I Vislanda kyrka har delar av arbetslaget samlats för att rigga utställningen som bygger på sju nycklar från biskop Andreas Holmbergs herdabrev ”Gud såg att det var gott”. Detta inför helgens familjedag för hela församlingen, ”Blomstra för Guds skull”.
– Det började med en idé om att ordna en loppis och sedan växte det. Med den här dagen vill vi skapa inspiration och dialog, engagemang och hopp, berättar Johanna Brandi, församlingspedagog.
Vid familjedagen, som ägde rum den 10 september, bjöd församlingen in till en eftermiddag full av aktiviteter för både små och stora, med föreläsningar och konfirmandinskrivning. Det är bara ett exempel på hur församlingen arbetar med miljö och klimat.
– Vi försöker få in det här i församlingens hela liv, från gudstjänst, musik och konfirmand till utemiljön på kyrkogårdarna, berättar musikern Marie Carlsson.
Det är ett engagerat arbetslag jag möter. Det märks att frågan är levande och att det är något man arbetar med tillsammans. Något de framhåller som viktigt är att miljö finns med som en stående punkt för veckomötena
– Det bidrar till en medvetenhet och att frågan hålls levande. Ofta kommer någon med en idé eller en tanke, något man kanske inte ens nämnt annars. Det behöver inte vara så stort, säger diakonen Yvonne Andersson.
Likaså finns det alltid en ”grön ruta” i församlingstidningen, där något med koppling till miljö och klimat lyfts fram.
Strax före jul klubbade kyrkorådet 32 punkter som ska genomföras som del av Svenska kyrkans Färdplan för klimatet. Där slås det fast att klimatarbetet är kyrkans uppdrag och av fjorton planerade åtgärder är det bara en som ännu inte är avbockad.
Överst på listan står det ”klimatfrågan integreras och utgör en naturlig del i konfirmandarbetet.”
– Vi gör redan detta, men vi kommer att utveckla det ytterligare, med Terra-Pi som grund. Arbetslaget, förskolepedagogerna, kyrkoråd och ideella medarbetare kommer att involveras och de som arbetar med ungdomar och konfirmander ska utbildas, berättar Johanna Brandi.
Arbetslag, Förskolan Lyktans pedagoger, Kyrkoråd och ideella medarbetare kommer informeras och ta dela Terra-Pi och dess metod. Utbildning kommer genomföras med de som arbetar med ungdomar och konfirmander i församlingen.
Vislanda-Blädinge har även varit pilotförsamling för verktyget Support klimat, som lanserades den 1 september.
– Vi fick mycket bra länkar och material att jobba vidare med. Framför allt gav det en bekräftelse på att vi redan kommit väldigt långt, vilket vi kanske inte trodde först, säger Håkan Jonasson, arbetsledande kyrkvaktmästare.
Mycket är på gång kring miljö och klimat framöver. Om några veckor blir församlingen självförsörjande på el på kyrkogården med hjälp av solpaneler. Flera åtgärder görs för att öka den biologiska mångfalden och samverkan sker med bland andra lokala företag och kommunen. Det finns också ett stort engagemang hos församlingsborna. Det är inte ovanligt att någon kommer förbi med fröer eller blommor till utemiljön. Inom kort blir det skräpplockardag med vandringsgruppen och pilgrimsvandring på klimattema. Församlingen kommer också att ha andakt i Skapelsetid.
– Att inge hopp är det viktigaste. Många har jobbiga känslor kring klimatet och det måste man tillåta sig att ha. Men istället för att inte veta vad man ska göra så vill vi hjälpa människor att göra något konkret, tillsammans, säger Johanna Brandi.
Charlotte Granrot Frenberg