OBS! Myrviken är den sista orten att proviantera på mataffär innan många dagars vandring till Storsjö.
Etapp: Oviken - Tattarstan
Avstånd: ca 12km, 56% stig, 34% grusväg, 10% asfalt. I Billsåsen ansluter Kårböleleden
Rinnande vatten finns längs etappen
Stämpel: Ovikens gamla kyrka
Svårighetsgradering: BLÅ (Vadställen, brant, blöta partier)
Natur
Från Ovikens nya kyrka går leden nedför Helgebacksbacken längs bruksvägen till Myre. Idrottsplatsen
Kejsarvallen och campingplatsen passeras innan gångbron över Myrån. Myrviken är den sista platsen att
proviantera före Storsjö 80 km bort.
Efter Myrviken fortsätter leden genom byn Häggen och längs skogsbilväg till Häggån, vad över ån, 70 meter
nedströms det gamla brofästet. Vidare över nyplanterad skog så längs skogsbilväg och stig till Bäcktorpet innan sista sträckan upp till Billsåsen. Här ansluter Körböleleden till Jämt-Norgevägen. En knapp kilometer efter Billsåsen ligger den gamla bosättningen ”Tattarstan”.
Kultur & Historia:
Oviken omfattade på 1300-talet större delen av södra Jämtland, socknen har varit och är ett centrum för de flesta kulturyttringar liksom för länets historia. Namnet kan betyda ”fiskrik vik” utifrån Od en liten fisk eller fiskyngel.
Många samer som livnärde sig på annat än renskötsel slog sig ner omkring Oviken. Där kunde de leva av till exempel fiske i Storsjön.
Ovikens gamla kyrka har medeltida ursprung med oklar datering. 1319 höll visitation av ärkebiskop Olov Björnsson och då fanns med all säkerhet ett gudstjänstrum. Fyra avlatsbrev gjorde kyrkan viktig för pilgrimer att besöka på sin vandring till Nidaros.
Uppsalas ärkebiskop ägde Koburgshus anlagt under 1300-talets mitt där tionde/skatt till domkyrkan förvarades. När prästen Sverin Hansson en julotta på 1400-talets senare hälft var i kyrkan tog folket i huset ett ölrus varunder de kastade för mycket ved på elden så därav uppkom vådaeld varvid alla ihjälosades och innebrändes.
När Gustav Vasa skulle genomdriva reformationen på 1500-talet placerade han Erik Andersson som landsprost här.
Att jordbruk varit en viktig livsnerv visar ett register från 1600 som anger att Oviken har överlägset flest gårdar och brukare av alla socknar i Jämtland.
Det första lärosätet i Jämtland var Barnaskolan i Oviken som fanns mellan 1651-1677 innan den flyttades till Frösön.
Spinnskola inrättades på 1760-talet.
Bygden har fött många kulturpersonligheter såsom astronomen Johan Bredman, skriftställaren Jonas Stadling, kostnärsfamiljen Tirén med Johan, Nils och Stina, musiker Carl Tirén, Anders Heleback, sångerskan Lapp-Lisa, fotografen Nils Thomasson.