vill pröva sina tankar i en trygg miljö, där man kan spegla sig i andra män. Sammanhang för att prata om sådana här saker för män är ganska få, säger Lars Crondahl.
Charlotte Granrot Frenberg