Svenska kyrkan Uppsala

Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: S:t Eriks torg 7, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon: +46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala Webbplats

Gamla Uppsala kyrka

Sveriges första domkyrka och forntida hjärtpunkt.

Gamla Uppsala, det ursprungliga Uppsala, var Svearikets kungasäte och religiösa hjärtpunkt och en tings- och marknadsplats som nåddes med båt och släde över Mälarens och Fyrisåns vattensystem. När svearna kristnades så revs hednatemplet. I dess ställe byggdes en korskyrka i gråsten i den romanska stilen. 1164 blev den domkyrka i Sveriges första ärkestift.
Runt mitten av 1200-talet brann domkyrkan. Det fick till följd att en ny domkyrka byggdes upp i Östra Aros, dagens Uppsala. Den eldhärjade domkyrkan i Gamla Uppsala byggdes om till en församlingskyrka.

I dag är Gamla Uppsala kyrka en omtyckt plats för dop och gudstjänster och en naturlig utgångspunkt för kultur- och pilgrimsaktiviteter. Flera av aktiviteterna i Gamla Uppsala äger rum i den intilliggande Kaplansgården.

Hitta till Gamla Uppsala kyrka

Kontakt och Öppettider Gamla Uppsala Kyrka

Disavägen 8
754 40 UPPSALA
018-430 37 81, 82 (vaktmästare)

Öppettider

Gamla Uppsala kyrka är öppen alla dagar i veckan kl 9.00 -17.00 under juni, juli och augusti. (Övriga året öppet alla dagar 9.00 - 16.00.)

Hitta till Gamla Uppsala kyrka