En 74-årig kvinna från Emmaboda som berättar om vad dopet betytt genom livet. En racercyklande församlingspedagog i Vislanda-Blädinge. En elektriker från Lekeryd som sadlade om till präst. Det är några av personerna som medverkar i de kommande filmerna. Det kommer att bli fyra olika filmer, i lite olika versioner. En film om de fyra kyrkliga profilyrkena. En om några personer med olika uppgifter i kyrkan, som berättar om hur deras väg till kyrkan såg ut. En film som berättar om och bjuder in till dopet. Och slutligen en film om hur en församling arbetat med dopet, som är tänkt att kunna användas som samtalsunderlag i kyrkoråd och arbetslag.
– Korta och väl genomtänkta filmer är ett väldigt bra sätt att berätta, i synnerhet i sociala medier. Vi hoppas att de här filmerna ska kunna användas av många och visa på vad kyrkans sammanhang betyder i människors liv utifrån olika perspektiv, säger Emilia Lindstrand, kommunikationsstrateg på stiftskansliet.
Filmerna får visas och spridas fritt. Tanken är att de ska kunna användas av församlingar både i Växjö stift och i hela Svenska kyrkan. De kommer att släppas i omgångar under hösten och vintern.
Filmteamet som arbetar på uppdrag av Växjö stiftskansli heter Ekman & Winroth. De är lokaliserade i Falköping och har jobbat med allt från SVT dokumentär till tv-reklam och musikvideos. Men framför allt arbetar de med storytelling och skapar filmer åt större företag, organisationer och kommuner.
– Vi älskar historier. Alla bär på en historia och det gäller bara att hitta den. Kan man berätta om något större med en liten historia, då har man något. Människan har i alla tider berättat historier vid lägerelden, när någon berättar så lutar man sig framåt och blir intresserad, säger Olof Kyrkander som är producent på Ekman & Winroth.
Ingen av de som intervjuats har förberett sig och det finns inga manus. De enda instruktionerna deltagarna fått har varit att de ska vara sig själva och tala från hjärtat.
– Vi tror på det här sättet att kommunicera. Det äkta och trovärdiga, inte minst idag med allt mediebrus. Storytelling är inget nytt, men har man en bra historia så fungerar det. Människor är intresserade av människor och så kommer det alltid att vara, säger Olof Kyrkander.
Vad har ni fått för bild av Svenska kyrkan under de här filminspelningarna?
– Vi gillar att jobba med Svenska kyrkan, för det blir per automatik djup och någonting äkta. Bilden vi fått är att Svenska kyrkan tittar mycket inåt just nu och jobbar lite mer internt, för att sedan kunna gå ut externt. Det verkar som att det görs väldigt mycket arbete ute i församlingarna och att det finns en väldig energi och kraft i det och en tro på att förändra. Det vi fått med oss är att det som görs i kyrkan, exempelvis dop, görs väldigt bra men att utmaningen kan ligga i att få människor att hitta till det. Det är inget som sker naturligt om man inte har en relation till kyrkan från start.
Charlotte Granrot Frenberg