Foto: Natali Andreasson

DOP

Dopet är ett sakrament. Det betyder ”helig handling”. Vi kallar dopet för sakrament därför att Jesus sa till sina vänner att de skulle berätta om honom och döpa människor. Den som döps får vatten öst över sitt huvud. Vattnet är en livsviktig för människan och det är också en symbol för livet och för att växa. 

Kyrkan välkomna alla att döpas. När det gäller barn är det vårdnadshavaren som bestämmer. Om ni är två vårdnadshavare behöver ni vara överens om att barnet ska döpas. Ni som föräldrar behöver inte vara med i Svenska kyrkan för att få döpa ert barn, det spelar heller inte någon roll om ni både, eller en av er är med i ett annat samfund eller har en annan religion. 

Dopgudstjänsten

En dopgudstjänst har en given ordning, men där finns möjlighet för familj och anhöriga att medverka på olika sätt med textläsning, sång, musik och val av psalmer. Detta görs i samråd med präst och kantor. Man kan ha dopgudstjänsten antingen enskilt eller i sällskap av församlingen i en av våra gudstjänster. 

Faddrar

Som fadder ska du berätta för fadderbarnet om dopets betydelse och att Gud finns med i livet, oavsett vad som händer. Under dopet medverkar ofta faddern, tillexempel genom att läsa en text, be en bön, tända dopljuset eller bära fram barnet. Det finns bara en regel för att kunna bli fadder: Du måste själv vara döpt i en kristen kyrka. 

Praktisk information

Du väljer själv tid och plats för dopet. Dopen hålls främst i egna dopgudstjänster på söndagar, sen har vi en doplördag i månaden. Innan dopet träffar du prästen för ett samtal och går då igenom dopaktens olika val, musik och psalmer. Dopet är kostnadsfritt. Det går även att låna församlingshem för dopkaffe efter dopet för en kostnad av 300: - . 

För att boka ett dop 

När ni har bestämt er för att ni vill döpa ert barn kontaktar ni pastorsexpeditionen antingen via telefon eller lämnar in en bokningsförfrågan på sidan härunder, där ni även kan se lediga tider för dop. 

PASTORSEXPEDITIONEN

Epost: tanums.pastorat@svenskakyrkan.se

Telefon: 0525-640 00

Telefontid är måndag, onsdag, fredag kl 09.00 - 12.00

Besöksadress: Kvillevägen 4, 457 32 Tanumshede