GPS, vardag och vägen till livet
Jag har ett notoriskt dåligt lokalsinne. Det har visat sig på orienteringen i skolan och jag har fortfarande svårt att hitta överallt där jag inte redan varit sjuttio elva gånger tidigare. Jag är väldigt beroende av min GPS för att orientera mig i min vardag. Tänk om det fanns en GPS som visade oss vägen till livet! En vägbeskrivning till allt det som vi längtar efter: glädje, kärlek, frid, samhörighet, gemenskap, mening, mål.
Men vänta. Det finns ju en GPS. Det finns en vägbeskrivning: Bibeln! Den innehåller allt vi behöver för att komma rätt, välja rätt och hitta hem. I psaltaren kan vi läsa: ”Ditt ord är en lykta för min fot, ett ljus på min stig ” (Ps 119:105).
Var börjar vägen till livet? Vägen till livet börjar i himlen, i Guds hjärta. Den går från Guds hjärta till människans hjärta. Det är Gud som ger oss livet, ger oss en ny dag, ger oss varje hjärtslag, vill våra liv. Det är Gud som har lagt ner en längtan i våra hjärtan, en längtan efter Gud själv, en längtan efter mening, efter glädje, efter ljus. En längtan som bultar i vårt inre som natt som dag. Denna längtan driver oss att söka. Vi provar olika vägar och lockas av olika löften. Vi dras med av flocken. Vi kommer ofta fel. Vi tror att vi måste anstränga oss för att komma närmare Gud. Det hör man ofta i kristna sammanhang; man åker på retreat, man mediterar, fastar, läser böcker för att komma närmare Gud. Men det går inte att komma närmare Gud. För Gud är här. Gud bor i ditt hjärta.
Vägen till livet går från Guds hjärta till människans hjärta. Det kallas för inkarnationen. Gud har blivit människa, kommit hit, kommit nära, riktigt nära, närmare oss än vårt eget hjärta. Jesus står där en dag och säger: ”Följ mig. ”Jag är vägen, sanningen och livet.” I Jesus finns allt vi längtar efter, allt vi behöver. Det enda vi behöver göra är att hålla oss nära honom: följa! De första kristna kallades ”De som tillhör vägen”. Det betyder att Vägen till livet går genom vår vardag. När vi lagar mat, städar, hänger tvätt, läser en bok, sover, tränar och sjunger så gör vi det i Gud. Man skulle kunna säga att Gud väntar på oss vid köksbordet medan vi irrar omkring och letar efter vägen till livet. Vägen till livet går ibland ner i den Mörkaste dalen. Det händer att Gud försvinner ur vårt synfält. Ibland händer det att vi tappar kontakten, att Gud är tyst, att bönen blir stum och stegen tunga. ”En kort tid och ni ser mig inte längre, ännu en kort tid och ni skall se mig igen”. Vi ställer samma fråga som de första lärjungarna. Vad menar han med en kort tid?
Vägen till livet är ingen dans på rosor och Jesus skönmålar inte. Han säger som det är. Ni kommer att gråta och klaga. Ni kommer att sörja. Vi lever just nu i en värld som väts av tårar, krig och oro. I den mörkaste dal. Kom ihåg vad Jesus säger: ”Nu har också ni det svårt. Men jag skall se er igen och då skall ni glädjas, och ingen skall ta er glädje ifrån er.” Vilket underbart löfte. Det finns ett slut på eländet, på ensamhet och smärta, på sömnlöshet och meningslöshet, på sorg och förtvivlan.
”Jag skall se er igen.” Kristen tro är återseendets tro; igen och igen och igen. Snart vänder det, snart ljusnar det, snart ska vi få se fira påsk och vårens ankomst.
Vägen till livet böjar i Guds hjärta.
Vägen till livet går från Guds hjärta till människans hjärta.
Vägen till livet går genom vår vardag.
Vägen till livet går ibland ner i den Mörkaste dal.
Vägen till livet leder till Kristus.
// Präst Emelie Melin
ALLT ÄR NÅD
Det är fortfarande vinter, både bildligt och bokstavligt. Det är fortfarande kallt, mörkt och orons vindar blåser genom vår värld. Tillit blir till misstro, nedrustning vänds i upprustning och nya murar reser sig. Det är svårt att hålla modet uppe när våld och vapen prisas.
Min själ är som en solros som vrider och vänder sig i sitt sökande efter ljus och värme. Jag behöver hjälp att se på mig själv, min medmänniska och vår värld med himlens blick. Jag behöver hjälp att lyfta blicken!
När det är vinter, när det är mörkt och mänskligheten är på väg åt fel håll behöver vi varandra mer än någonsin. Ensamma orkar ingen inte hålla modet uppe, ensamma orkar vi inte be och ensamma kan vi inte bära de goda sammanhangen, de goda berättelserna. Tillsammans orkar vi, tillsammans kan vi, tillsammans tror och hoppas vi och tillsammans bär vi. I psalm 744 skriver poeten och författaren Ylva Eggehorn: ”Bär vi barnet i vårt hjärta blir vi bot för världens plåga”. Vad betyder det? Hur kan vi tillsammans bära barnen, förvalta vår framtid och odla vårt hopp? I kyrkan pratar vi ofta om nåden och precis som solens ljus och värme är nåden en gåva, den är gratis och ges till alla utan förbehåll. Nåden är utgivande, urskillningslös och kanske ibland provocerande. Det sitter så djupt i oss att vi vill att saker ska vara förutsägbara och rättvisa men nåden från Gud räcks åt alla utan åtskillnad precis som brödet och vinet i nattvarden; för dig utgiven; för dig utgjutet. Det är gott för oss att vila i. Ibland ser jag på mitt liv som två tomma händer. I händerna lägger Gud sina gåvor och uppmanar mig att kupa dem men inte sluta dem och heller aldrig knyta dem. Jag får leva med mina händer öppna så jag kan räcka vidare det Gud ger mig. Jag vill leva så, men ibland blir jag rädd, glömmer nåden och Guds villkorslösa kärlek. Jag vill klara av, vara duktig, orka och bära av min egen kraft men varje gång jag sluter och knyter händerna kring gåvorna är det som att något går sönder. Då jag öppnat och litat på Gud och vågat stå där sårbar och utan full kontroll har jag känt sann nåd, mening och rikedom. Jag har fått förnimma en vila i världen och en känsla av att ha kommit hem. Älskade får vi älska och burna kan vi bära. Aposteln Paulus skriver i Filipperbrevet:” Låt det sinnelag råda hos er som också fanns hos Kristus Jesus. Han ägde Guds gestalt men vakade inte över sin jämlikhet med Gud utan avstod från allt och antog en tjänares gestalt då han blev som en av oss”. Jesus är samtidigt den som betjänas och den som tjänar. Han är samtidigt givaren och gåvorna. Värden som bjuder och tillreder och tjänaren som fäster upp sina kläder och tvättar gästernas fötter. Ingen orkar vara stark jämnt, ingen orkar tjäna utan nåd. Vi behöver dela tro och liv och jag hoppas snart vi kan ha ett gott samtal om detta över en kopp starkt kyrkkaffe.
Gud tack för trons gåva. Hjälp dom av oss som längtar efter en tro men inte funnit den. Hjälp oss när vi tvivlar och när vi inte kan tro. Tack för att du alltid älskar oss. Amen
// Präst Emelie Melin
Texten finns även i Tingsryds Allehanda april 2022