Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon: +46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Katedralens vänner

Katedralens vänner välkomnar alla som vill hjälpa till att bidra till domkyrkans omvårdnad och utveckling.

Katedralens vänner vänder sig till dig som vill värna Uppsala domkyrka. Vi välkomnar alla med intresse för gudstjänst, musik, kultur, arkitektur, historia eller andra sidor av domkyrkan.

Vad gör Katedralens vänner?
- ordnar programaftnar och visningar
- arrangerar utflykter och verksamhet för att fördjupa kunskaperna om katedralen som andlig och kulturell miljö
- sponsrar nödvändiga åtgärder i domkyrkan

Detta kan vi bidra till med praktiska insatser, vårt kunnande från olika verksamhetsfält, våra kontakter och erfarenheter, liksom med ekonomiska bidrag.

Program för våren 2018

Torsdag 1 februari kl 19 i Katedralkaféet

Återupptäckta berättelser kring Burchardt Prechts altaruppsats för Uppsala domkyrka.

Konstvetaren Anna Henningsson berättar om hur Precht utformade den 15 meter höga altaruppsatsen, som i dag finns i Gustav Vasa kyrka i Stockholm. En tvärvetenskaplig undersökning 2008–2014 har gett nya perspektiv på altarets tillkomst och hur dess ursprungliga uttryck har förändrats.

Onsdag 14 mars kl 19 i Katedralkaféet

Årsmöte.

Ny matta i Sturekoret.

Frida Lindberg från ateljé Alice Lund och Anna Ehn Lundgren, konservator vid domkyrkans textilateljé, berättar om beställningen av ny kormatta till Sturekoret, som Katedralens vänner har givit ekonomiskt bidrag till.

Onsdag 11 april kl 19 i Katedralkaféet

När Stina Carlsdotter dömdes till döden.

Carl-Gustaf Spangenberg, universitetslektor i rättshistoria, berättar om ett tragiskt fall i domkyrkans närhet.

Onsdag 23 maj

Vårutfärd till Lagga kyrka

Kyrkan med dess fina inventarier och Millesskulpturen på kyrkogården kommer att förevisas. Gemensam avfärd från Domkyrkoplan kl. 16.00.

Anmälan via e-post till Annika Sjöqvist Platzer: annika.sjoqvistplatzer@telia.com  (070-388 18 28), senast 18 maj.

Till dig som är medlem: Skicka ett mail till Ingela Wahlberg så kan du få terminsprogram och annan information även via e-post!