Lyssna

Välkommen till Brittas Salong, med livet i fokus

Inspirerande föreläsningar och mänskliga möten.

Salongerna inledas med en härlig Afternoon Tea, där gästerna får avnjuta en mängd olika godsaker, innan våra namnkunniga föreläsare intar scenen.

Evenemanget riktar sig till dig boende i Trollhättans kommun som fyllt 60 år och som har lämnat yrkeslivet bakom dig.
Känn dig varmt välkommen och vänta inte med att köpa biljett. Antalet platser i Brittas Salong är begränsat.

Här nedan kan du läsa mer om kommande program, föreläsare och annan information om salongerna. Salongerna görs i samarbete med Britta Lundqvists stiftelse och Sensus studieförbund.

Program hösten 2025

Salongerna äger rum i Lilla NOVA Arena på Nohabgatan 21, 461 53 Trollhättan.
Portarna öppnar kl 14.30 och salongen pågår kl 15-17.

Charlie Eriksson - 11 september

Charlie Eriksson är en flerfaldigt prisad föreläsare, som sprider både kunskap och hopp kring psykisk ohälsa. Han drabbades 2013 själv av en djup depression och gjorde flera självmordsförsök, men höll allting hemligt för att slippa skämmas. Han överlevde och kom till insikt i att han, genom att berätta sin historia och dela med sig av sina erfarenheter, kunde hjälpa andra i samma situation. Det blev starten för den ideella organisationen Aldrig Ensam, som arbetar för att bryta tystnaden och alla tabun kring psykisk ohälsa och bidra till att minska antalet självmord. När han inleder höstsäsongen på Brittas Salong 2025 berättar han om hur hans ambition att alltid prestera på topp, var nära att kosta honom livet. Han ger också konkreta råd kring hur var och en av oss kan hantera sin egen psykiska ohälsa och hur vi kan agera som anhöriga.

Bea Uusma - 16 oktober

Författaren, läkaren och illustratören Bea Uusma har i femton år försökt knäcka den medicinska deckargåtan och hitta svaret på vad ingenjör Andrée och hans två kollegor dog av under sin expedition med destination Nordpolen 1897. Hon har ordnat egna polarexpeditioner och i samarbete med Rättsmedicinalverket, Sveriges Kriminaltekniska Laboratorium och erfarna brottsplatsanalytiker kunnat kullkasta gamla teorier och kommit fram till helt nya svar. Vid sitt besök hos Brittas Salong tar hon oss med på den historiska expeditionen och ger sina perspektiv kring mysteriet. Men det handlar också om passionen och modet att våga. Och om hur det kommer sig att hon, som egentligen är en bekväm person som hatar att frysa, blivit näst intill besatt av en expedition till Nordpolen. År 2013 fick Bea Uusma ta emot Augustpriset för sin bok "Expeditionen. Min kärlekshistoria".

Peder Lamm - 13 november

Är vett och etikett bara gammalt trams, eller är det något vi faktiskt kan ha användning för även idag? Svaren får vi den här torsdagen på Brittas Salong av TV-profilen Peder Lamm, som vi känner igen från program som ”Antikrundan”, ”Otroligt antikt”, ”Första, andra tredje”, ”Kockduellen”, ”Slottsliv” och ”Antikjakten”. Med antikviteter och kulturhistoria som specialiteter, och med stilsäkerhet ända ut i fingerspetsarna, tar Peder med sitt lättsamma och underhållande sätt med oss på en resa genom både oskrivna och skrivna regler kring hur vi ska föra oss i olika sammanhang. Vad är exempelvis okej och inte okej vid det väldukade middagsbordet? Vi vågar utlova en salong med inspirerande vett och etikett och med en härlig blandning av fakta och anekdoter.

Biskop Ulrica Fritzson - 4 december

Söndagen den 22 september 2024 vigdes Ulrica Fritzson till den 84:e biskopen i Skara stift av ärkebiskop Martin Modéus i Uppsala domkyrka. Det var en historisk dag. Ulrica är den första kvinnliga biskopen i stiftets drygt 1000-åriga historia. Skånskan, som prästvigdes 1996, har sedan dess jobbat som präst på landet, i storstäder, inom institutionssjälavården och för Svenska kyrkan utomlands. Ulrica disputerade 2017 i religionsfilosofi och fördjupade sig då inom området skuld och försoning. Hon har också på nära håll följt försoningsprocessen mellan Svenska kyrkan och det samiska folket och arbetar praktiskt med försoning inom kriminalvårdens verksamhet. När hon gästar årets sista Brittas Salong berättar hon mer om sin roll som andlig ledare i det äldsta av Sveriges 13 stift. Hur vill hon sätta sin prägel, vilka är hennes hjärtefrågor och vad är det som format hennes tro? Och varför gömde hon sin bibel under sängen när hon var barn?

Biljettinformation

Köpa biljetter

Våra biljetter säljs genom det externa bokningssystemet Billetto. Länken till biljettförsäljningen kommer att publiceras i nyheten om Brittas Salong på vår hemsida och på Facebook när det är dags för biljettsläpp. Om biljetterna har blivit slutsålda kan du följa samma länk för att ställa sig i väntelistan. Då blir du meddelad på sms eller mejl om biljetter skulle bli tillgängliga.

Vid varje biljettsläpp säljs ett 20-tal biljetter i Fair Trade Shop i Kyrkans hus för dig som inte har möjlighet att köpa din biljett digitalt. Vi ber vänligen att du som kan köpa din biljett digitalt att fortsätta köpa din biljett online.

Kan jag reservera biljetter per telefon eller e-post?

Det inte är möjligt att reservera biljetter per telefon eller e-post. Om det skulle uppstå övriga frågor, kontakta församlingsexpeditionen.

Behöver jag ha med mig min biljett till salongen?

För att underlätta vid insläppet av salongen är det viktigt att du har din biljett redo vid ingången. Varje biljett har en unik QR-kod som skannas innan du går in i salongen. En orderbekräftelse skickas till din angivna e-postadress efter ditt biljettköp där din eller dina biljetter kommer vara bifogade som en PDF. Antingen skriver du ut dina biljetter eller så visar du upp biljetterna i din mobil på plats. Kom ihåg att om du har beställt biljetter för fler än en person att du visar upp alla biljetter.

Jag har köpt biljetter men fick ingen bekräftelse?

Om du inte har fått någon bekräftelse på din biljett kan det bero på att du har angett fel e-postadress eller att bekräftelsen har hamnat i din skräppost. I sådana fall rekommenderar vi att du kontaktar församlingsexpeditionen så att vi kan skicka en bekräftelsen via e-post.

Ångerrätt

Vi gör återbetalning på alla återbud som kommer till församlingsexpeditionen innan utsatt datum. Se sista datum för återbud med återbetalning på din biljett.

Vem var Britta?

Redan som 20-åring tog Britta Lundqvist 1965 klivet in som vd i familjeföretaget Lundqvist Byggförvaltning AB. Detta sedan hennes pappa Einar, som lett företaget sedan han grundade det i slutet av 1930-talet, gått bort som 65-åring. Britta hade just avslutat Handelsgymnasiet i Trollhättan och tillsammans med mamma Märtha ledde hon företaget vidare med uppbackning av de då drygt 20 anställda, som alla kände en stor lojalitet till ägarfamiljen. 

Eftersom Britta inte hade egna barn valde hon, i samråd med sin mamma och företagsledningen, att utforma ett testamente som innebar att Brittas tillgångar vid hennes bortgång skulle förvaltas av en stiftelse i hennes namn med syfte att stödja äldre och behövande i Trollhättans kommun. Britta visade själv alltid ett stort hjärta och ett personligt engagemang för företagets många äldre hyresgäster när de exempelvis drabbades av sjukdom. 

Stiftelsen äger Lundqvist Byggförvaltning AB och stiftelsens medel, som är avkastningen från bolaget, förmedlas utifrån stiftelsens stadgar bland annat i form av bidrag till Svenska kyrkan i Trollhättan. Brittas pappa Einar hade under sin livstid ett stort engagemang i kyrkan och var bland annat kyrkvärd i Trollhättans kyrka. 

Efter Brittas hastiga bortgång 1999, då hon endast var 54 år gammal, har stiftelsen via kyrkans verksamhet bidragit till en mängd aktiviteter och stödinsatser för äldre och behövande i Trollhättans kommun. Brittas Salong, som syftar till att skapa en ny och inspirerande mötesplats för Trollhättebor som passerat 60-årsstrecket och slutat jobba, är det senaste i raden av initiativ som bland annat motverkar ensamhet.

Mamma Märtha, som avled 2007, instiftade i sitt testamente en separat stiftelse till förmån för medicinsk hjärnforskning vid svenska universitet.