S:ta Marie kapell

Ett litet kapell beläget nära Tranebergs gård på Kållandsö, cirka 20 km norr om Lidköping.
Här fanns på 1100-talet en sockenkyrka som förföll. Den kom att tillhöra gården Traneberg som Magnus Gabriel De la Gardie blev ägare till 1666.
Magnus Gabriel lät på den gamla kyrkans ruiner återuppbygga kyrkan med namnet S:ta Marie kapell. Namnet är efter hans gemål, furstinnan Marie Euphrosyne
Dopfunten i huggen sandsten är från 1100-talet.
Kapellet rymmer 60 personer, men en korvägg skymmer mycket av det som händer i koret. Ett mindre sällskap på 25 personer kan fungera.
En mindre byggnad intill parkeringen inrymmer toalett.
Kyrkor kan ibland inte handikappanpassas fullt ut. Det allra mesta brukar kunna lösas bara behoven är kända i god tid.