Vigsel

Bröllopet blir oftast ett minne för livet, främst för brudparet men också för gästerna. Vigselakten har en dubbel funktion. Brudparet får Guds välsignelse över sitt äktenskap och detta blir också juridiskt registrerat gentemot samhället.

Vigsel
Bild: IKON

Vigselaktens grundtanke är att äktenskapet är en Guds gåva och ett heligt förbund. Detta uttrycks genom läsning av bibelord, brudparets löften ”inför Gud och i församlingens närvaro”, bön över ringarna och välsignelse över brudparet.

Bara medlemmar kan vigas i Svenska kyrkan. Om du själv är det men inte din partner, har du ändå självklar rätt till kyrklig vigsel. Din partner behöver alltså inte bli medlem för att ni skall få gifta er i våra kyrkor.

>   Läs mer om bröllop och vigsel

Vigsel kan ske i följande kyrkor

Spånga kyrka
lördagar kl 16

Kista kyrka
lördagar kl 13, 14 eller 15

Akalla kyrka
lördagar kl 13, 14 och 15

Vigseln bokar du på församlingsexpeditionen, tel. 08-505 990 01 .

Välsignelse

Är ni gifta enligt en annan kyrkas ordning, eller har gift er borgerligt, kan ni få en kyrklig välsignelse över ert äktenskap.

Genom välsignelsen vill Gud visa sin närhet och sin omtanke om er två och framtiden tillsammans.

Dessa välsignelser sker vid någon av våra förrättningstider på lördagar i kyrkan, se ovan, eller eventuellt vid annat tillfälle.