Svenska kyrkan i Södertälje

Flykting- & Integration

Verksamhet med flyktingar och migranter har funnits med i Svenska kyrkans arbete i Södertälje under många år i olika utformningar.

Då målgruppen migranter och flyktingar innefattar människor med många olika livssituationer ser Södertälje församling dock ett behov av samverkan med flera aktörer. Under 2012-2014 gjorde samordnaren för flykting och integrationsfrågor en kartläggning i Södertälje kring situationen för migranter och flyktingar och började knyta kontakter med flertalet aktörer. Södertälje församling beviljades sedan strukturbidrag under 2014 samt 2015 för att fortsätta det flyktingprojekt som utvecklats under två år.

Arbetet är fortsättningsvis inriktat på dialog och samverkan med fler samfund, föreningar, studieförbund och offentliga aktörer som möter migranter och flyktingar i Södertälje. Samordnaren är med och koordinerar verksamheten Svenska med baby (läs mer under barn och familj). Därtill fortsätter samordnaren att belysa frågor kring migranter och flyktingar, medmänsklighet och antirasism i församlingen och bland medarbetare.