Foto: Patrik Lundin /Svenska kyrkan Uppsala

Gamla Uppsala kyrka

En levande medeltida kyrka belägen på en plats med förhistoriska anor. I närheten hittar du Uppsala högar, Gamla Uppsala museum, Disagården och Kaplansgården.

Besök Gamla Uppsala kyrka

Är du på väg att besöka Gamla Uppsalas fornminnesområde och den medeltida kyrkan? Här finns allt du behöver veta inför ditt besök.

Gudstjänster i Gamla Uppsala kyrka

Gamla Uppsala kyrka är öppen året om för ljuständning och stillhet. Här finner du ett kyrkorum som bjuder in till andlig fördjupning. Varje söndag firas gudstjänst.

Pilgrim och pilgrimsleder

Vandra tillsammans och finn kraft i gemenskapen. Pilgrimsleder binder samman kyrkor och heliga platser.

Visningar

När du deltar i en guidad visning av Gamla Uppsala kyrka blir ditt besök extra minnesvärt. Titta i lugn och ro medan guiden berättar och svarar på frågor.

Gamla Uppsala kyrkas historia

1164 blev Gamla Uppsala kyrka domkyrka i Sveriges första ärkestift. Läs mer om kyrkan som har Gamla Uppsala högar som granne och se kortfilmer om historiska ting i och runt kyrkan.

Aktuellt i Gamla Uppsala kyrka

Stämningsfullt julfirande i Gamla Uppsala, Tunaberg och Löten

Det blir samlingar vid krubban, julnattsmässa, midnattsmässa, julotta, och massor av julmusik.

En organist och en orgelelev sitter ner tillsammans vid Helga Trefaldighets kyrkas orgel och spelar tillsammans på manualernas tangenter.

Spela orgel - kan det vara något för dig?

Både barn, unga och vuxna är välkomna att prova på och kostnadsfritt ta lektioner i orgelspel.

Första advent i Gamla Uppsalas kyrkor

I de tre kyrkorna i Gamla Uppsala församling (Gamla Uppsala kyrka, Löten och Tunaberg) firas första advent och du kan välja att gå olika tider redan under lördag 26 och söndag den 27 november.

Några barn står bredvid varandra framme vid koret och sjunger.

Gå med i den nya barnkören som sjunger både i Lötenkyrkan och Gamla Uppsala kyrka

En kör för alla i förskoleklass upp till årskurs 2. Läs mer här.

Upptäck traditioner med barnens altarskåp

I altarskåpet som står i Gamla Uppsala kyrka finns olika dräkter, som en biskopsskrud. Här finns också det som behövs för bröllop, begravning, dop och gudstjänstfirande.

Gudstjänst, musik, vandringar och mycket mer
I Gamla Uppsala kyrka finns möjlighet att bara vara, att be och tända ljus, delta i gudstjänstfirande, samtala, lyssna till musik och besöka särskilda stationer för eftertanke. Här har du också möjlighet att sjunga i kör eller engagera dig som volontär.

Obs! Om ni bokar dop, bröllop eller begravning i Gamla Uppsala kyrka inom perioden 4 januari-31 mars 2023: För er kännedom vill vi meddela att Stora orgeln är ur bruk på grund av renovering. Kororgel och flygel finns att tillgå, men är inte likvärdiga ersättare för all typ av musik. 

Gamla Uppsala församling

Historia, engagemang och variation i norra Uppsala.