Dopgudstjänst
Ett litet barn har kommit till världen. Det vill vi gärna fira tillsammans med er - välkommen till dop!

Jesus sa: "Låt barnen komma till mig, och hindra dem inte, ty Guds rike tillhör sådana som de. Sannerligen, den som inte tar emot Guds rike som ett barn, kommer aldrig dit in" - och han tog dem i famnen, lade händerna på dem och välsignade dem.

Markus 10:14–15

Den som döps välkomnas in i den kristna kyrkan och får Guds löfte om att Gud alltid är med i allt som sker i livet.

Det är också en familjefest där släkt och vänner får vara med och dela glädjen över den nya medlemmen i familjen. Oftast sker dopet under det första levnadsåret men det finns inte något som är rätt eller fel. Dopet är till för alla, liten som stor.

Många vill ha faddrar eller gudföräldrar till sina barn. En fadder är en person som står barnet nära under uppväxten, går före och visar på gott omdöme i livet, omsluter med förböner, finns till hands för samtal osv. En fadder eller gudmor-gudfar ska vara döpt.

161029 Dop i Örgryte gamla kyrka.
Foto: Kristin Lidell /Ikon

Många möjligheter finns för familjemedlemmar och eventuella faddrar att "hjälpa till" - vara delaktiga - under dopet. Någon kan sjunga en sång, hälla upp dopvattnet, tända dopljuset, läsa dikter eller text, be en bön för barnet och familjen.

Dopljus och dopbevis överlämnas alltid vid dopet.

Vi har dopklänningar att låna ut. Läs mer om alla våra dopklänningar

De små blå rosetterna som är på första klänningen finns även i rosa. De är lätta att byta. Sitter bara med små tryckknappar. Klänningen i mitten är sydd i linnetyg. Banden som hänger bredvid följer ju naturligtvis med allt enligt önskan.
Foto: Tomas Cedendahl

Förutom i våra vackra kyrkor finns möjligheten att ha dop utomhus vår-sommartid. I vårt pastorat finns många vackra platser t.ex Mo och Skogs Kyrkoruiner. Det går också att ha dop hemma.

Läs om våra kyrkolokaler.

Skogs Kyrkoruin Foto: Maria Stjerndorff

Du är också välkommen att använda församlingshemmen för dopfika utan extra kostnad. Det enda som krävs är att du lämnar lokalen i samma skick som den hade när ni kom. Alltså välstädad. Söderala pastorat har också som policy att våra församlingshem är drog- och alkoholfria.

För att hämta nyckel till respektive församlingshem kontaktar du vaktmästaren på platsen.

Till slut några rader ur psalmen 386:
Flodens vatten strömmar ständigt, liv åt träd och ört det bär. Livets vatten i en dopfunt vittnar om att Gud är här.

BOKNING
Du bokar dopet genom att ringa pastorsexpedition på tel 0270-42 17 70
Telefontiderna på expeditionen Vardagar kl 10.00-12.00.

Det går även bra att mejla soderala.pastorat@svenskakyrkan.se