Vigsel

När kärleken mellan två människor vill manifesteras på ett djupare plan och då man önskar att Gud skall välsigna ens kärlek, är äktenskapet mellan två människor viktig och den inleds med en vigselgudstjänst.

Under vigselgudstjänsten får Ni också berätta om er kärlek för varandra, inför Gud och era vänner och församlingen.

Vigselgudstjänsten

Texterna ur Bibeln är centrala under vigselceremonin. Här lyfts Jesus som förebild för sanna mänskliga bra relationer fram, den livsförbättrande kärleken och ansvaret för varandra och andra fram. Under vigselakten uttalar båda parterna högt, att de vill gifta sig med den andre, på så sätt lyfts både friheten, gemenskapen, ansvaret för varandra fram och även omsorgen om varandra - att man skall älska varandra i både nöd och lust och att man skall bära varandras bördor.

Vad kostar det att bli vigda?

Vigseln är gratis för Svenska Kyrkans medlemmar. Det behöver således inte vara dyrt att gifta sig. Kyrkans inramning står för något högtidligt och där finns den utrustning som gör vigseln till minnesvärd. Här finns bra sittplatser, bra ljudanläggningar och professionella vaktmästare som ser till att allt fungerar bra ihop med tjänstgörande präst och musiker.

Hur många eller hur få kan man vara?

Förutom brudparet behövs egentligen bara vigselförrättaren och två vittnen för att vigseln ska bli juridiskt giltig. Våra kyrkor rymmer upp till många hundra. I pastoratet har vi många olika kyrkor att välja mellan.

Boka tid

Kontakta församlingsexpeditionen på tel: 0293-222 00 för att boka tid. Vill man gifta sig på våren är det säkrast att boka i god tid, vissa helger är fullbokade månader i förväg.

Hindersprövning

Innan man kan gifta sig måste man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Se till att denna gäller under den tiden vigseln skall äga rum.

Träff med prästen

Prästen tar kontakt med Er när Ni bokat datum. Ofta träffas man i en kyrka i god tid innan, så får man där förutom det viktiga samtalet om vad ett äktenskap står för, så får man komma överens om sång och musik och hur vigselgudstjänsten skall se ut. Vi försöker vara lyhörda, dock får man ibland tänka på att ex. organisten inte har noter till all musik. Det brukar också vara lämpligt och spännande att öva inför vigseln i kyrkan.

Välsignelse av borgerligt äktenskap

Om Ni tidigare har gift er borgerligt, kan Ni självklart få ert äktenskap välsignat och i välsignelsegudstjänsten ingår givetvis bibelläsning och bön.

Äktenskap för alla

Både par med olika kön och par med samma kön kan ingå äktenskap i Svenska kyrkan. Välkomna! 

Webbanmälan - Vigsel

Här kan ni intresseanmäla er för vigsel i Svenska kyrkan, Tierps pastorat.