Foto: Daniel Svedberg

Fjällprästen hittar lugnet bland vidderna

Nyhet Publicerad Ändrad

Det började med att hon i fjällmiljö berättade om bibel­personer. Nu bor Elisabet Svedberg med sin familj i Tärnaby där landskapet präglar både vardagen och samtalen om tro.

År 2010 startade bibelskolan Bibelfjäll i Hemavan. Elisabet, som då hette Ståhlberg, bodde i Umeå och pendlade en vecka i månaden till fjällstationen för att vara lärare. 

– Jag kände hela tiden att jag inte ­ville åka härifrån, det var som jag hade en ­kallelse hit för att bygga församling, minns ­Elisabet Svedberg, när vi pratas vid per telefon en ­solig dag i slutet av vårvinterns turist­säsong. 

Så träffade Elisabet sin blivande man Daniel, som studerade till kantor. Svenska kyrkan i Tärnaby, behövde en vikarierande musiker och 2014 flyttade paret till Tärna­fjällen. Sedan dess har de fått en dotter, ­Daniel arbetar som kyrkomusiker och ­Elisabet är anställd som präst av EFS i Tärna­fjällen. Hon är uthyrd till Svenska kyrkan där hon håller gudstjänster och samtalsgrupper, hon har andakter och under­visning för grupper på Klippengården, som ägs av EFS och i höst hoppas hon att Bibelfjäll återuppstår efter ett års paus.

 

Som bibellärare är hon ”insnöad på bibelpersoner” säger hon, så undervisningen är upplagd med temaveckor utifrån personer. Under Mariaveckan lär eleverna exempelvis känna både Jesus mamma Maria och Maria från Magdala och tar upp hur det kunde ha varit att vara kvinna på den tiden. Under Paulus vecka pratar de om dopet. Att ­jobba med Bibelns berättelser i fjäll­miljö ger en extra dimension, tycker Elisabet.

– Man får känslan av vidderna, höjderna och dalarna. Det blir något extra att läsa när Mose kliver upp på berget och får budorden, eller när Jesus är uppe på Förklaringsberget. 

Elisabet Svedberg i en grön tröja. Hon ler.
Elisabet Svedberg är präst i Tärnafjällen. Foto: Daniel Svedberg

 Varför sker så många dramatiska händelser i Bibeln på berg?

– Delvis har det nog med perspektivet att göra, man kommer upp och ser saker på ett annat sätt. Sedan är det lättare att dra sig undan för att hitta ensamhet och enskildhet i ett bergigt landskap. 

Många människor som Elisabet möter berättar om andliga upplevelser i fjällmiljön. Det gäller både turister, ortsbor och eleverna på Bibelfjäll.

– Gud visar sig själv i naturen, säger ­Elisabet, som lockas av tanken på Tärna­fjällen som ett västerbottniskt Taizé dit människor kan komma för stillhet och fördjupning. 

I en tid utan mikrofoner, högtalare och storbildsskärmar fanns det nog även praktiska orsaker till att Jesus ofta höll sina tal på berg och sjöar. 

– Vi pratade om det senast i går när vi grillade vid sjön. Man får passa sig hur man pratar på stranden eller i en eka – det hörs över hela sjön, säger Elisabet och skrattar. 

 

Elisabet konstaterar att vardagen väldigt tydligt präglas av fjällandskapet. 

– Som familj uppskattar vi att ha nära till naturen och lugnet. Det är hälsosamt för själen att få bo vackert, säger hon samtidigt som hon betonar att livet i fjällvärlden varken varit eller är enkelt. 

I ett samhälle som uppfostrat skid­legender som Stenmark, Pärson och Byggmark är föreningen Tärna IK Fjällvinden viktig och många barn och unga hänger i skidbacken på ­kvällarna. Turistnäringen i Hemavan expanderar och under högsäsong går det knappt att varken lämna bygden eller bjuda in till verksamhet som samtalsgrupper. 

– De som inte jobbar inom turistnäringen eller med renskötsel, har flyttat hit för att vara ute så mycket som möjligt, konstaterar Elisabet. 

Text Ulrika Ljungblahd

Fler artiklar ur Spira

Expeditionen flyttar till nybygge i norr

Publicerad:

Utbyggnaden av personalrum och kontor på Norra kyrkogården är klar.

Volontär håller kafé öppet

Publicerad:

Kommer du förbi Kafé Nyfiket på Ålidhemskyrkan en tisdag är chansen stor att du träffar Sami Viitala.

”Jag har stort behov av att få leka”

Publicerad:

En frisbee blev oväntat viktig under Christer Rosenqvists fyra månader på ett franskt kloster. Nu är han tillbaka som pedagog i Mariakyrkan, där han fortsätter utforska lek och andlighet.

Sydde egen urna av sparade tyger

Publicerad:

Ingrid Högberg har sytt urnan till sin begravning av tygbitar från olika delar av sitt liv. Bland lapparna finns en 70-talskjol, sonens randiga barnskjorta och en gammal duk.

Säkrare sätt att sänka ned kistor

Publicerad:

Kistsänkningar för hand är riskabla för kyrkogårdsarbetare. Det är en anledning till att de infört en ny gravsättningsmetod, granskad och godkänd av kyrkogårdsutskottet i Umeå.