Vad är vigsel?
Den kyrkliga vigseln präglas av den kristna uppfattningen att äktenskapet är en Guds gåva och ett heligt förbund. Kyrklig och borgerlig vigsel har samma rättsliga giltighet. Vigseln innebär i båda fallen att paret offentligt ger till känna att de samtycker till äktenskapet. För kyrklig vigsel är det prästerna som har behörighet att viga. Borgerlig vigselförrättare är lagfaren domare i allmän underrätt eller en särskilt förordnad vigselförrättare. För de par som gift sig borgeligt finns möjligheten att få ”välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap”.
Vad innebär vigseln?
Kan man lova livslång trohet? Det är förstås svårt att lova något för hela livet, men vi kan ge uttryck för vår innersta vilja och ambition. Frågan paret får i vigseln är: ”Vill du ta NN till din hustru/man och älska henne/honom i nöd och lust?” Frågan rör alltså viljan att älska.
Om vi med kärlek menar förälskelse eller starka känslor är det lätt att inse att vi aldrig kan lova det för hela livet. Förälskelse går över, känslor kommer och går. Kärlek kan rymma mycket starka känslor, men innebär mer än så. Kärlek hänger samman med viljan att ha omsorg om den man älskar. Den viljan har de som gifter sig. Att gifta sig är att satsa på den viljan.
Ett av förslagen till bibeltexter man kan läsa under vigseln är: ”Bär varandras bördor, så uppfyller ni Kristi lag”. Man får turas om att bära. Ibland är den ena starkare och får bära mer. Ibland är det tvärtom. Någon har tänkt att de här orden betyder att man ska stå ut med varandra. Det kan låta negativt, men att ”stå ut med varandra” kan bli den styrka som bär genom svåra tider, och så kan de varma känslorna komma tillbaka.
I vigseln lovar paret varandra:
”Jag tar dig nu till min hustru/man att dela glädje och sorg med dig och vara dig trogen tills döden skiljer oss åt.”
I det löftet uttrycks viljan att dela livet, hela livet, både glädje och sorg. Det är starka ord, men det är nog detta man vill lova varandra i kärlek. Det är kärlekens starka språk. Att gifta sig är att satsa på viljan till trohet.
Ibland kommer par till en punkt när den goda viljan inte räcker. Då kan skilsmässa vara den något mindre smärtsamma vägen. Det betyder inte att man inte menade allvar med vad man sa i vigseln. Det gäller att inte trampa på det goda man en gång ville.
Hur planerar vi vigseln?
Att gifta sig är en av livets höjdpunkter och ett bröllop rymmer många delar. Några väljer att bjuda hundra gäster och har en stor fest, andra vigs med två vittnen och nöjer sig med en middag på tu man hand. Valet är fritt och styr också graden av planering och därmed också kostnaderna.
Vilken musik kan man ha ?
Prästen och/eller musikern ger exempel på vad man vanligtvis brukar kunna sjunga som är lättsjunget, och exempel på bra musik för in- och utgång.
Hur gör man ? Hur är själva ordningen för vigseln ?
Prästen och brudparet går igenom ordningen det från början till slut. Man kan även öva i kyrkan om man vill det.
Måste det vara ”jättekyrkligt”/religiöst ?
Det är inte så ”jättekyrkligt” som man kan göra sig en bild av. Vigseln är en gudstjänst och det finns en ordning man utgår ifrån, men inom den ramen kan man lägga in solosånger, textläsningar som man önskar ha.
Kan man spela CD-musik?
Ja, det är möjligt men inte det bästa. Våra musiker är väldigt duktiga och kan göra fantastiska saker på orgel – men var ute i god tid och prata med dem om musiken. Det är stor skillnad på musik som skapas i rummet av en levande människa och en inspelad studiokomposition. Det förra känns mer levande och varmt och stämmer bättre in i helheten.
När skall brudparet anlända till kyrkan?
Kom sist så slipper ni sitta och gömma er i en skrubb och bli jättenervösa. Det händer ändå ingenting innan ni har anlänt. Men försök komma i tid.
Trycker kyrkan upp program?
Nej och det behövs inte heller för att vigselgudstjänsten skall flyta bra. Om man vill trycka upp något som blir som ett minne får man göra det själv.
Måste man lova varandra trohet tills döden skiljer oss åt - det känns så negativt och tala om döden på vår bröllopsdag?
Vigselgudstjänsten är väldigt realistisk och innehåller inte så mycket romantiskt fluff. Löftena är på allvar och det vi kan veta om äktenskapet är att döden kommer att avsluta det – antigen den fysiska döden eller att kärleken dör mellan makarna.
Hur får vi kontakt med prästen och när?
Prästen kontaktar er ca en månad i förväg för att boka tid för samtal och genomgång i kyrkan.
När kan man titta på kyrkan?
Vigselsamtalen sker oftast i kyrkan. Se ovan.
Får man dekorera kyrkan med blommor själv?
Vi har bänkvaser som går att använda. Man har möjlighet att dekorera precis före gudstjänsten och ta med sig blommorna när den är över. Altarblommorna står vi för. Det är flera förrättningar varje dag så friheten i dekorerandet är begränsad
Vilken präst viger?
Oftast vet man inte detta om man bokar många månader i förväg. Däremot skickar vi en ny bekräftelse med prästens namn när det är bestämt.
Får man kasta ris vid utgången?
Ja, man får kasta ris utanför porten. Vaktmästarna sopar.
Vad kostar det att gifta sig?
Om minst en av brudparet är medlem i Svenska kyrkan är vigseln gratis, det gäller även om man väljer att gifta sig i en annan församling än där man bor. Varken präst, organist, kyrka eller vaktmästare kostar något. Om man däremot vill ha extra musik, kanske en sångsolist, och extra utsmyckning av kyrkan får man själv stå för kostnaden.
En bröllopsfest kan utformas alltifrån kaffe och tårta eller knytkalas till middag med dans för flera hundra gäster i hotellets festvåning. Kostnaden blir förstås också därefter. Hur mycket den får kosta kan ingen annan bedöma än paret självt - eller andra som är med och betalar.
Tidigare var seden att brudens föräldrar stod för bröllopet och festen. I dag är det vanligt att familjerna hjälps åt. Det händer också att paret betalar sitt bröllop helt eller delvis själva.
Ett råd kan vara att fundera och samtala noga, gör en budget och tänk igenom hur det hela ska finansieras. Vad ska få kosta, var kan vi spara, vad kan vi eller goda vänner göra själva. Det gäller att varken ruinera sig eller låta snålheten bedra visheten!
Ska pappan leda fram bruden?
Allt fler svenskar har sett filmer där pappan leder bruden in i kyrkan och överlämnar henne till brudgummen. Detta är en amerikansk sed. En del brudpar vill göra likadant. Andra reagerar starkt mot detta som upplevs ojämlikt, som att en kvinna lämnas från en man till en annan.
Den svenska seden är att brudparet själva går tillsammans uppför kyrkgången. Det är också i vår traditionen så, att brudparet kysser varann först efter fullbordad vigsel, utanför kyrkan.
Olika seder uttrycker olika saker. Därför är det klokt att paret funderar över vad de själva vill uttrycka med sin vigsel. Genom att tala om detta med prästen kan de påverka både utformningen och upplevelsen av vigseln. Inom de givna ramarna i vigselritualet finns möjlighet till personliga uttryck.
Kyrka, präst och festlokal
Kyrkan eller festlokalen kan vara upptagna och prästen bokad på annat håll långt i förväg. Det är därför bra att ha flera alternativa datum i beredskap.
Viktiga släktingar och vänner
Vissa människor är särskilt viktiga i livet, det kan vara svårt att tänka sig ett bröllop utan dom. Mitt i semestertider och vid stora helger kan det vara svårt att samla alla.
Det kan vara bra att höra sig för med tänkta gäster i mycket god tid...
Hur går vigselsamtalet till?
Samtalet med prästen sker ofta på plats i kyrkan. Det är praktiskt eftersom en viktig del ofta är att tillsammans gå igenom vigselritualen, se hur man ska gå och stå, hur man gör med ringar och bukett, var tärna eller brudnäbb ska finnas, hur gästerna ska sitta etc. Det är viktigt för att skapa trygghet hos brudparet inför vigseln och ”vara där” när det händer istället för att oroa sig för att man gör fel. Ta gärna med frågor, tankar, önskemål om psalmer och musik. För den som tänkt göra ett programblad till vigseln är det bra att vänta till efter samtalet med prästen. Det kan också finnas annat att prata eller fråga om, tveka inte att ta upp det som känns angeläget.
Vilken symbolik har vigselgudstjänsten?
Brudparet går tillsammans kyrkgången fram och stannar framför altaret.
En bild för att de gemensamt ”lämnar sin far och sin mor … och de två ska bli ett”. När barnen är små är de beroende av sina föräldrar. Brudparet väljer varann som medvandrare i livet och det gestaltas genom att de gått gången upp. De har lämnat alla andra bakom sig, i jämförelse.
Brudparet svarar var och en för sig på frågorna.
Två människor väljer varann. Ur beslutet att satsa på att leva tillsammans kan komma kraft. Viljan till kärlek i nöd och lust är det centrala i vigseln. ”Inför Gud och i denna församlings närvaro” uttalar båda sin vilja.
Brudparet tar emot ringen eller ringarna.
Ringen är ett ”tecken på deras löften om ömsesidig kärlek och trohet”. Ett yttre tecken, som kan påminna dem själva och andra om den gemenskap de valt att dela. Valet får stöd av tecknet.
Brudparet ger varann sina löften.
Han och hon säger: ”Jag vill älska dig, dela glädje och sorg med dig” - det är ett offentligt löfte, inte bara privat och hemligt. De närvarande gläder sig över deras val och den glädjen stärker brudparet.
Brudparet får gå i Guds välsignelse. Välsignelsen handlar och frid och fred, om goda relationer. Goda relationer bygger på en ömsesidig satsning att vilja varann väl.