Lyssna

Nyhet / Publicerad 10 april 2025

"Vi har känt oss som hemma här" − möt Peter och David från Tanzania

Under förra hösten reste Adam Mattiasson, från Sollentuna församling, till Bukoba i Tanzania som en del av utbytesprogrammet Ung i den världsvida kyrkan. Nu är David Laurent och Liberath Peter Pesha från Nordvästra stiftet i Tanzania på besök i Stockholm.

David och Peter kommer att stanna i Sverige i tre månader, varav fem veckor i Stockholm. Tidigare har de varit i Rättvik, och senare kommer de att besöka Uppsala och Linköping.

I första hand är de här för att utbyta erfarenheter mellan de respektive kyrkorna, och i Uppsala kommer de att träffa andra utbytesdeltagare och diskutera sina upplevelser i Sverige.

David och Peter är båda 25 år gamla, jobbar för ideella organisationer, och kommer från städer söder om Victoriasjön i nordvästra Tanzania. David Laurent är revisor och kommer ifrån Biharamulo. Liberath Peter Pesha jobbar som programansvarig och är från Ilemela.

De har varit här i snart en månad, och bor tillsammans hos en värdfamilj, Kjell och Sue i Sollentuna. Så vad gör de under sin tid i Stockholm?

− Vi har ett ganska uppstyrt program, men vi har ofta förmiddagarna lediga, och en dag i veckan när vi inte är uppbokade. Då försöker vi träna eller så försöker vi se eller lära oss något nytt, säger David.

Öppna dörrar och upptagna svenskar

De har bland annat besökt Vasamuseet, och Peter är imponerad över hur svenskarna bevarar sin historia. De uppskattar att kyrkdörrarna alltid tycks vara öppna i Sverige. Så är det inte i Tanzania. Där är kyrkan öppen under mässan på söndagar och någon dag i veckan. En annan skillnad mellan Sverige och Tanzania är längden på gudstjänsterna.

− Hemma håller det på tre-fyra timmar, här går det fortare. Det är inte heller lika mycket folk i bänkarna här, men å andra sidan finns det kyrkfika. Det har vi inte i vår kyrka, säger Peter.

Annars är det mycket som är lika i kyrkan i de båda länderna, gudstjänster, procedurer och prästens klädnad är lika. Men konfirmanderna i Tanzania är yngre, 11-12 år gamla, och församlingarna är mindre i Sverige, berättar Peter, och fortsätter:

− Alla i Sverige är så upptagna. Vi är upptagna i Tanzania också, men vi tar oss alltid tid att hänga med kompisar. I Sverige verkar det som att ingen har tid att ta tio spontana minuter. Sådant behöver tydligen planeras i förväg.

 

 

David har noterat att punktlighet är viktigt här. Allting går på tid, verkar det. Peter är imponerad av alla aktiviteter som finns i kyrkan för att locka unga. Det är första gången utomlands för båda.

Vad hade ni för förväntningar av Sverige innan ni kom hit?

− Jag hade förväntat mig att det skulle vara kallare, säger David.

− Jag hade hört att svenskar inte svarar om man försöker prata med dem. Att man inte kan prata med folk på bussen eller tåget, men jag har märkt att det inte stämmer, säger Peter.

Pizza och korv

Adam Mattiasson berättade, efter sina tre månader i Tanzania, att han hade hunnit bli lite trött på att äta matbanan. Just matbanan är en av sakerna som David saknar från Tanzania. Peter saknar ugali (en tjock gröt av majs eller hirs), men uppskattar ”svensk” pizza och smörgåskorv. David har fått smak för cappuccino.

Många tankar är förstås hos familj och vänner hemma i Tanzania. Davids fru föder vilken dag som helst.

− Och jag saknar att titta på fotboll med kompisarna efter jobbet, säger Peter.

− Jag vill skicka ett tack till alla medlemmar av Svenska kyrkan. Vi har aldrig känt oss ignorerade, de har alltid hjälpt oss, förklarat saker och samarbetat och vi har känt oss som hemma här. Vi har träffat många bra människor, säger David.

Läs mer om utbytesprogrammet

I Ung i den världsvida kyrkans utbytesprogram deltar man i vardagslivet och engagerar sig i kyrkan och samhället under tre månader. Varje höst reser 12–16 deltagare från Sverige till samverkanskyrkorna i Filippinerna och Tanzania, och varje vår kommer lika många deltagare från samverkanskyrkorna till Sverige och Svenska kyrkan.

Målet med utbytet är att ge unga människor möjlighet att mötas och dela erfarenheter, reflektera över livet, tron och kyrkans uppdrag i världen. Du får möta människor i kyrkan, organisationer och i lokalsamhället.

Läs Adam Mattiassons berättelse här: "Det blir mycket mer verkligt när man upplever det själv".