Foto: Vänersborgs museum

Villa Björkås - historia

Gårdens historia öster om Göta Älv går tillbaka till 1400-talet och tidigare.

Björkås – vid foten av Halleberg


Gårdens historia går tillbaka till 1400-talet och tidigare. Egendomen Björkås ”synes ej ha upptagits som hemman förrän mitten av 1600-talet. Björkås anges då dom ”rå och rör” under Forstena. (Ett rå- och rörshemman är en gård som inte bara lyder under säteriet, utan helt har införlivats inom dess gränser).
1696 indrogs bägge gårdarna till kronan eftersom det pågick en reducering av ätten Torstenssons gods, men år 1700 återgick gården till familjen Torstensson.

Efter år 1720 synes egendomen ha upptagits av en man vid namn Gustav Adam Taube och förpantades av honom 1727 till Rutger Belfrage, som såldes gården vidare 1748 till rådmannen J F Neuman. På 1780-90-talen var tullinspektör Berg ägare, han verkar ha sålt Björkås till en rådman Norrman, från vars änka gården efter 1813 övergått till Anders Petter Sandberg (1795-1846).

Detta var starten på ett långsiktigt ägande som stäckte sig över drygt hundra år.

Familjen Sandberg

Från Anders Petter ärvdes gården Björkås av sonen, borgmästaren Gustaf Sandberg (1828-1905). Han var gift med Hedvig Sofia Kafle.

Nästa ägare var deras son Christer Petter Sandberg gift med Nanny Evelina Wikander, han var civilingenjör och ägde rälsfabriker i England.

Björkås blir kvar i familjens ägo fram till 1927 då gården inköptes på offentlig auktion av Richard Koch, godsägare till Nygård. Han bedrev jordbruk på ägorna fram till 1938 då byggnaderna tillsammans med parken inköptes av landsfogde Curt d’Orchimont. Jordbruksmarken köptes upp av Wargöns AB, papper- och massabruk, på sikt kom en del av marken att bli avsedd för byggnader av arbetarbostäder åt brukets personal.

Christer Petter föddes i Vänersborg 1832, han avled i London 1913, 81 år gammal. Han begravdes i familjegraven på Västra Tunhems kyrkogård. Han hustru Nanny Evelina f. Wikander, hon föddes 1849 i Västra Vingåker och hon avled här på Villa Björkås, Västra Tunhems socken, även hon begravs i familjegraven på Västra Tunhems kyrkogård.

Det sägs att när ingenjör Sandbergs begravningsprocess åkte mot Tunhems kyrka så stod skolbarnen med lärare utmed landsvägen. Familjen Sandberg hade upprättat en stipendiefond för skolan i Vargön, men också fond för fattiga barnaföderskor som kallades ”Lagmanskan Sandbergs fond för fattiga barnaföderskor”, och detta åsyftar C.P Sandbergs mor. Fonden existerade mellan åren 1880-1954.

De fick tillsammans barnen:

Hedvig Kristina Evelina ”Elvin” f. 2 juni 1872 i London, England

Nanny Magdalena “Malla” f. 20 augusti 1873 i London, England

Ida Hilma Matilda f. 13 februari 1875 i London, England

Christer Petter Junior f, 11 augusti 1876, Villa Björkås, Västra Tunhem

Oscar Fridolf Alexander f. 1 september 1878, Villa Björkås, Västra Tunhem

Nils Perry Patrik f. 1 januari 1881, Villa Björkås, Västra Tunhem

Hedda Lucia Svea Britannica f. 11 december 1883 i Brighton, England

Det var under sonen Christer Petters tid på Björkås som de stora förändringarna skedde. Familjen Sandberg är de som i huvudsak gett Björkås sin nuvarande utformning och anseende. Då huset byggdes till 1880 fick det ett tidstypiskt utseende med inspiration hämtad utanför Sveriges gränser, bakom  ritningarna till ombyggnationen stod den välkände arkitekten Magnus Isaeus, Stockholm.

Det var Christer Petter som lät anlägga den stora parken kring huset år 1880, som än idag finns kvar. Han inspirerades säkerligen av alla sina vistelser utomlands och man kan tänka sig att det engelska landskapet stod som förebild för Björkås park och trädgård. Parkens ursprungliga engelska parkideal har till stora delar förändrats till en naturpark.

Själva huset uppfördes 1830 i vad man kallar herrgårdsstil, i två våningar som en traditionell salsbyggnad där rummen placerades i fil. År 1869 byggdes glasverandorna som användes som vinterträdgård. Denna användes flitigt för odling och för exotiska växter.

Då anlades även Björkås trappor, själva trappan är anlagd av stora stenblock som skapar en framkomlig stig i trappavsatser upp på berget. Samtidigt anlades en terrass uppe på berget för att familj och besökare skulle kunna njuta av den fina utsikten man har över Tunhemslätten, terrassen är idag borta men utsikten är den samma.  

Till de tre dammarna har det funnits en tryckvattenledning från Halleberg som fyllde Björkås vattenbehov och även gav tillflöde till dammarna. Ledning bestod av trädstammar med ett borrat hål på ca 10 cm i diameter i stammens kärna.

När Christer Petter är 36 år 1867 köper han Björkås för 25 000:-, av sin moder då hon inte har ekonomisk möjlighet att behålla huset. Samtidigt som detta öppnar han sitt första kontor i London. Det var nu som han tänkte att han borde välja sig en maka och det var när han besökte sin bror Oscar vid ett besök under juletid som han fattade tycke för broderns svägerska Nanny.

De gifte sig hos Nannys moster i Örebro år 1871, fem år senare 1876 flyttade familjen hem till Sverige, då med de tre små döttrar Elvin, Malla och Hilma, hem till Villa Björkås för att spara pengar då det var dåliga tider, samt att Nanny  hade dålig hälsa efter yngsta dotterns födelse. Under perioden 1876-1881 bodde familjen här på Björkås året om och Christer Petter pendlade till London.

De tre sönerna Christer Peter Junior, Oscar Fridolf Alexander ”Alex” och Nils Perry Patrik föddes under denna period de var boende här på Björkås. Sedan var det dags att åter igen flytta till England och då föddes deras yngsta dotter Hedda Lucia Svea Britannica.

Det var under perioden som de var permanent boende på Björkås som de byggde till orangeriet (den stora glasverandan) som omnämns ”Palace”, efter Hotel Palace i London som familjen Sandberg hade utsikt över från sin bostad då de var boende i London. Det var denna glasveranda som inspirerade honom att uppföra en likadan och den invigs den 1 augusti 1876. Glasverandan hade ett speciellt uppvärmningssystem för att klara att odla även under den kallare delen av året. Här fanns palmer, apelsinträd och bananträd. Även krukväxterna var många såsom krysantemum och andra blommande krukväxter. Det har funnit flertalet ekonomibyggnader, idag finns bara brygghuset och en mindre uthuslänga kvar.

Tre år senare 1879 upplever de att huset blivit lite för trångt så då gjorde Christer Petter upp en översiktsplan över tillbyggnad över de båda gavlarna, den västra avsedd som danssal eller stort samlingsrum, den östra för pigkammare och skafferi. Det brutna taket byggdes på och fick ett sadeltak med brant lutning. Den tredje våningen fick man tack vare påbyggnaden och användes som tre gästrum eller ”jungfruburar”.

Under den följande julen kunde ungdomen svänga om i livad dans i den vackra salen.

Familjen tillbringade oftast sommar och sensommar på Björkås och gjorde så under hela barnens uppväxt. År 1884 var det åter dags för att flytta till Björkås permanent då det var en magert inkomstår.

Det var inte bara i England som de bodde, år 1885 flyttade hela familjen till Bryssel, där barnen sattes i skola för att lära sig franska. 1888 flyttade familjen åter igen till England, Brighton Rochlands närmare bestämt.

År 1879 samlades familjen på Björkås under en sommarvecka, det var mer sällan de samlades nu när barnen började bli vuxna och familjen splittrades.

I juni 1899 blir det bröllop här på Björkås, då gifter sig äldsta dottern Elvin med Bernhard Haij som är bördig från Vänersborg. Han friade till henne året innan och fick ett ja. Detta år tillbringades mycket tid här på Björkås under juni, augusti, oktober, samt december då de alla ”julade” på Björkås med Haijarna.

Det finns anteckningar från 1897 då det var rosplantering på Björkås under tre dagar.

Under år 1900 var planen att återigen bosätta sig på Björkås, familjen for hem i april och i juni förbereddes flytten hem. Det finns en anteckning från maj att man byggde trädgårdstugan, troligen menas trädgårdsmästarbostaden. Det kanske var då det installerades telefon i Villa Björkås. (1902 i oktober finns det telefon i huset, då de finns med i förteckningen över abonnenter Rikstelefon).

Det fanns tre växthus ”Pallas” och då var glasverandan inräknad. Det störst växthuset var ihop byggt med ett större arbets- och redskapsrum detta växthus kallades för ”vinhuset” då det uteslutande odlades stora blå druvor och gröna. Under vintern eldades det i vinhuset liksom i det intilliggande växthuset. Blommor drevs upp genom sticklingar eller från frön. Även köksträdgården innehöll alla de slag av grönsaker, sallad, spenat, rotfrukter mm.

I Början på 1900 talet var trädgårdsmästaren en kvinna, som ansvarade för de anställda samt försäljning av de produkterna från trädgården. De som odlades mest var sparris, frukt, bär och blommor. Till ”finare” begravningar var näckrosorna en efterfrågad blomma till de dyrare kransarna.  

Försäljningen av trädgårdsprodukter var omfattande. Varorna sändes ofta med järnväg. Varje lördag stod personal från Björkås på torget i Vänersborg och sålde produkter, som var mycket efterfrågade.

Under somrarna hade de 10-15 ungdomar anställda som hade full sysselsättning med trädgårdsarbeten. Stor del av tiden gick till rensning och krattning, för varje vecka skulle promenadgångarna krattas och dessa var minst 1 kilometer under denna tid. En del av gångarna kring dammarna finns kvar än idag liksom en del av parken på framsidan.

Utseendemässigt var kraven stora, på lördagsmiddag måste alla gångar vara
nykrattade, gräsmattorna slagna och någon vass eller annan växt som inte tillhörde dammarnas planterade bestånd fick inte förekomma. Ekorna som fanns i dammarna skulle vara ”östa” och årorna på plats om någon av gästerna önskade en liten roddtur eller några näckrosor till bordsdekoration. Även fiske kunde förekomma i dammarna.

Söder om dammarna breddes sig ett öppet ängslandskap ut, där gräset slogs och tog tillvara som foder till djuren. Ladugården hade ett 15-tal kor, kalvar och grisar medan stallet höll med 5 hästar, varav ett par varmblodshästar som skjutsar för ”herrskapet” eller hämtning av gäster. Vagnparken var förnämlig med såväl heltäckta som öppna vagnar.

År 1905 firas åter igen ett bröllop på Björkås och då är det dottern Hedda som gifter sig. Under åren 1907-1911 tillbringas somrarna på Björkås. 1911 firade Christer Petter och Nanny 40-årig bröllopsdag. 

Familjen d’Orchimont

År 1933 kommer Curt och Elsa d’Orchimont till Björkås och då först som hyresgäster. Curt är vid denna tid landsfogde vid länsstyrelsen i Älvsborgs län. En tjänst som innebar att han arbetade både som länspolismästare och statsåklagare.

Curt härstammar från den närliggande gården Lindås i Vargön. Elsa är född i Karlstad och uppvuxen strax utanför Nässjö, hon var socionom och de gifte sig 10 september 1934, när de båda var strax över trettio år.

Curt föddes i  Göteborgs Domkyrkoförsamling 1898 och han avlider 1978 i Villa Björkås, Västra Tunhem, Vänersborgs kn.

Elsa Hilda f. Abrahamsson föddes 1900 i Grava, Värmlands län, Elsa avled 1996, Villa Björkås, Västra Tunhem, Vänersborgs kn. Båda begravs i familjegraven på Västra Tunhems kyrkogård.

Då de träffades relativt sent i livet fick de inga barn tillsammans, Elsa och hennes syskon blev tidigt moderslösa och det var då Elsa som tog hand om de yngre syskonen.

1939 köper de loss huset och den omgivande parken från dåvarande ägare Richard Koch.

Under den tid som de bodde på Björkås gjordes inga större förändringar, men man valde att modernisera badrum och kök, samt installera elektricitet.

Sandberg och d’Orchimont hade ett gemensamt intresse för odling och växter. De rhododendron som idag finns planterades av d’Orchimont.

De båda släkterna Sandberg och d’Orchimont har funnits i Vargön under samma period, ca 1860-1880.

Ferdinand John d’Orchimont (1820-1894), löjtnant och sedermera verkställande direktör för Uddevalla-Vänersborg-Herrljunga järnvägar, var då ägare till Lindås och bodde med sin familj under denna period.

Det är alltså dennes barnbarn, Curt d’Orchimont som köpte Björkås.

Idag är det främst med släkten d’Orchimont som Björkås förknippas och många Vargöbor minns kanske främst ”fru d’Orchimont”, som ofta om nämns med värme.

Det arv makarna lämnat efter sig innehöll krav på hur deras kvarlåtenskap skulle delas upp, där Björkås lämnades i gåva åt före detta Västra Tunhems kommun (numera Vänersborgs kommun).

Det är också genom det generösa arv som makarna testamenterat till kommunen, genom fastigheten med parken, som de med för lång framtid skapat sig ett namn efter sin död.

Under slutet av 1970-talet avstyckades en del av Björkås mark och skänktes av makarna d’Orchimont till Västra Tunhems församling, och på marken strax söder om manbyggnaden uppfördes Vargöns nya kyrka 1979.

 

Filmer som spelats in i Villa Björkås:

"Den bästa sommaren" - 1999

”Allt om  min buske” – 2007

Källor:

Tryckta källor och litteratur

Lundén, Gustaf, Tunhems gäll: dess historia: [kulturskildring], Trollhättans

tr.-ab, Trollhättan, 1951.

Västra Tunhems hembygdsförening 1936-1986: 50 år, Björkås-gården

vid foten av berget, Västra Tunhems hembygdsfören., Trollhättan, 1986.

Övriga källor

Söners Gille, Årsskrift 2015; Linn Hermanssons uppsats om Villa Björkås i Vargön.

Jubileumsskriften, Västra Tunhems hembygdsförening, 1936-1986, 50 ÅR.

Skriften, Björkås Hus och park i en värdefull helhet.

Arkivdigital

Vänersborg (P) CI:3 (1820-1837) Bild 140 / sid 271 (AID: v45340.b140.s271, NAD: SE/GLA/13632)

Västra Vingåker (D, T) C:10 (1847-1861) Bild 32 (AID: v63049.b32, NAD: SE/ULA/11076)

Göteborgs Domkyrkoförsamling (O) C:18 (1895-1898) Bild 353 / sid 345 (AID: v33248.b353.s345, NAD: SE/GLA/13180)

Grava (S) CI:11 (1895-1900) Bild 154 / sid 145 (AID: v171621.b154.s145, NAD: SE/VA/13155)

Elektronisk källa

Gravstensinventeringen, https://grav.rotter.se/

Texten är sammanställd av Maria Lindskog

Björkås - tryckvattenledningen

Denna stock är en av de stockar som utgjorde tryckvattenledningen som var dragen från Halleberg, som fyllde Björkås vattenbehov och som också gav tillflöde till de tre dammarna i parken.

Ledningen bestod av trädstammar (troligen ….) med ett borrat hål på ca 10 cm i diameter i stammens kärna, vilka fogades samman med järnfattningar.

Dessa grävdes upp vid anläggandet av Granåsvägen.

 ”Pumpstockar” (uppborrade timmerstockar)