Visionen handlade om att starta en social diakonal verksamhet utöver församlingens traditionella arbete. Det började hösten 2013 i en lokal med anslutande kök i församlingshemmets källarplan – ett café, en bokhandel och försäljning av Fairtadeprodukter, allt i liten skala. Utifrån det rum där verksamheten höll till fick den namnet Pelarsalen och med åren har verksamheten vuxit och utvecklats. Idag finns bageri, café, second hand, trädgård och mjuka och hårda verkstaden, fortfarande med hjärtat i församlingshemmets källare men sedan några år också i en stor lokal på Storgatan och utomhus i Prostgårdens trädgård.
Syftet med verksamheten är densamma nu som då – att skapa utrymme och ge människor en möjlighet att utifrån sina egna förutsättningar få meningsfulla uppgifter och växa som människor. I ett samhälle där produktivitet och effektivitet är norm och där kraven i arbetslivet många gånger är höga är det slags sammanhang som Pelarsalen erbjuder mycket värdefullt. Många deltagare genom åren kan vittna om vilken betydelse det har haft att ingå i verksamheten, tillhöra en gemenskap, få stöd och uppmuntran och utvecklas i sin egen takt.
I ett nummer av Paxat (nr 1/2023) berättar den tidigare deltagaren Michaela om vad Pelarsalen har fått betyda för henne och hon använder ord som trygghet, gemenskap och stöd. Två andra deltagare som berättar om betydelsen av att vara i Pelarsalen är Jon och Matilda. De finns med i en film som spelades in 2023 där Pelarsalen presenteras som en del i Mary-metoden. En metod som vuxit fram genom praktik av sociala verksamheter i Svenska kyrkan. Filmen finns på vår hemsida och du kan läsa mer om Mary-metoden på svenskakyrkan.se, sök på Mary.
Anna Bertilsson har varit verksamhetsledare för Pelarsalen genom dessa tio år. Hon har mött många glädjeämnen genom åren och också stött på utmaningar, inte minst genom förändringar i samhällets arbetsmarknadspolitik vilket har gjort att förutsättningarna för att driva verksamheten har sett olika ut. Men verksamheten har kunnat fortleva genom med- och motvind och nu är det dags att uppmärksamma jubiléet.