Svenska kyrkan Tidaholm Besöksadress: Svenska kyrkan Tidaholm Kyrkans hus, Expedition mån-fred 8-12 (v.26-32), 52231 Tidaholm Postadress: Svenska kyrkan Tidaholm, Box 93, 52222 TIDAHOLM Telefon: +46(502)19770 E-post till Svenska kyrkan Tidaholm

Daretorps kyrka

Daretorps kyrka ombyggdes och fick sitt nuvarande utseende år 1761. Den är byggd av sten och har vitrappade fasader. Kyrkan har inget torn. Klockorna hänger i en intilliggande klockstapel. Kyrkan är föregången av en medeltida kyrka på platsen, som på grund av sin ringa storlek, revs 1760.
I kyrkans inre märks altaruppsatsen i rokokostil av år 1770, utförd av konstnären Jöns Lindberg från Sandhem. Den återger Golgatascen. Samme konstnär har vid samma tidpunkt skulpterat dopängeln, som är höj och sänkbar. D en är placerad framme i koret. Vid dop sänks ängeln ned och utgör dopfunt.
Vidare märks bland inventarierna predikstolen vars baldakin härstammar från den gamla kyrkan. Predikstolskorgen är också ett verk av Jöns Lindberg. Orgeln är ombyggd 1957 och omfattar 13 stämmor. Dessutom skall nämnas en medeltida järnbeslagen ekdörr, som också kommer från den gamla kyrkan. Dörren finns inmurad i sakristians vägg. Bland inventarierna skall också nämnas nattvardskärl och ljusstakar från 1700- talet.
I den höga spånbeklädda klockstapeln, från tiden 1699-1702, hänger två klockor av år 1816 och 1792, vägande 375 resp. 185 kg. klockstapeln renoverades grundligt 1991.

Kyrkornas öppettider

Alla dagar från 1 maj- 15 september kl. 8-18 (Acklinga, Varv, Dimbo-Ottravad, Kungslena och Hömb har öppet till 31 augusti)

Undantaget Mobackens kapell, Norra kapellet, Östra Gerum, Kymbo och Vättaks kyrka, då du inför besök får kontakta expeditionen 0502/197 70.

Dessutom är Suntaks gamla kyrka stängd efter beslut från Statens fastighetsverk som ansvarar för den kyrkan.