Gudstjänster

Gudstjänsten har stark ställning inom kristendomen och är delvis en fortsättning av den judiska synagogsgudstjänsten.

Mässa

Högmässa

Högmässa firas bland annat i Klosterkyrkans högkor med många ansvariga i olika uppgifter på söndagar 11.00.

Enkel pilgrimsmässa

Bygger på växelläsning av Psalm 23 i Psaltaren och tar ca 15-20 min. Nattvardsgåvorna skickas vidare mellan deltagarna. Prästen har endast en enkel stola. Firas i frälsarkranskapellet i Klosterkyrkan (måndag 8.00, tisdag 8.00, torsdag 8.00, fredag 8.00), lördag 8.00 i Mariagårdens kapell.

Veckomässa

En mässa med läsning, predikan, och sjungen nattvardsliturgi. Mässan tar ca en halvtimme och firas vid Klosterkyrkans Rosenkransaltare onsdag 8.00 och cirka en fredag i månaden 18.00.

Mässa med stora och små

Under några söndagar per termin firar vi "mässa med stora och små" eller "gudstjänst med stora och små" i Klosterkyrkan eller i någon av våra kyrkor i Dals församling. De medverkande är barn från våra församlingar och de har funnits med i förarbetet på olika sätt. Barn är alltid välkomna till mässa i Vadstena och Dals kyrkor men under "mässa med stora och små" eller "gudstjänst med stora och små" är barnen i centrum lite mer än vanligt.

Temamässa

Temamässan firas ungefär en fredag i månaden i Klosterkyrkan klockan 18.00.  Temamässan kännetecknas av solosång av ungdomar, musikvideor och gudstjänstagenda projicerade på väggen samt ljuständning. Sök i kalendern  på "temamässa" för att se när nästa temamässa firas.

Mässa med sånger från Taizé

En mässa med sånger från taizé och avskalad liturgi. Mässan innehåller också en längre stunds tystnad/stillhet.

Mässa - andrum inför helgen

Den här formen av mässa är den allra enklaste i Vadstena och Dals församlingar och firas fredag kväll klockan 18.00 en gång i månaden. Sök i kalendern  på "andrum" för att se när nästa Mässa - andrum inför helgen firas.

Tidebön

Vi använder Pilgrimens tidegärd med rötter i Bibeln och urkyrkans bönetradition. Tidegärden har under lång tid varit en stomme för bön i enskilda människors liv och i församlingar, men främst i klostren kring där det dagliga livet haft ett ordnat inslag av tidebön. Orden i tidegärden är både nya och gamla, hämtade från den gemensamma böneskatten i kyrkans stora, världsvida och eviga familj. Det finns också stort utrymme för egna ord, för meditation och tystnad. Måndag-lördag 9, 12, 15 i Klosterkyrkan (lördagar i  Pilgrimscentrums kapell). På fredagen bärs ikonkorset mellan böneplatserna för att påminna om Kristi kors.

Barn i kyrkan

Barn är alltid välkomna i Vadstena och Dals församlingars gudstjänster. Sitt gärna långt fram så att era barn ser ordentligt. Var inte rädd för att låta barnen ströva fritt i kyrkan. Det finns mycket fint och spännande att titta på i kyrkan. I Klosterkyrkan kan du gå med ditt barn längs sidogångarna, kanske tänder ni ett ljus i någon av kyrkans ljusbärare. I Vadstena Klosterkyrka finns en särskild plats i kyrkan där barn kan rita, läsa en bok eller leka en stund.

Barnen är välkomna till nattvardsbordet

Tillsammans med dig (man behöver inte vara konfirmerad för att ta emot nattvard) är barn välkomna till nattvardsbordet. De barn som vill ta emot nattvardsbrödet sträcker fram handen, tar emot brödet och doppar det i nattvardskalken. Man kan även välja att barnet enbart tar emot nattvardsbrödet. Prästen kan också be en välsignelsebön.

KYRKTAXI

Om du bor inom pasoratet och har svårt att själv åka till söndagens gudstjänst i någon av våra kyrkor, kan du använda dig av kyrktaxi. Ring 0143-122 00 senast 1 timme före gudstjänsten. Gör gärna taxibeställningen dagen innan. Kyrktaxi är gratis.

Fjortonde söndagen efter trefaldighet

Enheten i Kristus

Liturgisk färg

Grön

Altardekoration

På altaret ställer vi blommor i blandade färger och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Jesaja kapitel 11, vers 10-13

Den dagen skall folken söka sig till Jishajs rot, till honom som står som ett fälttecken för alla folk, och platsen där han tronar skall bli ärad. Den dagen skall Herren åter lyfta sin hand för att friköpa dem som är kvar av hans folk, dem som är kvar i Assyrien och Egypten, Patros och Kush, Elam och Shinar, Hamat och kustländerna. Han skall höja ett fälttecken för folken, förena de skingrade av Israel och samla de kringspridda av Juda från jordens fyra hörn. Då skall Efraims avund upphöra och Judas fiendskap ta slut. Efraim skall inte avundas Juda och Juda inte hysa fiendskap mot Efraim.

Filipperbrevet kapitel 2, vers 1-5

Om det alltså finns tröst genom Kristus, uppmuntran från kärleken och gemenskap från Anden, om det finns ömhet och medkänsla, gör då min glädje fullkomlig genom att visa enighet. Lev i samma kärlek, eniga i tanke och sinnelag, fria från självhävdelse och fåfänga. Var ödmjuka och sätt andra högre än er själva. Tänk inte bara på ert eget bästa utan också på andras. Låt det sinnelag råda hos er som också fanns hos Kristus Jesus.

Lukasevangeliet kapitel 22, vers 24-27

Sedan kom de att tvista om vilken av dem som skulle anses vara den störste. Då sade han till dem: ”Kungarna uppträder som herrar över sina folk, och de som har makten låter kalla sig folkets välgörare. Men med er är det annorlunda: den störste bland er skall vara som den yngste, och den som är ledare skall vara som tjänaren. Vem är störst, den som ligger till bords eller den som betjänar honom? Är det inte den som ligger till bords? Men jag är mitt ibland er som er tjänare.

Psaltaren

Psaltaren psalm 95, vers 1-7

Kom, låt oss jubla till Herrens ära och hylla vår klippa, vår räddning! Låt oss träda fram inför honom och tacka, hylla honom med sång och spel! Ty en stor Gud är Herren, en stor konung över alla gudar. I hans hand är jordens djup, och bergens toppar är hans. Hans är havet, som han har gjort, och fasta landet, som hans händer format. Kom, låt oss falla ner och tillbe, knäböja inför Herren, vår skapare, ty han är vår Gud och vi hans folk, fåren i hans hjord.