Foto: Kerstin Larsson

Inför begravning

Info om begravning

Vid dödsfallet
Det är sjukhusen som ansvarar för att den döde görs i ordning och tas till ett bårhus, oavsett var en person avlider.
Om du väljer att anlita en begravningsbyrå ordnar de med transport från bårhuset till bisättningslokal i avvaktan på begravning.
Uppgifter om dödsfallet kommer automatiskt till kyrkans expeditionen om den avlidne varit medlem i Svenska kyrkan.
Den längsta tillåtna tiden mellan dödsfall och gravsättning eller kremering är en månad.

Den som är närmast anhörig får senare en inbjudan från församlingen att delta i en tacksägelsegudstjänst. I gudstjänsten läses namnet upp på den avlidne under ljuständning.
Alla medlemmar i Svenska kyrkan som avlidit under året får även sina namn upplästa i en gudstjänst under Allhelgonahelgen. En inbjudan till denna gudstjänst går till den anhörige som församlingen har uppgift om.
För medlemmar i Sunnersbergs församling finns tre lokaler för minnesstund att låna gratis.

Bårtäcke
Ett bårtäcke att täcka kistan med kan vara ett fint alternativ vid begravningsgudstjänsten. För medlem i Sunnersbergs församling finns möjlighet att utan kostnad låna bårtäcke. Detta bokas via begravningsbyrån när begravningsgudstjänsten planeras.

Församlingens bårtäcke

Foto: Kerstin Larsson

Med ett bårtäcke blir också den enklaste kista vacker. Fler och fler väljer detta alternativ. Till täcket i en varm vit färg med inslag av guld, finns en ”bård” i blått och grönt att lägga ovanpå.
Bårdens utseende kan varieras då man väljer vilken del som läggs framåt och därmed blir mest synlig. Den blå ändens broderade motiv visar vatten, fiskar och fåglar. Den gröna ändens motiv är gröda och fåglar.
Det kostar inget att låna bårtäcket.
Textilkonstnären heter Karin Hedberg och tillhör Ateljé Westragothia i Kinna.

Skriften ”Om begravning” förklarar hur begravning fungerar i Sverige. Den vänder sig till alla intresserade, oavsett tro. Under 2020 har den reviderats och utkommit i ny upplaga och på ännu flera språk. 
Informationen har tagits fram av Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.
På deras webbplats hittar du foldern