Finskspråkig verksamhet

Älä pelkää! – Var inte rädd!
– Nyt pelko pois!

Tähän aikaan tarkoitetut sanat! – Pian 28 vuotta sitten kirjoitin suomalaiset sanat virteen 256, joka alkaa sanoilla ”nyt pelko pois”. Virren nuottikuva ei sallinut yksinkertaisen ”älä pelkää”-ilmaisun käyttämistä. Jouduin pidentämään lauseen muotoon ”nyt pelko pois”.

Käännökseni oli valmis esitettäväksi 15. Syyskuuta 1994. Mitä tapahtuikaan vain pari viikkoa tämän jälkeen: Tallinklinjan Estonia upposi. Kun viikko 28. Syyskuuta tapahtuneen haaksirikon jälkeen kokoon-nuttiin ensimmäiseen Ruotsin kirkon virsikirjan käännöskokoukseen Uppsalassa, ehdotin tuon käännökseni laulamista alkuhartaudessamme. Kun olimme tulleet virren kohtaan: ”Siis älä pelkää. Vaikket näekään, purjehdit kohti toivon satamaa”, täyttyivät laulajien silmät kyynelistä.
Yhteys virren ja Estonia-katastrofin kanssa tuntui ilmeiseltä. Oliko 852 hukkuneen matkan päässä toivon satama? Ainakin toivomme niin. Virttä 256 laulettiin monissa haaksirikkoutuneiden hautauksissa. Hukkuneiden joukossa oli 10 Suomen kansalaista, mutta 501 ruotsalaista.

Huomenna (18/5) tulen toimittamaan hautauksen kirkkomaalla, jossa en kos-kaan ennen ole käynyt. Se on nimeltään Galärvarvskyrkogården. Täällä on Estonia-haaksirikossa kuolleiden muistomerkki, johon on kaiverrettu 815 nimeä. 37 hukkuneen omaiset eivät halunneet omiensa nimien siinä näkyvän. Nyt tulen käymään tuon monumentin äärellä sen jälkeen, kun olemme hautajaisissa laulaneet virren 256, ”Nyt pelko pois!”

Tähän sodan raastamaan aikaan tarvitaan toivoa. Tarvitaan toivoa, vaikkei hyvyyden voittoa vielä voida nähdäkään. ”Älä pelkää!” on rohkaiseva lause. Se vie ajatuksemme yli pahuuden ja toivottomuuden rajan. Jumala sanoi: ”Älä pelkää! Minä olen sinun kanssasi! Minä vahvistan sinua, minä autan sinua, minä tuen sinua lujalla kädelläni.”

Virsi 256 päättyy sanoihin:
”Nyt tietä käyt. Yö kerran kirkastuu. Helmasta Herran tähdet kohoaa. Siis älä pelkää. Vaikket näekään, purjehdit kohti toivon satamaa” (virsi 256:4).
Toivontäyteistä kesää toivottaa

Pekka Turunen, rovasti

Träffpunkt på finska hösten 2022:
Tisdagarna 27/9, 18/10, 29/11 och 20/12 kl 17.00 i Mathiasgården, Andaktsrummet.
Den sista träffen 20/12 är det ”De vackraste julsångerna”.

För mer information:
Kontakta Pekka Turunen.
Tfn: 0768-76 69 99
Skicka e-post till Pekka Turunen

Sverigefinskt i Svenska kyrkan.

Palveleva puhelin

Joka ilta kello 21-24 | Öppet varje kväll 21-24.
Svenska kyrkans finska telefonjour, en del av svenska kyrkans själavård på finska.