Finskspråkig verksamhet

Pitäkää toisistanne huolta

Tänäkin keväänä on monella ollut huoli läheisistään. Pandemia ei hellittänyt.
Kirkollakaan ei voitu tavata. Syksy avaa uudet mahdollisuudet, kun rokotusprosessi eliminoi vaaran vaikeasta sairastumisesta.

Vietin vaimoni kanssa 42. hääpäivämme. Järjestin niin, että saatoimme vierailla Valamon uudessa luostarissa Heinävedellä. Luostariympäristö rauhoittaa ja saa syventymään. Tuttu psalmi nousee mieleen: ”Ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä.” Näin koki psalmin 23 kirjoittaja. Ennen Valamon luostaria ajoin kaksi kertaa läpi Punkaharjun. Jostain syystä se on minulle kuin Napoli muille. Nähdä Punkaharju ja sitten,,, En halua jatkaa, koska tahdon keskittyä elämään.

Valamossa tapasin toistuvasti kyltin: ”Pitäkää toisistanne huolta.” Tällä viitattiin sekä kasvomaskien käyttöön että etäisyyden pitämiseen. Ilman pandemiaa kehotus merkitsisi paljon enemmän. Huolenpito toisesta on usein läheisiä kontakteja ja kosketuksia, ei etäisyyksiä ja tuntemattomaksi tekevää liinaa silmistä alaspäin.

”Pitäkää toisistanne huolta” näkyi Valamossa monessa. Eräs esimerkki oli henkilö, johon törmäsin. Pelkäämätön kun olen, kysyin, missä olemme tavanneet. Koska tunsin hänen kasvonsa, ajattelin ilman muuta, että olemme oikeasti tavanneet. Paljastui, että hän on kuuluisa näyttelijä, jonka roolihahmoja olen nähnyt TV:ssä ja elokuvissa. Hän tahtoi pitää toisista huolta toimimalla voluntäärinä Valamossa.

Niin luterilainen kuin olenkin, luo ortodoksinen kirkko mysteereineen kosketuksen meistä huolehtivaan Jumalaan. Saamme tuntea psalminkirjoittajan tavoin: ”Sinun hyvyytesi ja rakkautesi ympäröi minut kaikkina elämäni päivinä.”
Tervetuloa ruotsinsuomalaiseen kohtauspaikkaan Mathiasgårdenille 21/9 klo 17.00. Ehkä pandemia on silloin jo hellittänyt.

Tervehtien
Pekka Turunen, rovasti

Träffpunkt på finska hösten 2021:
Tisdagarna 21/9, 19/10 och 23/11 kl 17.00 i Mathiasgården, Andaktsrummet.
”De vackraste julsångerna” tisdag 21/12 i Vallentuna kyrka/Mathiasgården.

För mer information:
Kontakta Pekka Turunen.
Tfn: 0768-76 69 99
Skicka e-post till Pekka Turunen

Sverigefinskt i Svenska kyrkan.

Palveleva puhelin

Joka ilta kello 21-24 | Öppet varje kväll 21-24.
Svenska kyrkans finska telefonjour, en del av svenska kyrkans själavård på finska.