Var finns hjältarna som inte slåss?

Nyhet Publicerad Ändrad

Jag och mina barn gillar superhjältefilmer, men jag är less på att våld ofta framställs som lösningen på problem. Vilka andra hjältar kan jag lyfta fram för mina barn?

Ellinor Ädelroth, läkare som arbetat i Kongo:

”Jag tror man måste definiera vad en hjälte är. Det kanske är en modig person, som gör något osjälviskt och inspirerar andra att göra bra saker. Det behöver inte vara någon det skrivs om i tidningar. Några av de största hjältarna tycker jag är poliser, som riskerar livet i sina jobb, fosterföräldrar och de som arbetar för ensamkommande flyktingbarn.

Foto: Mattias Pettersson

En mer känd hjälte är Denis Mukwege, som fick Nobels fredspris förra året och som jag arbetat med i nästan tio år. Han arbetar oförtröttligt för kvinnor och barn som utsatts för sexualiserat våld i krig och konflikt och försöker sprida budskapet till världen att dessa brott måste straffas. Samtidigt talar han aldrig i egen sak, till exempel om att han är hotad till livet för sitt engagemang.

I mitt arbete på Panzisjukhuset i Kongo har jag mött många våldsoffer, med skador efter tortyr och våldtäkt. Jag är övertygad om att våld föder våld och därför tror jag det är viktigt att lyfta fram andra typer av hjältar.”

Ellinor Ädelroth medverkar i Tegs församlingsdag med temat Superhjältar.

Josefin Lämås, aktiv i kristna fredsrörelsen:

”Fundera gärna med barnen om hjälten i filmen kunde gjort på något annat sätt. Formulera tillsammans – vad är en hjälte för mig?

Foto: Petter Lämås

För mig handlar det om en person som gör något som kostar på för att förändra saker till det bättre. Jag tänker på Greta Thunberg, som kör stenhårt på sitt budskap och struntar i omvärldens reaktioner. Hon använder civil olydnad när hon skolstrejkar, ett bra exempel på en icke-våldsmetod för att skapa förändring. En annan hjälte är Jesus, som också enbart använde icke-våldsmetoder när han utmanade samhället och makten.

Våld är en kortsiktig lösning och inget effektivt sätt att uppnå fred. I Kristna fredsrörelsen har vi utbildningar i icke-våld och civilkurage, som handlar om att vara vardagshjälte och våga agera när man ser våld eller förtryck i omgivningen. Vi är många tillsammans som kan påverka och bidra, inte som i superhjältefilmer, där det ofta är en enda person som ska rädda världen.”

Kristna fredsrörelsen, en ekumenisk rörelse för fred och rättvisa, fyller i år 100 år.