Other languages with Google Translate

Svenska kyrkan i Umeå Besöksadress: Östra Esplanaden 9, 90330 Umeå Postadress: BOX 525, 90110 UMEÅ Telefon:+46(90)2002500 E-post till Svenska kyrkan i Umeå

Bibliska dofter

Aromer, kryddor och oljor har använts på många sätt genom historien – som parfym och medicin, vid matlagning och riter, för att smörja kungar och balsamera döda. Här är några dofter och oljor som nämns i Bibeln!

Nardus

Nardus anses vara anti-inflammatorisk och bra för matsmältning, hudproblem och sömnlöshet.

Nardusörterna växer i Himalaya och importerades till Medelhavsområdet. Dess doftande olja var så populär att även andra parfymer kallades nardus. I texten om kvinnan som smörjer Jesus betonas därför att det är äkta nardus. Nardus användes också som rökelse och medicin.

Höga Visan 1:12, Johannesevangeliet 12:3

Olibanum (Frankincense)

Olibanum anses vara immunstärkande, smärt­stillande, lugnande och stärka koncentrationen.

Torkad kåda från trädsläktet Boswellia är ett av de äldsta doftämnen man känner till. I tusentals år har det använts i rökelse, parfym och medicin. När ”rökelse” nämns i Bibeln är det ofta olibanum och det var en av gåvorna till Jesus när han var nyfödd.

2 Moseboken 30:34, Matteusevangeliet 2:11

Myrra

Myrra anses vara bakterie­dödande, sårläkande, slemlösande och lugnande.

Torkad kåda från trädsläktet Commiphora är ett av de äldsta kända doftämnena som använts i rökelse, parfym och medicin. Myrra blandad med olja användes också för att smörja kungar och balsamera döda. Det var en av gåvorna till den nyfödde Jesus.

Höga Visan 1:13,  Johannesevangeliet 19:39

Olivolja

Olivolja anses vara bra mot eksem, anti-inflammatorisk, bakterie­dödande och för­yngrande.

När Bibeln talar om olja handlar det i princip alltid om olivolja. Den blandades med doftande ämnen till ­parfym, kroppsvård och smörjelse. Oljan användes också i matlagning, lampor och medicinskt på sår, bland annat ­i berättelsen om den barmhärtige samariern.

1 Samuelsboken 16:13, Lukasevangeliet 10:34

Isop

Isop anses vara gasdrivande, slem­lösande, antiviral och immunstärkande. Ska användas med försiktighet.

Isop är en gammal krydd- och medicinalväxt. Romarna använde den för att skydda mot pesten och i Gamla testamentet användes isopen vid reningsoffer. Det berättas att Jesus på korset fick vin och myrra i en svamp, fastsatt på isop.

Psaltaren 51:9, Johannesevangeliet 19:29