Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon:+46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Restaurering av domkyrkans tornkrön

I januari 2019 satte arbetet igång att restaurera domkyrkans tornkrön. Ett avancerat projekt som kommer att pågå ett antal år.

Tornkrönen högst upp på Uppsala domkyrkas 118,7 meter höga torn behöver restaureras. Tornkrönen, som består av kors med utsmyckningar i form av ekollon och löv, är tio meter höga och 3,5 meter breda. Vikten är drygt 4 ton styck. Placeringen och storleken på krönen innebär en rad utmaningar när arbetet ska utföras. Efter omfattande förberedelser kunde det praktiska arbetet inledas i slutet av januari 2019. En mycket stor lyftkran kommer att placeras på domkyrkoplanen, därför har ett fundament gjutits på platsen. Upplandsmuseet dokumenterade schaktningsarbetena som behövde göras för fundamentet.
Verksamheten i domkyrkan pågår som vanligt, men ibland behöver domkyrkoplanen spärras av och vid dessa tillfällen hänvisas besökare till domkyrkans södra port (se skyltning).

Information om restaureringsarbetet lämnas fortlöpande här på domkyrkans webbplats, på domkyrkans Facebooksida och domkyrkans Instagram taggade med #domkyrkospiror