Vad gäller i domkyrkoförsamlingen under Covid 19-pandemin?

Har du funderingar hur Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö förhåller sig till spridning av Corona/ Covid-19? Denna sida uppdateras vid nya direktiv.

Med anledning av regeringens nya restriktioner för att begränsa smittspridningen av Covid-19 har Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö gjort anpassningar av verksamheten under perioden 24/11-22/12.

Gudstjänster

Varje dag kl 12.00 bes middagsbön i domkyrkan. Be gärna med oss där du är.

Högmässan kommer under hela advent firas söndagar kl 11.00 och webbsändas på www.facebook.com/strangnasdomkyrkoforsamling/live . Det behövs inget personligt konto på Facebook för att följa med. Välkomna att delta.

Med begränsningen 8 personer kommer det inte finnas möjlighet till deltagande i kyrkan. Det kommer dock att vara möjligt, för den som önskar, att efter mässan fram till kl 13.00 komma till domkyrkan för att enskilt ta emot nattvardens sakrament.​ 

För dig som inte har tillgång till eget internet och sociala medier är det möjligt att, i domkyrkan, hämta en gudstjänstordning för att fira gudstjänst hemma. Det går också att få låna en psalmbok i domkyrkan. Prata med kyrkvakten.

Församlingens övriga ordinarie mässor och gudstjänster är pausade.

Dop, vigsel och begravning genomförs enligt rådande regelverk. Se mer nedan om vad man kan tänka på. 

Övrig verksamhet

Församlingen pausar eller ställer om all gruppverksamhet för vuxna, familj (barn med vuxen) och äldre. De grupper som fortsätter gör det i digital form.

Lilla stugan håller öppet för möjlighet till stöd och enskilda samtal, men anpassas.

Om du känner oro eller av annan anledning vill prata med någon är du välkommen att höra av dig för samtal med präst eller diakon, 0152-245 00. Du hittar också direktnummer till präster och diakoner här

Sverigefinska telefonjouren, palveleva puhelin, förstärker med fler jourmedarbetare och nås på 020-26 25 00 alla kvällar mellan kl 21.00 och 24.00. svenskakyrkan.se/jourhavandeprast

Vi fortsätter att visa hänsyn mot varandra gör vad vi kan minimera smittspridning.  Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och ber dig att stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk.

Församlingens gudstjänstliv, verksamheter och konserter kommer att ändras i takt med att folkhälsomyndighetens rekommendationer ändras. Vi uppmanar därför alla att följa den information som går ut från församlingen.

Aktuella uppdateringar hittas i kalendariet här på församlingens webbplats. 

Du kan få mer information via dessa länkar:

Folkhälsomyndigheten

Krisinformation

Du kan nå oss på växeln: 0152-245 00
eller via mejl strangnas.domkyrkoforsamling@svenskakyrkan.se  

Det går att ha dop och vigsel också nu

Domkyrkoförsamlingen följer myndigheternas rekommendationer för att minimera smittspridningen i samhället. Det innebär att du som har förkylnings- eller influensasymptom ska stanna hemma tills du har varit symptomfri i minst 48 timmar. Det gäller också vid dop, vigsel och begravning.

I Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av Covid19 står i dagsläget att var och en har ett personligt ansvar att ”avstå från större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.” Dessa råd menar vi ska följas och tas på största allvar.

När Folkhälsomyndighetens här benämner dop, vigslar och begravningar kopplas de i råden på ett olyckligt sätt samman med stora sociala sammanhang. Råden om att avstå stora sociala sammanhang måste vi alla ansvara för att följa. Men själva dop-, vigsel-, och begravningsgudstjänsten innebär inte i sig stora sociala sammanhang.

Vi vill ta ansvar för att utföra vårt uppdrag på det sätt som redan nu är möjligt, utan att det innebär stora sociala sammanhang. Vår kyrka ger oss både stor frihet när det gäller minsta möjliga sammanhang för genomförande av dop och vigsel där så önskas, och möjlighet att samtidigt kunna följa samhällets rekommendationer. Det finns också möjlighet, om så önskas, att sända dop-, vigsel- och begravningsgudstjänsten digitalt för att möjliggöra för flera att delta.

Dop

För ett kristet dop är det som behövs att det sker i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn, med rent vatten, av den som är behörig att utöva uppdraget som präst i Svenska kyrkan.

Dop kan ske med endast barnet och barnets förälder/föräldrar, närvarande i kyrkorummet. Eventuella kalas i traditionell form efteråt kan skjutas på framtiden. Dopbarnet kan bäras av förälder/föräldrar under hela dopgudstjänsten, och präst och förälder/föräldrar bör hålla avstånd.

Dop kan ske med endast dopkandidat om det gäller unga och vuxna.

Vigsel

För att en kyrklig vigsel ska äga rum krävs att paret, två vittnen, samt den som behörig att utöva uppdraget som präst och som har förordnande att vara vigselförrättare, är närvarande. En vigsel måste innehålla parets ömsesidiga löften, tillkännagivandet, förbön och välsignelse.

En vigselgudstjänst kan ske med minst fem personer närvarande, och följa de råd myndigheterna ger. Det betyder att bröllopsfest under traditionella former kan skjutas på framtiden.

Om så önskas kan bön över ingånget äktenskap ske i kyrkan vid ett senare tillfälle, när myndigheternas begränsningar upphävts. Då kan även släkt och vänner inbjudas till fest efteråt.

Vänta inte med begravningen

En begravning ska, enligt rådande bestämmelser, äga rum inom 30 dagar från att en människa avlider. Begravningen fyller i egenskap av att vara en rit dessutom ett avgörande behov för sorgeprocessen, det är därför viktigt att hålla fast vid att en sådan genomförs, på det sätt som är möjligt. Vi vädjar att begravningar ska genomföras, i stället för att skjutas upp, trots omständigheterna. Om många ceremonier skjuts upp blir det ont om begravningstider längre fram, och det kan bli problem med att förvara stoft.

 

För den som av olika skäl inte kan vara med fysiskt kan anhöriga välja att sända begravningen digitalt, tex genom FaceTime eller Skype. Både i domkyrkan och i S:t Petri kapell finns stativ att montera mobilen på för utlåning vid begravningen.

 

Det finns också många andra sätt att visa sitt deltagande, du kan skicka en blomma, ett kort eller brev till närmast anhörig. Du kan skänka en gåva i den avlidnes namn till en god sak. Du kan tala om för de anhöriga att du kommer vara närvarande i tanken samma tid som begravningen pågår och tända ett ljus hemma och t ex läsa en bön eller en text eller lyssna på någon speciell musik.

 

Antalet deltagande vid begravningar är begränsat till 20 personer under perioden 24/11-22/12.

 

Behöver du hjälp med handling eller uthämtning av medicin?

Till Dig som är 70+ och därför till riskgrupp under rådande Covid19 pandemi! Strängnäs domkyrkoförsamling hänvisar och använder de tjänster för handling och att få hem mediciner som Frivilligcentralen i Strängnäs kommun erbjuder. Du kan med förtroende vända dig till samordnaren Kari Johansson, 073-1542414, så tar hon emot din beställning och ser till att du får den hjälp du önskar med hjälp av Frivilligcentralens volontärer. Församlingens kontaktperson är diakon Ulf Klingowström 0152-24524