Foto: Uppsala domkyrkas glasmålningsateljé

Katedraldagen 2020

3 oktober är det dags för årets Katedraldag. Ge dig själv tid till andlig fördjupning och ta del av en rad seminarier med bland andra Maria Borelius och Mikael Kurkiala. Välkommen att vara med!

Vägar till inre djup under årets Katedraldag

Lördagen 3 oktober finns det möjlighet att ge dig själv tid till andlig fördjupning, i år i Guldrummet i Katedralkaféet intill domkyrkan. Eftersom det råder särskilda omständigheter under den pågående pandemin begränsas programmet den här gången till en enda dag, dock med ett välfyllt program. Dagen leds av Jonas Lindberg, församlingsherde i Uppsala domkyrkoförsamling.

Föredragen kommer att livesändas via nedanstående direktlänkar till respektive föredrag och ligger därefter kvar på Svenska kyrkan Uppsalas Youtubesida.

PROGRAM: Vägar till inre djup

09.30-09.55 Bön med Frälsarkransen, domkyrkan

10.15-11.30 Otålig i hoppet
Coronaviruset har fått omvälvande konsekvenser, för oss som personer,
samhälle och mänsklighet. Ärkebiskop Antje Jackelén samtalar med prästen
Jonas Lindberg om sin nya bok Otålig i hoppet, som tar upp existentiella
frågor om ondska, Guds omsorg och hopp i pandemins spår.

12.30-13.45 Behöver kroppen förundran och Gud?
Maria Borelius är vetenskapsjournalist och bästsäljande författare till böckerna Hälsorevolutionen och Bliss. I sin nya bok Förundran undersöker hon ny forskning om hur vi kan läka bort från stress, i naturen, med konst, nära det gudomliga och när vi får göra det kollektiva goda. Är det så att våra kroppar är gjorda för gudomliga upplevelser och vad innebär det?

14-15.15 När själen går i exil.
Människan är inte bara en art utan också ett löfte som kräver en stödjande andlig kultur för att infrias. Med utgångspunkt i sin bok När själen går i exil reflekterar Mikael Kurkiala över människoblivandets villkor i en sekulariserad samtid. Mikael Kurkiala är docent i kulturantropologi, författare och forskare vid Kyrkokansliet i Uppsala.

15.45-17 Avgrundskunskap och rum för livet.
Om själavård, perspektiv och vägar framåt när det svåra drabbar oss. Lars Björklund och Kerstin Dillmar har båda lång erfarenhet som sjukhuspräster och har skrivit ett flertal böcker tillsammans, varv den senaste heter Rum för livet.

Plats: Katedralkaféet intill domkyrkan.
OBS! Begränsat antal platser.

Kontakt: Jonas Lindberg (mejl)

Arrangörer

Katedraldagen arrangeras av Uppsala domkyrkoförsamling i samarbete med Sensus studieförbund och med stöd av Johan Meijers fond genom ärkebiskop Antje Jackelén