Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon:+46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Barns sorg är randig

Sorg är inte bara tårar.

Känslorna kan vara många och starka eller kännas som trötthet och håglöshet. Det är inte konstigt - hela livet har ju plötsligt blivit annorlunda.

Det är också vanligt att man blir arg, känner skuld eller är känsligare än vanligt.
Men sorgen ändrar sig ofta från dag till dag - det är inte alltid man känner igen sig själv.

Som barn och tonåring kan det hända att man känner ansvar för att vara stark och stötta de andra i familjen. Man kanske skjuter undan sina egna känslor, eller tror att man inte sörjer så mycket. Föräldrar kan också ha svårt att orka med att vara ett stöd för barnen när ens eget liv är i kaos. I sin sorg upplever många att ingen förstår eller lyssnar på en.

Allt är nästan som förut och allt, precis allt, är olika mot förut.

ur Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta"

Även om man har svårt att prata om sin sorg, kan det hjälpa att träffa andra som varit med om samma sak och som vet vad det handlar om. I våra stödgrupper försöker vi tala om och hantera de tankar och känslor som sorgen väcker.

Barn orkar bara vara en kort stund i sorgen. De går in och ur sorgen och orkar inte vara ledsna hela tiden. Det är Karin Thunberg, journalist och författare, som har beskrivit barns sorg genom uttrycket "barns sorg är randig", vilket också används av Rädda Barnen.

Det är därför som vi kallar grupperna för Zebragrupper - eftersom zebror är randiga.