Zackarias Hort, Sofia Olesen och Emil Welin vid skolans lunchbön i Ceciliakapellet.
Foto: Charlotte Granrot Frenberg

En klass med blivande kyrkvaktmästare

Landets enda utbildning för kyrkvaktmästare finns på Oskarshamns folkhögskola. Här får eleverna lära sig om sammanhanget de kommer att arbeta i och ta del av värdefull kunskap. Och så har de väldigt kul också!

Uppmärksamheten i klassrummet är total när skolpräst Jonas Ivarsson undervisar de blivande kyrkvaktmästarna i olika religioners begravningsseder. Några antecknar, flera skjuter in kommentarer och frågor. Det märks att det är ett nyfiket och motiverat gäng som siktar in sig på en framtid som kyrkvaktmästare. 
– Det finns så mycket iver, nyfikenhet och öppenhet i den här gruppen, vi skrattar väldigt mycket. Det handlar mycket om död i utbildningen, men stämningen är ändå väldigt god, berättar den kursansvariga läraren Anna-Karin Kullenbert.

Den ettåriga utbildningen är den enda i sitt slag och den genomförs i samarbete med församlingar i närheten. 
– Utbildningen startade eftersom församlingar såg att vid nyanställningar så saknades en grundkunskap för vilket sammanhang man kommer till. En församling hade 80 sökande till en tjänst. Hade någon av de sökande gått denna utbildning hade det blivit intervju direkt, säger Anna-Karin Kullenbert.

En utbildning för kyrkogårdsvaktmästare startade läsåret 2020/2021 och då var fokus mycket på den yttre tjänsten. En utvärdering visade på en önskan om att kombinera yttre och inre tjänst i utbildningen, då många vaktmästare i framför allt mindre församlingar arbetar både inne och ute. Årets utbildning har därför breddats.
– Kursplanen är tänkt som ett smörgåsbord, man ska få lite av mycket. Det är mycket praktik och vi gör studiebesök i kyrkor, kapell och på ett krematorium, berättar läraren Sofia Rosenquist.

Hittills har eleverna bland annat fått lära sig om kyrkliga textilier och metaller, hur det går till vid begravningar, om hur det kan vara för efterlevande till suicid och en hel del om grönytorna. 
– Vi använder kompetens som finns i församlingarna och vi samverkar på olika sätt. Vi ska till exempel gå en kurs som SKKR ger i att möta människor i sorg tillsammans med arbetslaget i Oskarshamns församling. De betalar för föreläsningen medan vi står för lokalen, säger Anna-Karin Kullenbert.

De tio eleverna påbörjade utbildningen i januari, men redan till hösten görs ett nytt intag. Det finns tjugo platser och det är fortfarande möjligt att söka.

30-åriga Sofia Olesen är en av kursdeltagarna. Hon bor i kommunen och gav sig själv i nyårslöfte för ett drygt år sedan att ta tjänstledigt från kontorsjobbet och göra något hon brinner för.
– Jag älskar trädgårdsarbete och jag tycker om att jobba med människor. När jag upptäckte den här utbildningen så checkade den alla boxar och jag fick verkligen upp ögonen för det här yrket, säger hon.

Hon är nöjd med utbildningen så här långt.
– Det är jättebra lärare och jag gillar att vi får vara ute mycket och se saker med egna ögon, säger Sofia Olesen.

Även 19-årige Emil Welin tycker att utbildningen är bra.
– Jag pluggade rörmokeri under gymnasietiden, men fick sommarjobb och senare jobb som kyrkvaktmästare. Mitt intresse för församlingen och kyrkan växte, berättar han.

För honom lockar den flexibla arbetsmiljön.
– Jag gillar att man är både inne och ute och att man kan bli bra på alla möjliga saker. Snickra, it, rörmokare, elektriker… Plus alla kontakter man får med alla möjliga sorters personer man träffar.

Zackarias Hort är 30 år och har tidigare gått en trädgårdsutbildning. Efter fem säsonger på Skogskyrkogården i Stockholm längtar han efter en fast tjänst. 
– Jag ser också utbildningen som ett sätt att utvecklas och bredda mig. Jag är väldigt nyfiken på att lära mig mer om Svenska kyrkan och tycker mycket om skolans lunchböner, veckomässor och completorium, säger han.

Charlotte Granrot Frenberg

Mer information
Läs mer om kyrkvaktmästarutbildningen på Oskarshamns folkhögskolas webbplats.

Din uppgift

I kyrkan behövs ideella, anställda och förtroendevalda. Du behövs också, med det du kan och den du är! Se en film om att hitta sin väg till Svenska kyrkan och läs mer om det som kan bli din uppgift.

Anställd medarbetare

Ylva arbetar som husföreståndare vid Östrabo.