Om begravning
Begravningsgudstjänsten i Svenska kyrkan fungerar som en ritual för avsked som också kan bli en akt av kärlek till den avlidne. Vi får tillfälle att tacka för vad den döde gett oss, be om förlåtelse för det som inte blev som vi hoppades i vår relation och be om försoning för det som brustit mellan oss. Prästen lyser frid över den avlidne och överlåter personen till Guds gemenskap.
Begravningens tre huvudområden
Varje begravning är en helhet som kan delas upp i tre olika huvudområden: praktiska åtgärder, begravningsceremoni och gravsättning. Det är dödsboet som har ansvaret för planering, praktiska förberedelser och samordning. Allt detta är saker som en begravningsentreprenör kan hjälpa till med.
Personlig begravningsgudstjänst
En begravningsceremoni som leds av präst i kyrka eller kapell kallas begravningsgudstjänst. Om den avlidne var medlem i Svenska kyrkan har begravningen redan betalats via kyrkoavgiften och innebär därför inga extra kostnader.
Varje begravningsgudstjänst anpassas till den situation som råder och prästen och de anhöriga utformar den ofta tillsammans. Därför är det bra om du som anhörig själv tar kontakt, först med din församling och eventuellt sedan med en särskild präst, och berättar om dödsfallet. Präst och tid för begravningsgudstjänst behöver alltså inte bokas genom en begravningsbyrå.
Minnesstund
Efter gudstjänsten fortsätter gemenskapen ofta i en eftersamling där det ges tid och plats för att tala om minnen och händelser som deltagarna har delat med den avlidne. Det går att utforma minnesstunden på olika sätt och de kan äga rum i kyrkans lokaler, i hemmet eller på en restaurang. Om och när det behövs kan begravningsbyråer vara till hjälp med både inbjudan och genomförande.