Foto: Kerstin Larsson

Kyrkornas gemensamma sociala kassa kraftsamlar inför julen

Kyrkornas gemensamma sociala kassa i Lidköping
Svenska kyrkan (däribland Sunnersbergs församling), Missionskyrkan och Pingstkyrkan i Lidköping har tillsammans en kassa som erbjuder stöd till människor i Lidköping som befinner sig i en utsatt situation.
Kassan finns året om och ordförande för föreningen är Elin Kjell, diakon i Lidköpings församling.
Ekonomiskt stöd ges när alla andra möjligheter till hjälp från samhället har prövats och efter ingående samtal med diakon eller pastor.
Stödet kan se ut på lite olika sätt: ekonomiskt bidrag, presentkort till en mataffär, en matkasse, presentkort till second hand-butik eller extra hjälp inför julhelgen.

Bankgironr: 550-9716
Swish: 123 155 64 06

SOCIALA KASSAN PÅ FRAMNÄS KÖPCENTRUM
Välkommen att snurra på hjulet, skänka en slant till kassan eller fråga efter mer information! På plats finns representanter för Sociala kassan och tar emot gåvor i form av swish, kontanter, hygienartiklar och leksaker inför årets julutdelning.
Torsdag 18 november 16.00-20.00
Lördag 20 november 10.00-16.00

JULUTDELNING
Det här är en verksamhet som uppstår en gång varje år, strax före jul. Här finns också Frälsningsarmén i Lidköping med.
I Nicolaigården (nära S:t Nicolaikyrkan inne i stan) delas det som skänkts till Sociala kassan under senhösten ut: matkassar, julklappar/presentkort (max 200 kr) till barn och unga, hygienartiklar, kläder, leksaker.
Du kan lämna in saker vid två tillfällen:
Måndag 6 december
Torsdag 9 december
Båda dagarna: 16.00-18.30

GE BORT EN MATKASSE I JULTID
Fyll en vanlig pappkasse i valfri matbutik med livsmedel inför julhelgen.
Kassen lämnas sedan till Julutdelningen i Nicolaigården (se ovan)
Kassens innehåll: knäckebröd, litet paket smörgåsmargarin, kaffe/drickchoklad, pasta, pepparkakor, dricka (ex julmust), färdig gröt (i ”korvförpackning”), prinskorv/helrökt korv, julgodis/chokladkartong, ev ost och köttbullar.
Se till så långt det är möjligt att färskvarorna har hållbarhet över julhelgen.

KASSAN FINNS - OCH BEHÖVS - ÅRET OM
Kyrkornas gemensamma sociala kassa i Lidköping finns året om, men kraftsamlar lite extra i december inför julen.
Sommaren 2021 genomfördes en satsning där familjer fick ett presentkort för en minigolf-runda på Skogshyddan eller ett besök på Framnäsbadet.

Fantastiskt gensvar inför julen 2020
2020 fanns inte möjligheten att fysiskt vara på Framnäs köpcentrum som 2019. Men nära 600 personer anammade Framnäs köpcentrums facebook-sidas uppmaning att ge 20 kronor till Sociala kassan. Och många skänkte mer.
Totalt via ”Framnäshjälpen” kom det in över 32 000 kronor. Omsatt i matkassar blev det över 100 stycken!
   – Vi på Framnäs köpcentrum är mycket glada över att kunna bidra med att nå ut via vår kanal, sa Nina Linnér, marknadskoordinator för köpcentrets femton butiker. Inlägget nådde hela 24 540 personer, vilket är fler än hälften av Lidköpings kommuns invånare!
Framnäs köpcentrums femton butiker skänkte också 30 julmatkassar samt en mängd presentkort som blir julklappar.

Har du behov av hjälp eller vet någon som behöver, kontakta då först någon av diakoniarbetarna, Anita Olausson eller Anna-Carin Jonsson.