Gudstjänster

Gudstjänsten har stark ställning inom kristendomen och är delvis en fortsättning av den judiska synagogsgudstjänsten.

Digitala gudstjänster

Direktsändningar sker på Facebookpå vårt konto Svenska kyrkan Vadstena Dal.

Mässa

Högmässa

Högmässa firas bland annat i Klosterkyrkans högkor med många ansvariga i olika uppgifter på söndagar 11.00.

Enkel pilgrimsmässa

Bygger på växelläsning av Psalm 23 i Psaltaren och tar ca 15-20 min. Nattvardsgåvorna skickas vidare mellan deltagarna. Prästen har endast en enkel stola. Firas i frälsarkranskapellet i Klosterkyrkan (måndag 8.00, tisdag 8.00, torsdag 8.00, fredag 8.00), lördag 8.00 i Mariagårdens kapell.

Veckomässa

En mässa med läsning, predikan, och sjungen nattvardsliturgi. Mässan tar ca en halvtimme och firas vid Klosterkyrkans Rosenkransaltare onsdag 8.00 och cirka en fredag i månaden 18.00.

Mässa med stora och små

Under några söndagar per termin firar vi "mässa med stora och små" eller "gudstjänst med stora och små" i Klosterkyrkan eller i någon av våra kyrkor i Dals församling. De medverkande är barn från våra församlingar och de har funnits med i förarbetet på olika sätt. Barn är alltid välkomna till mässa i Vadstena och Dals kyrkor men under "mässa med stora och små" eller "gudstjänst med stora och små" är barnen i centrum lite mer än vanligt.

Temamässa

Temamässan firas ungefär en fredag i månaden i Klosterkyrkan klockan 18.00.  Temamässan kännetecknas av solosång av ungdomar, musikvideor och gudstjänstagenda projicerade på väggen samt ljuständning. Sök i kalendern  på "temamässa" för att se när nästa temamässa firas.

Mässa med sånger från Taizé

En mässa med sånger från taizé och avskalad liturgi. Mässan innehåller också en längre stunds tystnad/stillhet.

Mässa - andrum inför helgen

Den här formen av mässa är den allra enklaste i Vadstena och Dals församlingar och firas fredag kväll klockan 18.00 en gång i månaden. Sök i kalendern  på "andrum" för att se när nästa Mässa - andrum inför helgen firas.

Tidebön

Vi använder Pilgrimens tidegärd med rötter i Bibeln och urkyrkans bönetradition. Tidegärden har under lång tid varit en stomme för bön i enskilda människors liv och i församlingar, men främst i klostren kring där det dagliga livet haft ett ordnat inslag av tidebön. Orden i tidegärden är både nya och gamla, hämtade från den gemensamma böneskatten i kyrkans stora, världsvida och eviga familj. Det finns också stort utrymme för egna ord, för meditation och tystnad. Måndag-lördag 9, 12, 15 i Klosterkyrkan (lördagar i  Pilgrimscentrums kapell). På fredagen bärs ikonkorset mellan böneplatserna för att påminna om Kristi kors.

Barn i kyrkan

Barn är alltid välkomna i Vadstena och Dals församlingars gudstjänster. Sitt gärna långt fram så att era barn ser ordentligt. Var inte rädd för att låta barnen ströva fritt i kyrkan. Det finns mycket fint och spännande att titta på i kyrkan. I Klosterkyrkan kan du gå med ditt barn längs sidogångarna, kanske tänder ni ett ljus i någon av kyrkans ljusbärare. I Vadstena Klosterkyrka finns en särskild plats i kyrkan där barn kan rita, läsa en bok eller leka en stund.

Barnen är välkomna till nattvardsbordet

Tillsammans med dig (man behöver inte vara konfirmerad för att ta emot nattvard) är barn välkomna till nattvardsbordet. De barn som vill ta emot nattvardsbrödet sträcker fram handen, tar emot brödet och doppar det i nattvardskalken. Man kan även välja att barnet enbart tar emot nattvardsbrödet. Prästen kan också be en välsignelsebön.

Tionde söndagen efter trefaldighet

Nådens gåvor

Liturgisk färg

Grön

Altardekoration

På altaret ställer vi blommor i blandade färger och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Josua kapitel 24, vers 16-18

Folket svarade: ”Aldrig någonsin skall vi överge Herren och tjäna andra gudar. Herren är vår Gud. Det var han som förde oss och våra fäder ut ur Egypten, ut ur slavlägret, han som inför våra ögon gjorde dessa stora tecken. Han skyddade oss under hela vår vandring och bland alla de folk genom vilkas land vi drog fram. Herren jagade undan alla folken för oss, även amoreerna som bodde i landet. Också vi vill tjäna Herren. Han är vår Gud.”

Första korinthierbrevet kapitel 12, vers 4-11

Nådegåvorna är olika, men Anden densamma. Tjänsterna är olika, men Herren densamme. Verksamheterna är olika, men Gud är densamme, han som verkar i allt och överallt. Hos var och en framträder Anden så att den blir till nytta. Den ene får genom Anden gåvan att meddela vishet, den andre kan med samma Andes hjälp meddela kunskap. En får tron genom Anden, en annan genom samma Ande gåvan att bota, en annan får kraft att göra under. En får förmågan att tala profetiskt, en annan att skilja mellan olika andar. En kan tala olika slags tungotal, en annan kan tolka tungotal. Allt detta åstadkommer en och samma Ande genom att fördela sina gåvor på var och en så som den själv vill.

Lukasevangeliet kapitel 9, vers 46-48

De började undra vem som var den störste av dem. Jesus, som visste vad de tänkte i sina hjärtan, tog ett barn och ställde det bredvid sig och sade till dem: ”Den som tar emot detta barn i mitt namn, han tar emot mig, och den som tar emot mig, han tar emot honom som har sänt mig. Ty den som är minst av er alla, han är stor.”

Psaltaren

Psaltaren psalm 28, vers 6-9

Lovad vare Herren, ty han har hört min bön. Herren är min styrka, min sköld, på honom förtröstar jag. Jag fick hjälp och mitt hjärta jublar, hela min varelse tackar honom. Herren är sitt folks styrka, sin smordes tillflykt och räddning. Rädda ditt folk och välsigna din egendom. Var deras herde, bär dem för evigt.