Dopfunten klar för dop
Foto: Stig Johansson, Smedstorp

Dop

När ett barn kommer till världen då har ett under skett. Det fantastiska i att arbeta som präst, det är att få döpa barnen. När jag som präst håller i det lilla barnet och möter dess klara blick, då kan jag få en känsla av att barnet förstår vad dopet handlar om, det behövs inga ord, bara Guds Ande.

Dopet

Jag har upplevt denna klarhetskänsla när jag har sagt "jag döper dig i Faderns, Sonens och den helige Andes namn". Barnet får inte namnet i dopet, det blir Guds barn i dopet. Det finns ett uttryck som jag tycker om. Dopet är Guds omfamning av det lilla barnet. I dopet får barnet Guds Ande. Duvan är en bild för den helige Ande.
Att bli föräldrar, att få hålla i sitt nydöpta barn det handlar om livets sårbarhet och styrka.
Genom dopet blir man medlem i Svenska kyrkan och i den församling där man bor. Det är vanligt att små barn döps, men även tonåringar och vuxna kan döpas. Det gäller att ta kontakt med kyrkoherden eller med pastorsexpeditionen där man bor, om man vill döpa sitt barn, eller om man vill döpa sig som vuxen.
Dopet handlar också om att man välkomnas till församlingen och till kyrkans gemenskap

DOPBÖN
Gud vi tackar dig för våra barn.
Tack för gåvan du har gett
och förtroendet du har visat oss.
Ge oss ömhet, fasthet och lugn.
Hjälp oss att ge din kärlek vidare
till de barn som vi fått ansvar för.
I Jesu namn
Amen.

Text: Kerstin Breitholtz.

Dopdroppe i silver
Dopdroppe i silver Foto: Stig Johansson, Smedstorp

Dopdroppen

Varje människa är bräcklig i sin ensamhet.
Vi behöver varandra för att finna styrka och tilltro.
Varje droppe blir en liten del av ett stort hav.
Precis så utgörvi alla varsin del i Guds helhet.
Helheten är ingenting utan sina delar.

Låt Svenska kyrkans dopdroppe påminna oss om att vi är en del av helheten, och helheten inte är någonting utan oss.
Detta är ord som beskriver dopdroppen på ett fint sätt. Nästa år får alla barn som döps under 2018 en dopdroppe på Kyndelsmässodagen, i en av våra kyrkor, under en familjegudstjänst. Detta blir ett sätt att uttrycka vår glädje över att alla döpta tillhör Guds stora familj i hela världen. Dopdroppen visar på denna glädje och kärlek som Gud hyser för oss.
Vi är alla små dopdroppar som tillsammans bildar ett stort kärlekshav.

Mamma håller bebis under ett dop.

Dop

Dopet är en glädje och fest som bekräftar att vi alla ingår i ett större sammanhang och gemenskap – en församling och en världsvid kyrka som Gud har omsorg om.

om dopfesten

Dopet är mer än bara vatten. Dopet är en dörr som öppnas in till kyrkan. Man får vara med, det är Guds sätt att säga Välkommen.
Dopets inbjudan gäller alla. Det finns ingen åldersgräns. Det är därför som kyrkan döper små barn och stora barn och vuxna.
Konfirmander som inte är döpta, blir under tiden som de läser, döpta. Konfirmationen är en bekräftelse av dopet.
I vår tid är det viktigt att bli bekräftad, att bli sedd, som den man är. Människor vill bli uppmärksammade, kända. Men är det inte viktigare att bli känd av Gud? Dopet är en kärleksgåva från Gud. Man behöver inte göra någonting, det är kravlöst.
I dopet finns det gåvor, som att bli älskad av Gud. Man får Guds Ande i dopet, man blir medlem i kyrkan, får tillhöra Guds stora familj som sträcker sig över hela jordklotet.
Det är självklart att man vill fira dopet med en fest för barn, släkt och vänner. Det kan vara den stora festen med mycket mat, samt många presenter till barnet.
Men det finaste kan vara den lilla festen, där man träffas i det enkla och uttrycker sin glädje över att barnet blivit döpt, i Faderns, Sonens och den Helige Andes namn.
Allt behöver inte vara så kostsamt och överdådigt. Det kan räcka med att bara finnas där för barnet och den största gåvan har Gud givit det lilla barnet - att vara med oss alla dagar till slut.
(Matteus 28:20)
Vi hörs och ses
Kerstin

Bokning av dop,

görs genom expeditionen på telefon: 0414-511 18.

Telefontid:
Måndag-torsdag 09.00-12.00.

Besökstid:
Tisdagar och torsdagar 09.00-12.00.

Välkommen till öppen förskola

Vi träffas på onsdagar i Församlingsgården i Smedstorp 09.00-11.30, öppen förskola med babyrytmik och på torsdagar i Sockenstugan i Övraby 09.30-11.30 öppen förskola.
Ingen föranmälan behövs.

Information förskollärare
Ewa Larsson
Tel: 070-405 31 24.

Dopsajten

Lunds stifts nya hemsida för dig som vill läsa mer om dopet.
Där kan du bl.a annat se olika filmer m.m.
Läs mer på
Dopsajten