Nyheter

Prenumerera via RSS

Upptaktsmöte i Bönens trädgård

Publicerad

Vill du vara med som ideell i Bönens trädgård? Den 13 mars välkomnas alla intresserade till ett planeringsmöte för det kommande arbetet i och omkring trädgården.

Spotify business läggs ned

Publicerad

Den 31 mars 2019 kommer licensen Spotify Business att försvinna. Det innebär att Spotify inte längre får användas i våra kyrkor utan endast av privatpersoner och i privata sällskap.

”Tid för handfasta åtgärder"

Publicerad

Sten-Arne Burman, kyrkorådets ordförande i S:t Örjans församling, vill att hela Luleå stift ska enas i en gemensam appell om att Norrbotniabanan måste förverkligas.

Stiftsgården - vårt gemensamma arv

Publicerad

Stiftsgården ligger mindre än ett stenkast från Landskyrkan och är känd för bl. a. god mat och trevlig miljö. Men vad vet du om platsen som varit prästboställe ända sedan 1500-talet?

Kyrkoherde grundade Skellefteå

Publicerad

Tre gårdar och 24 hektar obebyggd ängs- och myrmark i Norrböle by blev staden Skellefteå 1845. – Men det dröjde till 1881 innan staden fick fulla stadsrättigheter, berättar historikern Elisabeth Engberg som är föreståndare för Enheten för demografi och åldrandeforskning vid Umeå universitet.

Vaggan står på Prästbordet

Publicerad

Svenska kyrkans vagga i Skelleftebygden står på Prästbordet i centrala Skellefteå. – Det finns ingen exakt uppgift om när den första kyrkan byggdes på platsen, men man tror att det var i övergången till 1330-talet, berättar prosten Lars Jonsson.

Kyrkans kamp mot nyläseriet

Publicerad

Det så kallade nyläseriet präglade Skelleftebygden under 1800-talet, men en överenskommelse i Landskyrkan 1819 fick de tvistande parterna att lugna ned sig. Den 29 november uppmärksammas 200-årsdagen av överenskommelsen i Landsförsamlingen.

Pionjärer för demokrati

Publicerad

I början av 1800-talet kom vår bygd att bli rikskänd genom en grupp drängar och pigor som utmanade överheten och i allt väsentligt också vann sin kamp. Det var en kristen väckelse som själva läste och tolkade Luther och bibeln, men som också la grunden för en demokratisering som var långt före sin tid. Kanske först i Sverige.

Effektivare organisation

Publicerad

Skellefteå pastorat bildades på 1320-talet i samband med utbrytningen från Bygdeå pastorat. Nästan 700 år senare var det dags att bilda ett pastorat i Skellefteå med omnejd på nytt.

Lars H Gustafsson vågar tro

Publicerad

Barnläkaren och författaren Lars H Gustafsson, Lund, har alltid något att göra. – Jag har aldrig haft en tråkig stund i livet än så länge.

Första advent 2019

Publicerad

För att få riktig adventsstämning - här hittar du söndagens gudstjänster i våra fem församlingar