Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon:+46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Pågående och avslutade projekt

Bild: Niklas Almesjö

Uppsala domkyrka

sonens fönster

Konserveringen av Sveriges största kyrkfönster, Sonens fönster i Uppsala domkyrka, är glasateljéns största projekt och anledningen till att ateljén startade 2013. Fönstret tillverkades under Helgo Zettervalls restaurering av domkyrkan på 1890-talet och består av 104 paneler med en sammanlagd glasyta på ca 50 m².

Glasmålningen led av ett omfattande bortfall av målade konturlinjer, sprickor i glas och blyspröjs och en kraftig nedsmutsning som höll på att bryta ner den känsliga bemålningen.

Fönstret återmonteras med ett yttre skyddsglas för att förbättra klimatet för glasmålningen.

Arbetet beräknas vara färdigt under 2017.

Vasakoret

I domkyrkans kor i öster, Vasakoret, finns fem fönster med glasmålningar från 1970-talet. De är kopior av de glasmålningar som satt i Vasakoret under 1800-talet.

Glasateljén har konserverat tre av fönstren, och övriga två planeras. Panelerna tas ut för att rengöras i glasateljén och återmonteras därefter med nytt linoljekitt. Projektet genomförs i samarbete med Uppsala Fönsterhantverk AB.

Bild: Magnus Aronson

Vandaliserade paneler i domkyrkan

En natt i november 2014 vandaliserades fyra paneler i domkyrkan genom stenkastning. Tidigare hade även en panel i kyrkans vapenhus tagits ner på grund av skadegörelse. Majoriteten av de krossade glasbitarna gick att hitta och kunde passas ihop i ateljén. När konserveringen var färdig återmonterades panelerna.

Inventering av domkyrkans glas

I domkyrkans förråd finns glasbitar och fönsterpaneler från olika epoker. Glasteljén inventerar samlingen och flyttar den till ett nybyggt magasin.

I samlingen finns bland annat fönster som tidigare suttit i Vasakoret; Johan Ways glasmålningar från 1840-talet och fönster från Helgo Zettervalls restaurering på 1890-talet. Det finns även en stor mängd lösa glasbitar som togs ut under en renovering på 1970-talet.

Allt glas fotograferas, rengörs lätt och förs in i kyrkans inventarieföteckning.

Medeltida paneler från Museum Gustavianum

I Uppsala universitets konstsamling finns tre gotländska glasmålningar från 1300-talet. Två av dem har länge suttit på Uppsala slott. Alla tre paneler finns nu i ateljén för konservering, för att sedan kunna visas i en ny utställning på Museum Gustavianum.

Växjö domkyrkas korfönster

Ett av Växjö domkyrkas korfönster vandaliserades. Glasateljén konserverade.

Fönstret är tillverkat av Jan Brazda 1960 och utfört i så kallad högbränningsteknik. Arbetet utfördes i samarbete med Winfried Baier.

Kjula kyrkas glasmålning

2015 upptäcktes att glasmålningen från 1925 i Kjula kyrka buktade kraftigt och var i stort behov av åtgärder för att inte spricka. Den demonterades och konserverades i vår ateljé.

Mellösa kyrkas korfönster

Glasateljén konserverar de fyra korfönstren i Mellösa kyrka, som återmonteras i en nytillverkad träbåge. Detta gör att utrymmet mellan glasmålningen och ytterglaset kan ventileras med inomhusluft, vilket är en viktig förebyggande åtgärd. Fönstren är tillverkade i Holland.