Jultomten
Sent 1800-tal
Kring sekelskiftet, lite senare här i norr, slår den rödklädda tomten igenom som julklappsutdelare. Hans förebilder är gårdstomten, julbocken och det givmilda helgonet sankt Nikolaus.
Adventsstjärnan
Kring 1900
Uppfunnen i Tyskland dyker adventsstjärnan upp i Sverige vid sekelskiftet. Från 1940-talet sprids den på bred front.
Julstressen
Förkristen tid
Inför vintern ska ljusen stöpas, veden huggas, maten läggas in och huset städas. När Sverige kristnas på 1100-talet knyts förberedelserna till julen. Julstress har alltså nästan tusenåriga anor.
Julklapparna
1600-talet
Julklappar delas ut genom att givaren klappar på dörren, slänger in en gåva och sedan springer sin väg. I Västerbotten delas julklapparna ut så ända in på 1900-talet.
Julgranen
1741
Första julgranen dyker upp i Sverige, hämtad från Tyskland. I Västerbotten finns första granen på gästgiveriet i Bureå på 1860-talet. Vid sekelskiftet blir de vanliga i var mans hem.
Julottan i Sveriges radio
1924
Den första julottan i Sveriges radio sänds från två kyrkor över olika sändare – S:t Jacobs kyrka i Stockholm och Kristine kyrka i Falun.
Julklappsspelet
2010-tal
Ett alltmer populärt alternativ till den vanliga julklappsutdelningen sprids. Spelet går ut på att under tidspress slå en tärning och ta julklappar från varandra.
TV-julen
1960
Tv-tittande blir tradition 1960 med ”Kalle Anka och hans vänner önskar God jul”. Efter femton år kompletteras utbudet med ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” och i början av 1980-talet med uppesittarkvällar.
Julbelysningen
2000-tal
Från några enkla ljusslingor utomhus i slutet av 1900-talet fullkomligt exploderar julbelysningen i trädgårdarna, kanske inspirerad av USA och energisnål led-belysning.
Adventsljusstaken
1920-1930-tal
Adventsljusstaken med fyra ljus börjar spridas och har en tysk adventsgran som förlaga, men den första elektriska adventsljusstaken är svensk.
Text Helena Andersson Holmqvist