Foto: Robert Agius

Gamla Uppsala kyrka

Välkommen till en levande medeltida kyrka belägen på en plats med förhistoriska anor. I närheten hittar du Uppsala högar, Gamla Uppsala museum, Disagården och Kaplansgården.

Besök Gamla Uppsala kyrka

Är du på väg att besöka Gamla Uppsalas fornminnesområde och den medeltida kyrkan? Här finns öppettider och annat du kan tänkas behöva veta inför ditt besök.

Gudstjänster i Gamla Uppsala kyrka

Gamla Uppsala kyrka är öppen året om för ljuständning och stillhet. Här finner du ett kyrkorum som bjuder in till andlig fördjupning. Varje söndag firas gudstjänst.

Historiskt om Gamla Uppsala kyrka

Gamla Uppsala kyrkas historia

1164 blev Gamla Uppsala kyrka domkyrka i Sveriges ärkestift. Läs mer om kyrkan som har Gamla Uppsala högar intill och se kortfilmer om historiska ting i och runt kyrkan.

Gamla Uppsala – ett pilgrimscentrum sedan medeltiden

Hur blev Gamla Uppsala kyrka ett pilgrimsmål? Vad är mirakel och var finns kung Eriks reliker idag?

Visningar

När du deltar i en guidad visning av Gamla Uppsala kyrka blir ditt besök extra minnesvärt. Titta i lugn och ro medan guiden berättar och svarar på frågor.

Interaktivitet i Gamla Uppsala kyrka

Stationer för stillhet, eftertanke, andlig utveckling och bön

Att få uppleva stillhet och få utrymme för eftertanke kan hjälpa oss mitt i vardagens pågående stress eller oro. Ibland söker vi människor också andlig utveckling och kanske behöver hjälp att exempelvis kunna formulera en bön? Då kan små verktyg hjälpa till.

Vad är det för historier som gömmer sig i Gamla Uppsala kyrka?

Här kan du se kortfilmer med dramatiserad historia för barn. Lär dig mer om de historiska föremålen som finns i och runt kyrkan (i kyrkan finns QR kod för varje klipp).

Sök efter de sju nycklarna, klä ut dig till biskop eller skriv ett brev till himlen

I Gamla Uppsala kyrka finns det interaktiva stationer för barn och unga. Hur många pärlor tror du det finns på åldershalsbandet som visar hur gammal kyrkan är? Kan du agera kyrk-detektiv och hitta de sju nycklarna till ekkistan?

Aktuellt i Gamla Uppsala kyrka

Pilgrimsvandra mellan Uppsala domkyrka och Gamla Uppsala kyrka i vår

Njut av våren med att vandra i omsorg om skapelsen och dig själv, upplev en stund eftertanke och lugn i naturen. Följ med och pilgrimsvandra med Svenska kyrkan i Uppsala. Vi vandrar vid två tillfällen i vår: Läs mer och anmäl ditt intresse här.

”Ett hållbart hopp” – läs senaste Hopp

I december fick du som bor i någon av Uppsala pastorats församlingar det senaste numret av tidningen Hopp. Här finns den att läsa och bläddra i direkt på webben. Tema: Ett hållbart hopp.

Har du funderingar kring livet, tillvaron och Gud? Se hit!

För dig som söker en tro, vet vad du tror på eller bara vill samtala om det du inte tror på. bolla tankar ihop med andra. Alla är välkomna och alla får ställa frågor. Välkommen att gå Alpha - en grundkurs i kristen tro med start 24 januari 2024 kl. 18.30 i Lötenkyrkan. Anmäl dig senast 20 januari.

Vinnare eller förlorare? Ny bibelsamtalsgrupp (online)

I oktober startar en grupp med bibelsamtal via Teams. Läs mer och anmäl intresse att vara med här.

Upptäck traditioner med barnens altarskåp!

I altarskåpet som står i Gamla Uppsala kyrka finns olika dräkter, som exempelvis en biskopsskrud. Här finns också sådant som behövs för bröllop, begravning, dop och gudstjänstfirande.

En organist och en orgelelev sitter ner tillsammans vid Helga Trefaldighets kyrkas orgel och spelar tillsammans på manualernas tangenter.

Spela orgel - kan det vara något för dig?

Både barn, unga och vuxna är välkomna att prova på och kostnadsfritt ta lektioner i orgelspel.

Runtom Gamla Uppsala kyrka

En grönskande allé med prästgården i mitten.

Gamla Uppsala prästgård

Gamla Uppsala prästgård har fått en vacker tillbyggnad. Prästgården, som ligger på historisk mark just intill kyrkan, återinvigdes den 14 maj 2023.

Gamla Uppsala församling

Historia, engagemang och variation i norra Uppsala. Församlingen består av Gamla Uppsala kyrka, Lötenkyrkan och Tunabergskyrkan.