Foto: Henrik Viberg

Fler böcker om döden

Filippa Markov, Karin Engström och Lena Sundström från Uppsala stadsbibliotek ger fler tips om bra böcker som tar upp döden – för så väl vana läsare som små barn. Övriga tips hittar du i HOPP nr 3.

I det nya numret av HOPP tipsar bibliotekarierna Filippa Markov, Karin Engström och Lena Sundström om böcker för olika åldrar och läsare som behandlar döden på ett bra sätt. Här delar de med sig av ännu fler lästips!

”Våra älskade orkade inte leva” av Joanna Björkqvist

Lena Sundström: Att människor tar sitt liv är en vanligare dödsorsak i Sverige än att omkomma i trafiken. Joanna Björkqvist har skrivit en reportagebok där hon intervjuar anhöriga till personer som inte orkat leva. Det handlar om deras erfarenheter och känslor, bland annat om att känna skuld och ilska – och kanske dåligt samvete över ilskan. Förhoppningvis kan boken vara något av en tröst för den som har liknande erfarenheter.

”Om döden”, red. Daniel Söderberg och Ragnar Persson

Karin Engström: Det här är en samlingsvolym där en mängd författare och konstnärer i korta kapitel skriver om döden och tolkar den med bilder. Bland annat medverkar Joakim Pirinen och Karin Mamma Andersson. Det går bra att läsa och fundera över ett kapitel i taget.


”Annas himmel” av Stian Hole

Filippa Markov: Jag tycker att alla kan läsa bilderböcker, de passar även för vuxna och tonåringar. I den här boken är det nästan ingen text, bara supervackra illustrationer och små, tänkvärda rader. Annas mamma har dött och hennes pappa är i sorg medan Anna själv samtidigt sörjer och leker.

Lena: Man säger att barns sorg är randig och skiftar mellan lek och saknad, men så är det väl egentligen med oss vuxna också?


”Den dolda dörren – om undran inför döden” av Owe Wikström

Lena: Den här handlar om döden, helt enkelt. Det är Owe Wikström, professor i religionspsykolgi, som skriver. Här finns många olika tankar om vad som kan finnas efteråt, det som ingen av oss vet något om.  


”Hon, han och döden” av Sven Wollter

Karin: Sven Wollter romandebuterade vid 82 års ålder med den här boken. Han skriver om ett äldre par. Mannen får cancer men han och frun har väldigt svårt att tala om det med varandra. De söker tillsammans hjälp för det, men det går inte riktigt som det ska. Boken handlar om att bearbeta sina upplevelser och känslor kring att bli svårt sjuk.


”Adjö, Herr Muffin” av Ulf Nilsson

Filippa: Det finns flera bilderböcker som hjälper barn att bearbeta att vi alla ska dö någon gång. Jag tror att väldigt många har läst ”Adjö, Herr Muffin” som är en härlig berättelse där författaren lyckas lyfta fram en väldigt fin sida av döden. Berättelsen om det gamla marsvinet är mysig.

Lena: Den här är så bra! Jag hoppas att många föräldrar tar fram den när barnens frågor om döden kommer.

Karin: Många vuxna kan nog tycka att det är svårt att prata om och i det läget är det fint att kunna ta hjälp av en bok.


”Tisdagarna med Morrie: en gammal man, en ung man och livets största lektion” av Mitch Albom

Lena: Författaren hade Morrie som favoritlärare på universitetet. När Mitch slutade lovade han att hålla kontakten, men det dröjde 16 år innan de sågs igen för en intervju och det visade sig då att Morrie fått sjukdomen ALS. De bestämde att de skulle fortsätta träffas på tisdagar och gjorde så ända tills Morrie dog. Det är en jättebra och tänkvärd bok om livet, om lärdom, om känslor och kanske om vad som är meningen i tillvaron.

”Döden är livsviktig” av Elisabeth Kübler Ross

Karin: Elisabeth Kübler Ross var bland annat engagerad förespråkare för hospicevård och har haft inflytande på hur den ser ut idag. I boken tar hon bland annat upp nära döden-upplevelser och kommer också in på den andliga sidan av dessa upplevelser. Författaren är övertygad om att det finns en fortsättning efter döden. Den här boken är välläst, den kommer i nya upplagor hela tiden.

”Den gamla damen som alltid kom på fredagen” av Marie Moinard

Filippa: Den här boken är speciell. Den handlar om en pojke som fantiserar om en gammal dam som han ser gå för att köpa blommor varje vecka. Läsaren förstår att hon är lite egen. Varje gång vill hon ha en riktigt vacker bukett, och pojken funderar över hennes liv och undrar om det finns någon som bryr sig om damen. Och så kommer en dag när hon inte längre dyker upp i blomsteraffären… 


”I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv” av Tom Malmquist

Lena: Han är författare och poet och boken bygger på verkliga händelser. Tom och hans fru väntade sitt första barn när hon blev sjuk och dog medan Tom blev kvar med deras dotter. 

Karin: Den blev väldigt omskriven och omtalad när den kom. Vi hade enorm efterfrågan på den då och folk minns den fortfarande.


”Dom som är kvar” av Karin Saler

Filippa: Barn har många frågor och funderingar om döden. Jag tror att vi vuxna ofta väljer att tala i metaforer när ämnet kommer upp. ”Nu är morfar på ett bättre ställe” ungefär. Men vad betyder det? Förstår barnen vad vi menar? Den här bilderboken är supertydlig – när någon är död så finns personen inte mer. Vi får möta vuxna som sörjer, som ligger kvar i sängen och tittar på TV, som pratar hela, hela tiden… pyttelite text men väldigt konkreta bilder. Boken är fin och jag tycker att den är viktig, för jag tror att det finns en fara med att prata för mycket i metaforer med små barn. Inte bara med små barn förresten, det gäller nog för oss alla. Det kanske handlar om att man själv inte riktigt vill inse vad som händer när någon dör?

Fler tips

  • ”Död” av Stina Wirsén (bilderbok för de yngsta)
  • ”Bröderna Lejonhjärta” av Astrid Lindgren och ”Inte bara tennis” av Peter Barlach (för bokslukare i skolåldern)
  • ”En sorts kärlek” och ”Änklingen” av Ray Kluun (romaner)
  • ”Livet efter dig” och ”Arvet efter dig” av Jojo Moyes (romaner)
  • ”Dödsbädden” av Felicia Feldt (roman)