Foto: Malin Grönborg

Pausar studier – hyr ut cyklar till studenter

Nyhet Publicerad Ändrad

– Det här är min chans att ge tillbaka till Umeå, säger Aamer Barood som kom hit för masterstudier. Nu driver han Umeå Wheels – stadens enda uthyrning av begagnade cyklar.

Aamer Barood kände inte till att det fanns en motorhelg som också heter Umeå Wheels.

– Vi är ett aktiebolag, men eftersom de var här först så är det okej att de använder namnet också, säger han och ler.

Det var en intensiv sommar för Aamer och hans team i Umeå Wheels. De har servat och renoverat över 600 cyklar för uthyrning lagom till universitetets terminsstart. Det gör dem till Umeås enda uthyrning av begagnade cyklar. Det är inte konstigt att han verkar trött när han kommer till intervjun.

– När studenterna kom i höstas så var det till och med kö för att hyra en cykel. Nu är allt uthyrt, framför allt till internationella studenter som inte stannar så länge som de svenska studenterna. De vill hellre hyra en cykel för en eller två terminer, säger Aamer och ler nöjt. I företagets koncept ingår även service under hyrtiden.

Aamer är uppvuxen i Omdurman som är Sudans andra största stad. Att det blev studier i just Umeå för honom var inte alls självklart.

– Jag hade blivit antagen till studier i Kanada. Allt var bokat och klart.

Men tio dagar innan Aamer skulle åka blev han antagen till Masterprogrammet i IT management på Umeå universitet.

– Jag blev överlycklig, jag fick en av 400 stipendieplatser från Svenska institutet.

 

Idén att starta en cykeluthyrning började som ett examensjobb för drygt ett år sedan.

Aamer Barood driver Umeås enda uthyrning av begagnade cyklar. Foto: Malin Grönborg

– Jag har som de flesta studenter fått min cykel stulen, inte bara en gång utan två, säger han och gör en grimas. Jag fick idén om att skapa ett digitalt cykelregistreringssystem. Om det går att se vem som äger cykeln är det svårare att sälja den vidare.

Samtidigt ville Aamer göra något för miljön. Hans handledare uppmuntrade honom att satsa på både onlineplattform och cykeluthyrning.

– Det finns massor av begagnade och övergivna cyklar i Umeå. På mindre än en vecka hade jag fått ihop över 50 cyklar.

Tillsammans med några internationella studenter bildade Aamer bolaget Umeå Wheels AB. Företaget vann Tillväxtverkets Innovations Bootcamp med sin idé och gick till regionsfinal i Venture Cup. Sedan i våras är de ett startup-bolag hos inkubatorn Uminova Innovation. Aamer har tagit ett studieuppehåll för att jobba med företaget på heltid.

Teamet är företagets absolut största succé, Aamer kan inte nog poängtera det. Det består av fem kompanjoner och tio ambassadörer – alla internationella studenter. Ekonomichefen Megi Ibi kommer från Albanien och marknadsansvarige Alexander Pinet-Eve från Frankrike.

– Jag har även min bror Tarig med i teamet. Även han studerar på Umeå universitet och hjälper oss med hälsoaspekten i företaget. Vi är hälften kvinnor och hälften män i teamet och kvinnorna har viktiga -positioner.

Jämställdhet är viktig för Aamer, det har han fått med sig från mamma Sobaita.

– Mamma har alltid varit aktiv inom kvinnorättsrörelsen, men det var först när jag kom till Sverige som jag förstod vad hon pratade om. Här har jag mött många kvinnor på universitetet och i chefspositioner, men inte så många i den högsta ledningen. Även Sverige har en del att jobba på när det gäller jämställdhet, konstaterar han.

 

Aamers föräldrar har jobbat som diplomater för Sudans ambassad i Indien och Marocko.

– Det är viktigt med utbildning i vår familj. Det är den som har hållit oss borta från inbördeskriget i Sudan.

Det är inte enbart byte av världsdel som förändrats i Aamers liv. Några år inom it-branschen i Dubai, med mycket snabbmat och stillasittande i vardagen, hade satt sina spår.

– Här såg jag hur studenterna tog med egna matlådor, cyklade och sportade.

Aamer berättar hur han blev inspirerad att lägga om sina mat- och träningsvanor, gick ner 15 kilo och blev mycket piggare.

– När jag åkte hem till mamma på besök blev hon först lite orolig och undrade om jag mådde bra, säger han och skrattar åt minnet.

Första tiden i Umeå hade han mycket hemlängtan, men den mildrades något av det fina mottagandet av International office på Umeå universitet.

– De fick mig att känna mig välkommen. De mötte mig redan på flygplatsen när jag kom hit.

Nu tycker Aamer Barood att Umeå känns som hans andra hem.

– Jag fick chansen att följa min dröm här i Umeå. Nu vill jag ge tillbaka till Sverige och satsa på Umeå Wheels, säger han.

Text Ingela Hjulfors Berg

Aamer Barood

Ålder 33 år

Familj Mamma, pappa och två bröder

Studier Master­programmet i IT management, Umeå universitet

Fritid Tränar, umgås med vänner.

Senast jag…

...ringde mamma
Jag pratar med henne minst en gång i veckan. Hon är kärnan i vår familj och har alltid peppat mig att följa min dröm.

I företagets koncept ingår service under hyrtiden. Foto: Malin Grönborg

...pratade svenska
Jag kan inte så mycket svenska än, men jag gillar ordet lagom.

...cyklade
Nästan varje dag.

...var i skogen
Det var för något år sedan, då fick jag möjlighet att vara med på hajk med ett par kompisar i Skule-skogen. Vi gick åtta timmar per dag med packning. Det var häftigt. Det vill jag gärna göra om.