Inspirerande bok om att ta ansvar för demokrati

"Jag tror att denna bok kan användas för att lära ungdomar hur de kan bevara demokratin och motverka tyranni från att bildas", skriver Axel, 15 år, i sin recension av historikern Timothy Sniders bok "Om tyranni. Lärdomar från tjugonde århundrade".

Den fint illustrerade utgåvan passar såväl unga som vuxna. Så här beskriver bokförlaget boken: 

”Timothy Snyder var övertygad om att USA inte kunde annat än välja Hillary Clinton till president. När resultatet blev Donald Trump skrev han Om tyranni, som kommit att bli en av de senaste årens viktigaste skrifter om vad historien har att lära oss om liknande situationer.

Dagens politik skapar nya hot som liknar dem vi såg födas under 1900-talets katastrofår. Mänskligheten är inte klokare idag än då Europas demokratier fick vika sig för fascismen, nazismen och kommu­nismen. Vår fördel är att vi möjligen skulle kunna lära oss något av erfarenheterna.”

Vi bad vår praktikant Axel läsa och ge oss sin input: 
”Jag tycker att Om Tyranni är en väldigt användbar och ögonöppnande bok.
Det vore bra om fler unga fick läsa den här boken eftersom de kan lära sig om hur tyranni blir till samt vad de kan göra för att motverka en.

Det var också en mycket intressant bok och jag gillade hur den drog liknelser mellan andra världskrigets och nutidens tyranner.

Boken fick mig att fundera över hur framtiden kommer att se ut och vilka länder som kommer att bli diktaturer. Jag tyckte om hur boken gav ut lärdomar om vad man kan göra för att motverka tyranni och jag gillade också de historiska exempel som författaren använde.

Jag fick också en känsla av att historien upprepar sig själv, boken berättade om saker som hänt förut och om läskigt liknande saker som händer just nu.

Jag tror att denna bok kan användas för att ge ungdomar en inblick till tyranni samt lära dem om hur de kan bevara demokratin och motverka tyranni från att bildas.”

Timothy Snider är professor i historia vid Yale University i USA, och är också utsedd till hedersdoktor vid Humanistiska fakulteten vid Lunds universitet. Snyder forskar på europeisk historia.

Bokens illustratör heter Nora Krug.