Foto: Svenska kyrkan Uppsala

Pilgrim och pilgrimsleder

Vandra tillsammans och finn kraft i gemenskapen. Pilgrimsleder binder samman kyrkor och heliga platser.

Frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande

Att pilgrimsvandra är att ge sig själv och sina tankar tid. Att ”återerövra långsamheten” är centralt under vandringen. Det ska gå långsamt. Vi ska varva ner och ge oss tid. Det är du som bestämmer hur du vill utnyttja tiden.

Pilgrimsvandringar

Lars-Åke Skagergård, pilgrimsansvarig

Vandra fritt längs Marialeden från Tegelsmora till Gamla Uppsala och vidare längs Eriksleden till Uppsala domkyrka. Pilgrimspass och stämplar finns i kyrkorna längs lederna.

Gamla Uppsala församling ordnar regelbundna pilgrimsvandringar för grupper och enskilda längs Eriksleden. Ibland vandrar vi även längs Marialeden. Stanna gärna till vid meditationsplatsen i Tunåsens kyrkreservat, som är utformad som en Frälsarkrans i storformat.

I Gamla Uppsala kyrkas vapenhus finns ett "pilgrimshörn", med pilgrimsböcker, information om Eriksleden, pilgrimspass och en pilgrimsstämpel för vandrare.

Pilgrimsmässa

Torsdagar kl 18.00, Eriksbergskyrkan.
Mässa kl 18.00. Vid ca kl 18.30 fortsätter vi med kvällste och samtal om den kommande söndagens bibeltext. Samtalet leds av Tone Carlsson.