Visitationspredikan, Bro församling 10 september 2023

14 söndagen efter trefaldighet: Enheten i Kristus Visitationens tema: Bro församling – En del av mångfalden

Nåd och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

Kära vänner så fint att vara här tillsammans och fira en visitationshögmässa.
På uppdrag av biskop Karin Johannesson har jag 5, 6 och 10 september visiterat Bro församling.

En visitation avslutas med en visitationshögmässa, där vi tillsammans ber, sjunger psalmer, lyssnar till ordet, sången och musiken, delar gemenskapen och möter vår herre Jesus Kristus i brödet och vinet.

En visitationspredikan innehåller även tankar och upplevelser från dagarna när jag varit här och deltagit i verksamhet. Det har varit många goda möten och samtal, jag har mött er som bor eller vistas i församlingen, personal, förtroendevalda och ideella medarbetare. Tack för er gästfrihet och allt som vi har delat tillsammans!

Visitationens tema har varit Bro församling – Endel av mångfalden. 
Med ett särskilt fokus på att vara en församling i en del av mångfalden här i Bro.
Vi har under dagarna funderat och samtalat om vad det innebär att vara kyrka och församling i den mångfald som finns.

En visitation är också en lägesavstämning, där vi har stannat upp, gjort en tillbaka blick och tillsammans reflekterat över nuläget och framtiden, vad som fungerar bra, det som man är stolt över i sin bygd, vad som kanske skaver eller inte fungerar, och vad man drömmer om. En visitation kan också blir ett tillfälle till en nystart, där vi får gå vidare och att se framåt.

Ni har en mycket fin och genomarbetad församlingsinstruktion, och även andra genomarbetade dokument inom församling och förvaltning. För er som inte tagit del av församlingsinstruktionen, finns den tillgänglig på Bro församlings hemsida under rubriken styrning. Har du inte tillgång till dator kan du få den utskriven via församlingsexpeditionen.

Församlingsinstruktionen är Bro församlings identitet och är ett mycket viktigt styrdokument, innehåller riktlinjer och mål för verksamheten. Där finns visionen: ”Bro församling vill vara en kyrka för alla, med Kristus i centrum för gemenskap, öppenhet och mångfald i dialog med lokalsamhället och där vi värnar vårt kulturarv.”

Kyrkans år - kyrkoåret börjar första söndagen i advent, där Gud själv i Jesus Kristus kommer till sin kyrka och församling, ridande på en åsna. Varje söndag och helgdag har ett eget namn och ett tema samt olika bibeltexter om bland annat Jesu liv, död och uppståndelse.
Idag denna vackra höstdag är 14 söndagen efter trefaldighet, temat är enheten i Kristus.

Hur kan vi tänka kring enheten i Kristus och Bro församling som endel av mångfalden, vad innebär det att vara kyrka och församling i mångfalden?

Visitation i Bro församling Foto: Mats Lagergren

Vi har lyssnat till dagens textläsningar, som bland annat betonar enheten och samhörigheten inom både församling och kristenheten.

I epistelläsningen från första Korinthierbrevet möter vi den inflytelserika kristna kvinnan Chlóe som jag tror att aposteln Paulus hade stort förtroende för, troligtvis var hon känd i församlingen då hon benämns vid namn.  Genom hennes folk får aposteln Paulus höra talas om situationen i Korinth.
Det är stridigheter, bråk, det stormar i församlingen… Det var inte alls som Evert Taube skrev i sången, Så skimrande var aldrig havet”, nej definitivt inte! Därför läxar Paulus upp församlingen. 
Ja Paulus agerar när han hör hur illa det är ställt, men han ger inte upp, det finns hopp om enighet i Kristus, där vi är i ett nytt sammanhang. Där ingen längre är jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är vi ett i Kristus Jesus.  Ja enheten i Kristus och sammanhållningen.

I dagens evangelietext från Johannesevangeliet möter vi Jesus Kristus som ber själv för sina lärjungar, han ber också för oss här idag: ”Jag ber att de alla skall bli ett och att liksom du, fader, är i mig och jag i dig, också de skall vara i oss. Då skall världen tro på att du har sänt mig.”

Enheten i Kristus handlar inte om en liten utvald grupp människor eller att det skulle stå till motsatts till mångfalden i världen eller här i Bro församling. Gud gör ingenting för sin egen skull, eller för någon utvald grupp av människor. Gud som är kärleken, älskar hela världen, hela kosmos, med all dess mångfald som finns i hela världen och här i Bro församling. Det var för hela världens skull och för Bro församlings skull för alla som bor och vistas här, som Gud blev människa i Jesus Kristus.

Kyrkan församlingen vi är inte till för vår egen skull, utan du och jag är kallade till det gemensamma uppdraget att vara kyrka och församling i mångfalden. Vi ställs varje dag inför nya val och möjligheter, förra söndagen var temat medmänniskan, frågor som vi alltid måste ställa till oss själva är: hur vill vi vara som medmänniska? Väljer jag att tolka mina medmänniskor med illvilja eller väljer jag att se den goda viljan hos dem jag möter? Väljer jag att anstränga mig lite extra för att förstå varför hon eller han säger eller handlar på det viset? Tar jag mig tid att förstå hans eller hennes situation?
En nyckel är att mötas ansikte mot ansikte och att sitta ner och samtala, se människan.

I Jesu bön för sina lärjungar ber han att alla ska bli ett, det är inte bara för vår egen skull, vi ska söka enheten. Det är också för att världen skall förstå och komma till tro på Kristus. En kyrka som präglas av stridigheter och motsättningar blir inte särskilt lockande för någon. Å andra sidan vet vi att en kyrka och församling med en varm gemenskap lockar fler att komma. Detta har vi sätt flera exempel på under de dagar som vi har varit här på visitation. Ungdomarna som talar om det varma mottagandet och att det lockar fler att komma. Det fina prästgårdscaféet som bokstavligt talat övervintrat under åren som pandemin varit och som fortsätter att träffas, bjuder på kaffe, hembakt och en stund med goda samtal med gamla och nya vänner. Tankar om Bros utveckling, hur centrumet kan bli en trygg plats att besöka.

Under visitationen har jag på biskopens uppdrag fått möta er församling, det har varit dagar som har varit rika på upplevelser. Jag har fått se era vackra kyrkor: Håtuna, Håbo-Tibble, Låssa och idag Bro, 
de är omgivna av välskötta kyrkogårdar som naturligtvis blir än vackrare i den generösa höstsolen.

Vi har talat om hur gudstjänstlivet fungerar och vilka utvecklingsmöjligheter som finns, hur kyrkorna används idag. Bro kyrka är församlingen huvudkyrka, här firas vanligtvis högmässa varje söndag kl 11.00, vilket är fullt rimligt och det är glädjande med all den nya bebyggelsen som sker i dess närhet och att kyrkan hamnar återigen mitt i byn. När det gäller de andra fina kyrkorna i församlingen behövs fortsatta samtal hur de skulle kunna komma till sin rätt, tanken när församlingarna lades samman för över tio år sedan var att Gudstjänstlivet med dess kyrkorum skulle fortsätta att vara en plats för gudstjänst, mässa, bön och musikgudstjänster/konserter som också finns till viss del idag.

Vi har under dagarna mött en längtan hos människor att det ska bli mer liv och rörelse kring och i sin egen sockenkyrka än det är idag. Här skulle tankarna om ett sockenråd kring varje kyrka vara utvecklande, att mötas till tankar och idéer, och att gärna en präst som finns med i samtalen, men mer om detta i det protokoll som kommer efter visitationen till församlingen och som är offentligt.

Temat som har präglat visitationen ”Bro församling – en del av mångfalden” det är en stor rikedom med dess mångfald som finns i församlingen. Det finns många språk, erfarenheter och en perspektivrikedom att ta vara på. 

Bro är också ett utsatt område men det finns människor som vill förändra det. Församlingen har här en viktig uppgift när ni är en del av Nätverket Bros utveckling, där civilsamhället samverkar med näringslivet och det offentliga samhället för att skapa ett tryggare Bro.

Målet är att Bro centrum ska vara och upplevas som en trygg plats, det är fantastiskt att höra om de resultat som har åstadkommits redan nu, även om den mediala bilden inte riktigt har hängt med i utvecklingen. Här finns församlingen som en av de drivande krafterna och det samma gäller samarbetet med skolan och de kvinnor som lagar mat – skänkt av den lokala handlaren – som blir matlådor till den som behöver eller fredagsfrukost till eleverna i en av skolorna.

Villkoren för Svenska kyrkan har förändrats snabbt, från att vara en överväldigande majoritet i ett enhetssamhälle till att bli en av många samhällsaktörer. Det gäller på många håll och det gäller i hög grad här Bro församling. Det är glädjande att se att ni på så många sätt tar den utvecklingen på allvar och hittar er roll i ett förändrat samhälle. Ett samhälle där alla människor av god vilja får samverka och på så sätt skapa bättre förutsättningar. Jag vet att detta inte är enkelt och under visitationen har flera uttryckt en oro för samhällsutvecklingen men vi har också sett att många vill vara med i arbetet för ett tryggare Bro.

Ett av församlingens bidrag är era många mötesplatser dit människor kan söka sig. Jag har redan nämnt prästgårdscaféet och er fina barn- och ungdomsverksamhet för alla åldrar och till det kommer ett rikt musikliv, stort tack idag för er vackra sång! Under visitationen fick vi till och med besöka och dela sångglädjen med den kör som bär just det namnet. Det finns också bland annat i församlingen en ideell grupp som träffas och tar hand om Prästgårdens odlingar. Endel av det som odlas används vid Prästgårdens sommarcafé, rabarber i kakor, sallad och tomat till smörgåsarna. Här är också gemenskapen viktig att dela samtalet, dricka kaffe tillsammans, berätta om en växt från ett bibliskt perspektiv och att be tillsammans den återkommande bönen: Livets Gud, som gett oss uppdraget att förvalta din skapelse, hjälp oss att vårda och värna den med ansvar och vishet, för allt levandes skull. 
Ja som diakonen skrev: ”Många goda samtal under denna stund samtidigt som vi värnar skapelsen.”

Jesus själv bad också, han är vår förebild. Vi får som Jesus hämta kraft i bönen och be om kyrkan, församlingens enhet i mångfalden. Världens enhet finns därför att vi hör samman i en enda Gud som skapat allt, räddar allt och som ger nytt liv till allt och alla i full mångfald.
Det är när kyrkan kan återspegla Guds enhet i mångfalden som världen kan känna igen Guds kärlek i kyrkans kärlek och förstå att vi hör samman i Gud.

Så till sist: Gud älskar hela världen med all dess mångfald!
Värdens enhet finns därför att allt hör samman i en enda Gud.
När vi som kyrka återspeglar Guds enhet i mångfald, kan världen kan känna igen Guds kärlek i kyrkans kärlek och förstå att vi hör samman med Gud.
Ni som bor eller vistas här i Bro församling – personal, förtroendevalda och ideella medarbetare, fortsätt hämta kraft i bönen och mässan och att tillsammans ta fortsatt ansvar för Bro församling som är endel av mångfalden här i världen.

Som det står skrivet i psalmen 161 vers 4: 
” Kärlekens Ande, hand i hand
lär oss som syskon att vandra.
Samman oss bind med fridens band,
hjälp oss att älska varandra.
Styr våra steg i Jesu spår,
lär oss att bedja Fader vår.
Kärlekens Ande, led oss.”

Må Guds gode Ande följa och leda er nu och alltid, Amen.

Kontraktsprost Helén Uddén 
Upplands södra kontrakt

Ladda ner talet i en PDF-fil.