Foto: Helga Pilgrimsvandrare

Helgas pilgrimsvandrare

Reflektion, tystnad och samtal om det som berör, första lördagen i månaden på vandringsleder i Uppsalatrakten.

En vandring i det yttre och inre

Pilgrimsvandring sker i medvetenhet om den kraft som vissa kallar Gud och som vi kan ha olika relationer till. Vi som vandrar kommer från olika sammanhang och accepterar varandras olikheter i tankar och tro.

Helgas pilgrimsvandrare startade som grupp hösten 2007 och har sedan dess träffats regelbundet, i regel första lördagen i månaden, för att vandra tillsammans. Vi vandrar i skiftande miljöer, i staden eller i skogen, på asfalterade vägar, på stigar eller i helt obanad terräng. Vi vandrar långsamt en sträcka på 12-15 km, vilket brukar ta ungefär sju timmar. Vi rör oss alltid omväxlande i tystnad och under samtal och under varje vandring hålls också en andakt.

Du är välkommen oavsett ålder, bakgrund, och trosinriktning. Någon deltar i de flesta vandringarna medan någon annan är med mer sporadiskt och i mån av tid. Vandringarna är inte särskilt anpassade för barn och när någon vill ha hunden med sig behöver det kollas upp så att det fungerar med övriga deltagare.

Så går en vandring till

Vi går långsamt och försöker hålla oss samlade.  En vandring delas upp i 4-6 pass varav två i tystnad. Under de tysta vandringspassen, då tid och utrymme ges åt egen reflektion, går vi på led. För övrigt vill vi kunna prata med varandra om det som berör på djupet och därför är det viktigt att det som delas under vandringen sägs i förtroende och inte förs vidare till andra.
    Varje vandring följer samma upplägg och bygger på att det finns en frivillig Kaplan, som håller i andakten, och en Stigfinnare som gör upp vandringsrutten. 
   Vi ställer sällan in en vandring - och aldrig på grund av väder och vind.

Stigfinnaren och kaplanen

Vandringarna har inga ledare, men vi turas under året om att axla två viktiga roller. Den ena är Stigfinnaren, som bestämmer vilken sträcka vi ska gå och som visar vägen under själva vandringen. Oftast blir det inom bussavstånd i Uppsala, ibland ger vi oss iväg lite längre. 
   Den andra rollen har Kaplanen, som väljer ett tema för vandringen och leder andakterna, ofta med hjälp av Lilla Pilgrimsboken. Om Kaplanen är präst till yrket händer det av vi firar mässa under vandringen.
   Gruppens medlemmar turas om i dessa roller och det går bra att välja utifrån vad som känns tryggt. För den som inte är så van vid ledarskap kan detta vara ett utmärkt tillfälle att prova på under enkla former i ett accepterande sammanhang.

Välkommen att delta!

Kontakt och mer information:
margaretha_b@hotmail.com

Gå en pilgrimsvandring

Pilgrim och pilgrimsleder

Vandra tillsammans och finn kraft i gemenskapen. Pilgrimsleder binder samman kyrkor och heliga platser.