Varför engagerar sig kyrkan i Fairtrade?
Som kyrka i en världsvid gemenskap är det vårt uppdrag att arbeta för en hållbar utveckling – ekologiskt, socialt, ekonomiskt och kulturellt. Vi kan inte stillatigande se på hur en orättvis handelsstruktur drabbar utsatta odlare. Kyrkan måste levandegöra evangelium i ord och handling genom att arbeta för försoning, och för en rättvisare värld.
Vad är Fairtrade?
Fairtrade är en oberoende produktmärkning som bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för småskaliga jordbrukare och anställda i utvecklingsländer och är din garanti för att en produkt uppfyller internationella Fairtrade-kriterier. När du som konsument köper en Fairtrade-märkt vara bidrar du till att odlaren får förbättrade ekonomiska villkor och ett minimipris som överstiger produktionskostnaden. Detta, tillsammans med mer rättvisa mellanstatliga handelsavtal, ger trygghet för alla dem som inte har så stora ekonomiska marginaler.
Utöver den högre betalningen får odlarna också en extra premie vid försäljningen av varan i butik. Den används till att utveckla lokalsamhället socialt och ekonomiskt, t ex i en ny skola, förbättrad tillgång till hälsovård, eller till investeringar i kooperativet eller i jordbruket. Beslutet för hur premien ska användas tas gemensamt av odlarna, en viktig princip i en demokratisk process.
Fairtrade handlar inte bara om att få en bättre ekonomisk situation. Kriterierna främjar också demokratin, organisationsrätten, jämställdheten samt miljöhänsyn i produktionen. Barnarbete och diskriminering motverkas. Fairtrade är den svenska representanten i Fairtrade International, ett globalt nätverk som till hälften ägs av producentorganisationer i det globala syd. Fairtrade består av en medlemsförening och ett aktiebolag.