Domkyrkans 118,7 meter höga torn fick sitt utseende i slutet av 1800-talet. Högst upp på spiran sitter ett tornkrön bestående av kors och dekorationer tillverkade av gjutjärn. I samband med inspektion upptäcktes rost som nu ska åtgärdas.
På 1970-talet gjordes en stor restaurering av domkyrkan. I samband med den åtgärdades även tornen. Då användes en stor, traditionell, byggställning. Den här gången används istället en byggkran med ledbar arm för att lyfta material och verktyg. En specialtillverkad arbetsplattform monteras högst upp på spiran och på denna placeras en byggställning.
Förutom tornens höjd, tornkrönens vikt och utmaningen att ta sig dit upp, måste projektet ta hänsyn till de kraftiga vindar som rör sig kring domkyrkan. Dessa gör att inga arbeten kan utföras på hög höjd under november–februari. Stor vikt läggs vid säkerhet både vad gäller människor och byggnaden i sig.
Domkyrkan håller öppet och har verksamhet som vanligt under hela projektet. Ibland flyttas dock entrén till södra porten (se skyltning).
Information om restaureringsarbetet lämnas fortlöpande här på domkyrkans webbplats, på domkyrkans Facebooksida och domkyrkans Instagram taggade med #domkyrkospiror
I nedanstående film får du följa Viktor Wadelius, projektledare, upp i tornen och även till den plats där tornkrönens dekorationer restaureras under hösten 2020.