Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon:+46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Restaurering av domkyrkans tornkrön

Från och med januari 2019 sätter arbetena igång.

Tornkrönen högst upp på Uppsala domkyrkas 118,7 meter höga torn behöver restaureras. Tornkrönen, som består av kors med utsmyckningar i form av ekollon och löv, är tio meter höga och 3,5 meter breda. Vikten är drygt 4 ton styck. Placeringen och storleken på krönen innebär en rad utmaningar när arbetet ska utföras. Efter omfattande förberedelser kunde det praktiska arbetet inledas i slutet av januari. En mycket stor lyftkran kommer att placeras på domkyrkoplanen, därför måste ett fundament gjutas på platsen. Upplandsmuseet dokumenterar schaktningsarbetet som behöver göras för fundamentet.
Verksamheten i domkyrkan pågår som vanligt, men då domkyrkoplanen behöver spärras av, kommer besökare till domkyrkan att hänvisas till södra porten (se skyltning).
Information om restaureringsarbetet lämnas fortlöpande här på domkyrkans webbplats, på domkyrkans Facebooksida och domkyrkans Instagram taggade med #domkyrkospiror