Meny

Pilgrim och pilgrimsleder

Vandra tillsammans och finn kraft i gemenskapen. Pilgrimsleder binder samman kyrkor och heliga platser.

Vardagen är fylld av snabba beslut, stress och information. Vi ska ta del av hundratals impulser som vi sällan hinner bearbeta. Att pilgrimsvandra är att ge sig själv och sina tankar tid. ”Återerövra långsamheten” är ett nyckelord under vandringen. Det ska gå långsamt. Vi ska varva ner och ge oss tid. Det är du som bestämmer hur du vill utnyttja tiden.

 

Pilgrimsvandringar

Vandra fritt längs Marialeden från Tegelsmora till Gamla Uppsala och vidare längs Eriksleden till Uppsala domkyrka. Pilgrimspass och stämplar finns i kyrkorna längs lederna.

Det ska gå långsamt. Vi ska varva ner och ge oss tid. Det är du som bestämmer hur du vill utnyttja tiden.

Lars-Åke Skagergård, pilgrimsansvarig

Gamla Uppsala församling ordnar regelbundna pilgrimsvandringar för grupper och enskilda längs Eriksleden. Ibland vandrar vi även längs Marialeden. Stanna gärna till vid meditationsplatsen i Tunåsens kyrkreservat, som är utformad som en Frälsarkrans i storformat.

I Gamla Uppsala kyrkas vapenhus finns ett "pilgrimshörn", med pilgrimsböcker, information om Eriksleden, pilgrimspass och en pilgrimsstämpel för vandrare.

Pilgrimsmässa

Torsdagar kl 18.00, Eriksbergskyrkan.
Mässa kl 18.00. Vid ca kl 18.30 fortsätter vi med kvällste och samtal om den kommande söndagens bibeltext. Samtalet leds av Tone Carlsson.