Foto: Alex & Martin /Ikon

Någon att prata med

Det finns tillfällen i livet när vi behöver någon som lyssnar. Ofta kan vi prata med våra nära, men ibland är det skönt att prata med någon utomstående. Då kan samtalen bli friare och perspektiven andra. Oavsett vem du är vill vi finnas för dig när du behöver stöd.

Kostnadsfritt

Det är alltid kostnadsfritt att komma till oss för samtal, och du kan komma upprepade gånger.

Tystnadsplikt

Både präster och diakoner har tystnadsplikt, men tystnadsplikten ser olika ut beroende på vem du samtalar med. Präster har absolut tystnadsplikt och det finns inga undantag för det. Det innebär att även om du vill att prästen ska föra något vidare så får prästen inte göra det. En präst får inte heller kallas att vittna i rättegång om sådant som prästen har fått veta under bikt eller enskild själavård.

Diakonen har också tystnadsplikt under enskild själavård men till skillnad från en präst kan en diakon bryta tystnadsplikten, till exempel när:

• Du som har samtalat med diakonen vill att uppgifter ska föras vidare.
  • Det under den enskilda själavården har kommit fram information eller uppgifter som det enligt lag är anmälningsplikt på.
  • Diakonen blir kallad att vittna i en rättegång.

Kontaktuppgifter till våra präster, diakoner och Sjukhuskyrkan

Kontakta Sjukhuskyrkan

I Sjukhuskyrkans arbetslag finns, förutom utbildning i sjukhussjälavård, också kompetens bland annat inom: att möta människor i kris och katastrof, sorg, mångkulturella möten, suicidprevention och avlastningssamtal.

Ytterligare samtalsstöd

Andlig vägledning

Få hjälp att lyssna, urskilja och stödja din längtan av Guds tilltal och närvaro. Ges på förfrågan.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Kyrkans SOS

Ring till SOS-telefonen 0771-800 650 varje dag, året om, eller skriv till SOS-brevlådan. För dig mellan 12 och 25 år finns även Nätvandrarchatten, tre kvällar i veckan.

Kolme graafista kuvaa caatista, puhelimesta ja nettikirjeestä.

Palveleva puhelin

Ruotsin kirkon keskusteluapu ja kriisipuhelin. Voit soittaa, lähettää nettikirjeen tai chattailla päivystäjän kanssa luottamuksellisesti. I Sverigefinska telefonjouren kan du prata finska, chatta eller skriva ett digitalt brev. Du kan vara anonym och ingen utomstående kan ta del av samtalet.

Ett barn håller upp en sten målad som en regnbåge.

Regnbågslinjen

Regnbågslinjen är en samtalsjour via telefon och digitala brev. Volontärerna som svarar är HBTQI-personer som är utvalda och utbildade för att möta dig där du befinner dig.

Samtalsstöd hos andra aktörer

I Uddevalla finns många mötesplatser för dig som behöver det. Här hittar du andra platser som du kan vända dig till för att få hjälp och stöd.

Stöd i sorgen

Du är inte ensam i sorgen. I kyrkan finns stöd som hjälper dig att leva vidare. Här kan du samtala med någon om din sorg eller dela tankar och känslor tillsammans med andra som är i en liknande situation.

Två tjejer sitter och kramar om varandra.

Tips för dig i kris

När livet kraschar klarar du kanske inte längre att bära dina svårigheter och motgångar själv. Du måste ta hjälp. Samtidigt behöver du sträva efter att återfå din egen kraft för att gå vidare i livet. Här följer en lista med 14 tips.