En vitklädd person håller i handen på en bebis i dopklänning.
Foto: Albin Hillert/Ikon

Dop

Genom dopet upptas en människa, barn eller vuxen, i Kristi kyrka och blir tillhörig Svenska kyrkan. Vi påminns om att varje människa är älskad av Gud och att varje människa kallas att följa Jesus Kristus.

HAR NI FÅTT BARN OCH PLANERAR DOP ELLER FUNDERAR DU PÅ ATT BLI DÖPT?

I Västra Tunhems pastorat erbjuder vi dop både i gudstjänsten på söndagar och särskilda dopgudstjänster på lördagar. Det finns flera kyrkor att välja bland och vi har tider varje lördag, kl 11 och kl. 12.30. 

Det händer också att familjer önskar ha sin dopgudstjänst i något av våra församlingshem eller t ex i hemma i trädgården. Det går också ett ordna, men då ingår inte någon av våra musiker. Många familjer känner någon som spelar piano eller gitarr, så det brukar lösa sig. Varmt välkomna att höra av er till församlingsexpeditionen på telefon 0521-26 58 50 eller någon av prästerna. Deras telefon hittar du under fliken kontakt.  

Men vad betyder dopet?

I Svenska kyrkan är dopet ingen bekännelsehandling. Det vill säga att du inte behöver vara bekännande kristen för att bli döpt. Det är Gud som är aktiv i dopet och den som döps blir översköljd av Guds kärlek. Gud älskar alla människor, men genom dopet blir Guds kärlek synlig. Jesus knyter ett stort och viktigt löfte till dopet, att han ska vara med den döpte till tidens slut. Han sa: -Gå ut och gör alla folk till lärjungar. Döp dem i Faderns och Sonens och den Helige Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er och jag är med er alla dagar till tidens slut. Så i dopet får vi ta emot den helige Anden som gåva, som sen är en hjälpare under hela livet.

Det är också genom dopet som du blir medlem i Svenska Kyrkan.

Även om du väljer att inte döpa ditt barn, eller själv bli döpt, så är det ändå möjligt att vara medlem i Svenska Kyrkan. Barn betalar ingen kyrkoavgift, men i och med att de finns med i våra medlemsregister, så kan vi bjuda in till olika verksamheter.

Som vuxen gör du en viktig insats som medlem. Kyrkoavgiften används för att på olika sätt kunna visa på Guds kärlek till varje människa och stärka människors självkänsla, men du stödjer också t ex bevarandet av våra vackra kyrkor.

 

 

Låt barnen komma hit till mig och hindra dem inte. Guds rike tillhör sådana som de.

Markus 10

församlingsexpeditionen

Välkommen att ringa tfn: 0521-26 58 50
Telefontid:
Måndag kl. 9-12
Tisdag kl. 9-12
Onsdag kl. 13-15.30
Torsdag kl. 12.30-15.00
Fredag kl. 9-12

e-post: vastra-tunhem.pastorat@svenskakyrkan.se