Samtalsstöd

Välkommen att kontakta Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö om du vill prata med en präst eller en diakon. Du behöver inte vara kristen eller medlem i Svenska kyrkan och det kostar ingenting.

Av församlingen kan du få stöd genom samtal med en präst eller diakon. De finns närvarande, lyssnar och delar det du vill prata om. Församlingen erbjuder också sorgegrupper.

Om du behöver prata med någon under natten kan du vända dig till Jourhavande präst som har telefonjour 21-06 alla dagar. För att ringa Jourhavande präst ringer du 112 och ber att få prata med Jourhavande präst, du kan även chatta eller skicka digitalt brev.

Svenska kyrkan har också en finsk telefonjour, Palveleva Puhelin, som är öppen varje kväll 21-24,  och ett samiskt krisnätverk som tar emot samtal fredagar och söndagar 20-24.

Få enskild självavård hos en präst eller diakon

I ett enskilt själavårdssamtal är det du själv eller du och några andra tillsammans som pratar med en präst eller en diakon om ett gemensamt problem.

Du behöver inte tillhöra Svenska kyrkan eller vara troende för att be om ett enskilt själavårdssamtal.

För präster och diakoner är tron på Gud självklar. Men du behöver inte prata om Gud, läsa bibeln eller be när du talar med en präst eller diakon.

Präster och diakoner har tystnadsplikt

Vid bikt och enskild själavård har prästen absolut tystnadsplikt. Det finns inga undantag från tystnadsplikten. Även om den som samtalat med prästen vill att prästen ska föra det vidare går det inte. 

Diakonen har också tystnadsplikt men till skillnad från en präst kan en diakon bli kallad till vittne i en rättegång. En diakon får också bryta tystnadsplikten när det handlar om brott. Den som har samtalat med en diakon kan själv gå med på att diakonen får lämna informationen vidare. 

Bikta dig hos en präst

I ett biktsamtal får du ta emot Guds förlåtelse och du får hjälp att förlåta dig själv. Biktsamtalet börjar med att du pratar med prästen. Sedan bekänner du din synd. Prästen förlåter dig på uppdrag av Jesus Kristus. Efteråt är det Jesus Kristus som bär dina bördor.   

Två kvinnor kramar om varandra.

Samtal som förebygger självmord

Varje år tar 1500 människor sitt liv i Sverige. Varje självmord är en tragedi som påverkar många människor.  Ett viktigt steg i arbetet att förebygga är att öppet prata om ensamhet, psykisk ohälsa och självmordstankar.

Medarbetare

Här presenteras församlingens anställda medarbetare, deras uppdrag och kontaktuppgifter.