Pilgrim och pilgrimsleder

Vandra tillsammans och finn kraft i gemenskapen. Pilgrimsleder binder samman kyrkor och heliga platser.

Frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande

Att pilgrimsvandra är att ge sig själv och sina tankar tid. Att ”återerövra långsamheten” är centralt under vandringen. Det ska gå långsamt. Vi ska varva ner och ge oss tid. Det är du som bestämmer hur du vill utnyttja tiden.

Pilgrimsvandringar

Vandra fritt längs Marialeden från Tegelsmora till Gamla Uppsala och vidare längs Eriksleden till Uppsala domkyrka. Pilgrimspass och stämplar finns i kyrkorna längs lederna.

Stanna gärna till vid meditationsplatsen i Tunåsens kyrkreservat, som är utformad som en Frälsarkrans i storformat.

I Gamla Uppsala kyrkas vapenhus finns ett "pilgrimshörn", med pilgrimsböcker, information om Eriksleden, pilgrimspass och en pilgrimsstämpel för vandrare.

Pilgrimsvandra

Frälsarkransplatsen

Frälsarkransplatsen nära högarna i Gamla Uppsala erbjuder en plats för eftertanke och reflektion och en plats där du kan hämta kraft.

Helgas pilgrimsvandrare

Reflektion, tystnad och samtal om det som berör, första lördagen i månaden på vandringsleder i Uppsalatrakten.

Marialeden

Marialeden är en 8 mil lång pilgrimsled mellan Tegelsmora och Gamla Uppsala.

Eriksleden

En vandring där nutid möter forntid och stad möter land. Vandra mellan Uppsala domkyrka till den gamla domkyrkan i Gamla Uppsala.

Ingegerdsleden

Det går att pilgrimsvandra längs en elva mil lång pilgrimsled från Storkyrkan i Stockholm till Uppsala domkyrka.

MC-pilgrim – pilgrimsfärd på motorcykel

En pilgrimsvandring är både en inre och en yttre resa. Att åka motorcykel kan också vara en inre resa, en egentid för avkoppling och vila.

Mer om pilgrimsleder och kulturarv

En stig i skogen.

Pilgrimsleder och kulturvägar

Pilgrimsvandringar har funnits sedan medeltiden och är en del av vår historia. Vi kan fortfarande vandra på samma vägar som människor gjorde då.